Szereti a hagymát? Akkor ennek a hírnek örülni fog!

Már januárban elfogyott a tavalyi magyar hagyma, a következő hónapokban azonban a hazai áru újra megjelenik a piacokon, üzletekben - adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Jelentősen visszaesett a vöröshagyma termesztése az elmúlt harminc évben.
Domokos Erika, 2019. június 7. péntek, 09:26
Fotó: Napi.hu - NAK

Országszerte megkezdődött a júniustól jellemzően augusztusig termő "áttelelő" vöröshagyma betakarítása.

Az éves fogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés. Magyarországon az éves fogyasztás fejenként 10-12 kilogramm - írta közleményében a NAK.

Vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna az éves hazai termésmennyiség. Bár a vöröshagyma termőterülete az elmúlt esztendőkben fokozatosan csökkent, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a hozamok emelkedtek. A területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban mintegy 1470 hektáron termesztették. A fő termőterületek: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye.

Fejleszteni kell, mert sok a versenytárs

A hazai piacon jelen vannak a nagy hagymatermelő országok termékei is, így a lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell versenyeznünk. A hazai termelők ­- a NAK szakmai segítségével - a jövőben javítani kívánnak az importtal szembeni arányon; ehhez egyebek közt technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

A magyar hagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő maradjon. A hagyma munkacsoport szerint a jövőben jól tervezett áttelelő hagyma termesztéssel növelhető a hazai áru szerepe, ami időben és mennyiségben illeszkedik a tavaszi (tavasszal vetett, ősszel termő) hagymáéhoz. A technológia terén is fejlesztések szükségesek, melyek legfőképp a betakarítási technológia, növényvédelem, a gyomirtás, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés területére fókuszálnak. Másrészt cél az, hogy az ősszel felszedett hagymát ne kelljen azonnal értékesíteni, amihez olyan tárolókapacitások kiépítése szükséges, amivel január helyett március-áprilisig kitart a magyar hagymakészlet - írta a NAK.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.06.08 12:31

@Fahrkarten_bitte_:
Te föltaláltál valamit, nekem ez új biológusként, a vöröshagyma ha Kínában terem nem csípi az ember szemét. Szerintem ha ezt megtudják a háziasszonyok mindenki kínai vöröshagymát vesz, már ha kap!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fahrkarten_bitte_, 2019.06.08 00:08

@znojmo: mostanában nem okoz könnyezést a vöröshagyma, onnan tudni hogy kínai, ostoba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.06.07 23:13

@Mekelekke:
Hol hallottál olyat, hogy kínai vöröshagymát árulnak Magyarországon?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.06.07 20:02

Tessék mondani, a bolygó túlsó oldalán (Kínában) termelt és onnan ideszállított hagyma hogyan lehet olcsóbb a boltban, mint az, amit itt a város szélén termesztettek? Valakik itt rohadt nagy pénzt szakítanak le a rovásunkra és attól tartok, hogy nem a hazai hagymatermesztők járnak Ferrari-kkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html