Már több mint 600 ezer magyar élhet külföldön

Tovább nőtt a Nyugat-Európában élő magyar állampolgárok száma - írta a Portfolio az Eurostat 2017-es adataira hivatkozva. Becslésük szerint tavaly több mint 610 ezer magyar élhetett az EU más tagállamaiban.
Domokos Erika, 2018. május 14. hétfő, 12:28
Fotó: Pixabay

A Portfolio ismét megbecsülte az Eurostat friss, 2017-es adatai alapján, hogy mennyi magyar élhet az Európai Unió tagállamaiban (a szomszédos országokat, Romániát és Szlovákiát, ahol nem kivándorlásról beszélhetünk, kivették a statisztikából). Összesítésük alapján tavaly 25 ezerrel, mintegy 610 ezerre nőtt a kint élő magyarok száma. Több mint 80 százalékuk a három legfontosabb célországban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztriában élnek.

A nettó kivándorlás lassult, de nincs szó a folyamat megfordulásáról. Ráadásul a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a fiatal, munkaképes és családot alapítani tervező korosztály vándorolt el Magyarországról - írta cikkében a portál.

A cikk fontosabb megállapításai:

  • A britek továbbra is alacsony számot jelentenek le az Eurostat felé, így ott a Portfolio saját, 250 ezres becslését vette alapul. A hivatalos brit adat ugyanakkor növekedést mutat: a 2016-os 83 400 után tavaly több mint 96 ezer magyar állampolgárt regisztráltak az országban.
  • Tavaly Németországban is átlépte a 200 ezret az ott élő magyar állampolgárok száma (207 ezer fő), ez majdnem 15 ezres növekedést jelent 2016-hoz képest.
  • Nőtt a magyarok száma a harmadik legfontosabb célországban, Ausztriában is (77 ezer fő).
  • A vizsgált 22 tagállam közül csak négyben (Bulgária, Észtország, Görögország, Franciaország) csökkent a magyarok száma, három esetben (Lettország, Olaszország, Egyesült Királyság) stagnált, miközben a többi tagállamban nőtt a számuk.
  • Csehországban majdnem ezerrel több magyart regisztráltak, mint 2016-ban. Ez több mint 30 százalékos növekedés az előző évhez lépest.

A részletes adatok és ábrák a cikkben tekinthetők meg. (Így fogy a magyar a KSH szerint - ezt a cikket olvasta már?)

A kép forrása: Pixabay.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2018.05.15 08:21

Csak 600 ezren? Akkor sokan, nagyon sokan otthagyták a "fejlett nyugat" kiváló liberális "demokráciáit" és választották a hazai "diktatúrát", hiszen a lakájmédia szerint 2014-ben csak Londonban 1 millió magyar élt!

@Luftschutzbunker_Zwei: Kedves cefre! A "rabszolgák" - úgy tűnik a lakájmédia híreiből - gyünnek haza!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Agar, 2018.05.15 06:17

@Luftschutzbunker_Zwei: jól teszik, hogy kimenetek. Valószínűleg megtalálták a számításaikat, mert különben jönnének focizni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.14 19:05

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html