Máris megegyezhet a kormány egy amerikai egyetemmel

Várhatóan semmi akadálya nem lesz, hogy tovább működjön Budapesten a McDaniel College nevű amerikai egyetem magyarországi kampusza, jól haladnak a tárgyalások Magyarország és a marylandi kormányzó között – mondta az M1 híradónak a McDaniel College Budapest dékánja. Ezt az intézményt is érinti a felsőoktatási törvény módosítása, csaknem harminc másik külföldi egyetemmel együtt. Egy másik, bostoni székhelyű amerikai egyetemmel is megkezdődtek már az egyeztetések.
K. Kiss Gergely, 2017. május 30. kedd, 23:14
Fotó: Reuters

A McDaniel College amerikai egyetem azon huszonnyolc intézmény közé tartozik, amelyet érint a magyar felsőoktatási törvény módosítása. Ez a marylandi székhelyű felsőoktatási intézmény esetében azt jelenti, hogy a budapesti kampusza további működéséhez nemzetközi szerződést kell kötnie a marylandi kormányzónak - írja a hirado.hu.

Az egyetem budapesti dékánja, Frenyó V. László szerint az egyeztetések jól haladnak, a McDaniel College Budapest további működéséhez szükséges szerződéstervezet már megvan, és hamarosan a személyes tárgyalások is megkezdődnek. A dékán úgy látja, semmi akadálya nem lesz annak, hogy az amerikai egyetem magyarországi kampusza továbbra is Magyarországon működjön. A felek már június második felében tárgyalóasztalhoz ülnek.

Egy másik, bostoni székhelyű egyetemmel is megkezdődtek már az egyeztetések - erről tájékoztatott a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKV) sajtófőnöke, Menczer Tamás. A New York-i székhelyű CEU esetében jelenleg időpontot egyeztetnek az állam kormányzójával.

HOZZÁSZÓLÁSOK