Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász azért kerül alacsonyabb beosztásba, mert valakit meg kellett nevezni a példátlan technikai hiba felelőseként, miután Varga Mihály pénzügyminiszter vizsgálatot indított az ügyben. A vezető lefokozását hivatalosan egyelőre nem erősítette meg a szervezet - írta a napilap.

Az ügyben a MÁK vezetői nem álltak a nyilvánosság elé sem aznap, amikor nyugdíjasok tömege hiába várta bankja bejáratánál a megszokott kora reggeli időpontban, hogy pénzt vehessen fel a számlájára érkező nyugdíjából, sem pedig később, amikor egyértelművé vált, hogy a technikai hiba a kincstár központi informatikai rendszerében lépett fel.

Lapinformáció szerint a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro Zrt. éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg január 11-én, péntek reggel a nyugdíjak a folyószámlákra.

A szervezet azóta is kitart amellett, hogy a számlákon a lakossági pénzintézetek a jogszabályban rögzített napon éjfélig jóváírták az összegeket, tehát nem is történt semmi rendkívüli. Az ominózus napon még délelőtt a Giro Zrt. bejelentette, hogy - a Magyar Államkincstárral együttműködve - intézkedik a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz a mai, pénteki napon történő - kifizetéséről. Este pedig bejelentették, hogy a kincstár által indított valamennyi nyugdíj tranzakciót a Giro Zrt. rendszereiben pénteken elszámolták, és elküldték a bankoknak.

Azóta pedig a Magyar Posta Zrt. január 16-től elkezdte kézbesíteni a januári nyugdíjakat, így a járandóságukat készpénzben megkapó nyugdíjasok - akik mintegy 1,18 millióan vannak - zavartalanul juthatnak hozzá a pénzükhöz. A kézbesítés mindig 12 munkanapon belül történik, az e havi tehát január 31-ig fog zajlani. (A KSH legutóbbi adatai szerint az öregségi nyugdíjasok száma 2018-ban 2,03 millió fő volt, míg egyéb nyugdíjszerű ellátást további 570 ezren kaptak.)