"Magyarország félhet leginkább"

Bár a ciprusi mentőcsomag tartalma általánosan rontotta a kelet-közép-európai térségben a hangulatot, a hatás egyértelműen a magyar piacon volt a legnagyobb.
MTI-Eco, portfolio.hu, 2013. március 18. hétfő, 15:57
Fotó: Napi.hu

Bár a ciprusi mentőcsomag tartalma általánosan rontotta a kelet-közép-európai térségban, illetve globálisan is a piaci hangulatot, a hatás egyértelműen a magyar piacon volt a legnagyobb - állapítja meg a Portfolio.hu-nak küldött rövid kommentárjában Ambrus Gábor. A 4Cast szófiai stratégája emlékeztet, hogy bár a nemzetközi piaci mozgás rövid távon jórészt a megelőző hetek szárnyalásával függ össze, a közép távú kilátások szempontjából jó észben tartani, hogy Magyarország félhet leginkább a Ciprus felől elindult pénzügyi fertőzés miatt.

A stratéga emlékeztet rá, hogy a kelet-közép-európai térségben egyedül Magyarországon alakult ki az utóbbi időben olyan mértékű banki betétkivonási hullám 2011 végén, illetve 2012 elején, amely már pénzügyi stabilitási kockázatokkal fenyegetett. Hangsúlyozza: a magyar piaci helyzet most sokkal stabilabb annál, hogy azonnali, vagy közvetlen betétmenekítéstől kelljen tartani. Véleménye szerint azonban ha a magyar kormány rosszul kezeli a magyar betétesek hangulatát, akkor a jelenlegi ciprusi fejlemények a következő években a magyar betétesek gondolkodására is kedvezőtlenül hathat és jelentősen felerősítheti az esetleges betétkivonás második hullámát, ha azt majd valamilyen fejlemény kiváltaná.

Cséfalvay: egyértelmű jelzés

A forint hétfői árfolyam-ingadozása "közvetlenül és egyértelműen" a ciprusi helyzetre vezethető vissza a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár szerint, még konkrétabban arra, hogy a Ciprusnak nyújtandó euróövezeti mentőcsomag részeként megadóztatják a betéteket. Cséfalvay Zoltán hétfőn a Parlamentben, újságírók előtt úgy fogalmazott: a ciprusi kormány intézkedése egyértelmű jelzés arra is, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap (IMF) mentőakcióinak van olyan közvetlen hatásuk, amely a lakosságot mélyen érinti.

Kiemelte, hogy ezzel szemben Magyarországon a gazdaság fundamentumai egészségesek: 3 százalék alatt az államháztartási hiány, az ország három éve folyamatosan a piacról finanszírozza magát, a GDP-arányos államadósság csökken, a fizetési mérleg pedig folyamatosan pozitív szaldóban van. Az államtitkár múlt heti hírekre reagálva leszögezte: a magyar kormány eltökélt abban, hogy tartja a három százalék alatti államháztartási hiányt, tehát semmilyen választási költségvetést nem tervez.

Emellett hangsúlyozta azt is: a magyar kormánynak és Magyarországnak nem érdeke a gyenge valuta vagy a valuta leértékelése. Cséfalvay Zoltán szavai szerint a versenyképesség erősítéséhez más utakon lehet eljutni: ahhoz jó infrastruktúra, alacsony adók, rugalmas munkaerőpiac és kutatás-fejlesztés szükséges, vagyis "mindaz, amit az elmúlt két évben Magyarország bevezetett".

Végül elmondta azt is: "különösen ilyen helyzetekben értékelődik fel" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rekordmagasságú tartaléka, "amely éppen arra szolgál, ami a neve: tartalék".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

domperrozsika, 2013.03.19 08:49

Ha 2014-ben változás lesz, a következő kormány nyakig szarban találja az országot. Csak úgy tudja helyrehozni, ha mindenkitől visszaszedi az 1989 óta szerzett millárdokat, mert a Kádár rendszerben nem volt senki milliárdos,a gyárak, a szállodák, áruházak stb.mind állami tulajdonban voltak.Aki a parlamentben terpeszti a valagát azoktól megvonni a különféle juttatást,a leköszönt Köztársasági elnököktől is megvonni az életük végéig fizetett milliókat.Kapjanak nyugdijat.Olyan mint lakhatási támogatás is szünjön meg mert pofátlanság.Egy munkás ha kap utazási támogatást számlával kell igazolni.Ezeknek nem kell .
Minimun 2 kulcsos SZJA kell , ha nem 3.A rászorultakat meg segíteni kell.BEFEJEZNI A RABLÁST. HA egy csóró lop , mondjuk zabálni valót azt meghurcolják, megbüntetik . Ezek meg hivatalosan kilopják az országot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

domperrozsika, 2013.03.19 08:26

szkiita: Ne viccelj! Ez a banda nem emlékszel,hogy 2002-ben miért lett leszavazva és lett az MSZP. Azért mert szar volt, eladósitott. Az MSZP nem sanyargatta meg az embereket. Nem szüntek meg a munkahelyek, nem lopta el a magánnyugdijakat, hogy fradi stadiont épitsen, meg egyéb marhaságokat.AZt mondja a fidesz, hogy az MSZP eladta a földeket.
Hát ez a tetű banda meg most az oroszoknak,meg kinaiaknak adja el.
Mivel az EU.tól nem kap pénzt körbenyalja a fél világ picsáját kölcsönökért.Persze üzletet is csinált kiadta suskáért az azeri baltás gyilkost.Ehhez hasonló dolga már volt az előző ciklusában a
Kaja Ibrahim ügy. Ez egy hazaáruló. Mi van Tokajjal? Mi van aZ egész felcsúttal, nem lehet felsorolni amit összeharácsolt.
Magyar diáknak lófasz a valagába.Külföldi ingyen tanul, és ösztöndíjat kap. Ez az általad kedvelt fidesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.03.18 21:47

most nem magyar narancs, hanem eu-s banán lesz.

banán köztársaság .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.18 20:15

Jóskák ,lassan zárni kell a short pozicíókat ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.18 16:56

@Tacitus: Nem arról volt szó pár napja, amikor a hivatalos kommentelők ünnepelték az MNB új vezetését, hogy nincs árfolyamcélunk.

Most mégis van?

Valaki mongya má meg, mi is van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html