Matolcsy mer nagyot álmodni - "itt kő kövön nem marad"

Matolcsy György információink szerint felkarolta azt az ötletet, hogy a hazai kis- és középvállalatok számára teljes forrásoldali kamattámogatás mellett kellene beruházási hitelt biztosítani a bankokon keresztül. A jelek szerint ugyanakkor nem kamattámogatásról van szó, hanem Matolcsy "ingyen hitellel" akarja elárasztani a hazai vállalkozói szektort az MNB szabaddá tehető forrásainak felhasználásával.
Nagy László Nándor, Gerőcs Tamás, 2013. április 4. csütörtök, 07:03
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

"Olyan lépések jönnek, hogy itt kő kövön nem marad" − mondta a Napi Gazdaság tudósítójának másfél hete egy a tűzhöz közeli üzletember, utalva arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank két héten belül előrukkol gazdaságélénkítő terveivel. A jelzés pontos volt, Matolcsy György jegybankelnök ma 11 órakor sajtótájékoztatón jelenti be, milyen eszközöket tud az MNB a gazdaságélénkítés szolgálatába állítani. Azon melegében, a fotósoknak szánt Matolcsy-csomag-remake után másfél órával Nagy Márton és Palotai Dániel jegybanki ügyvezető igazgatók meg is magyarázzák egy elemzői fórumon, miért is hasznosak a bejelentett hitelösztönző intézkedések.

A jegybankelnök által csütörtökön bejelentett friss intézkedésekről ide kattintva olvashat bővebben.

A hitelösztönzés részleteiről rendkívüli monetáris tanácsi ülésen döntenek a jegybanki vezetők. Matolcsy György információink szerint felkarolta azt az ötletet, amelyet Krisán László, a Széchenyi kártyaprogramot működtető Kavosz Zrt. vezérigazgatója lapunknak nyilatkozva ismertetett először (Napi Gazdaság, 2012. március 26.). E szerint a hazai kis- és középvállalatok számára teljes forrásoldali kamattámogatás mellett kellene beruházási hitelt biztosítani a bankokon keresztül. A jelek szerint ugyanakkor nem kamattámogatásról van szó, hanem Matolcsy "ingyen hitellel" akarja elárasztani a hazai vállalkozói szektort az MNB szabaddá tehető forrásainak felhasználásával. Krisán javaslata inkább arra szolgált volna, hogy tisztázódjon egyszer és mindenkorra: a drága hitel és a nehéz hozzáférés okán tartják-e távol magukat a vállalkozások a kockázatvállalástól, avagy inkább a bizonytalan gazdasági környezet az, ami meggátolja őket abban, hogy beruházni merjenek. Matolcsy viszont láthatóan abban bízik, hogy az olcsó pénz hamar beruházási boomot indít el − forrásaink szerint egyelőre csak az dőlt el, hogy "talicskázni kell a pénzt a vállalkozásfejlesztésre", az eszközök kidolgozásával nem sokat vesződtek.

A jegybank mérlegét tenné kockázatossá, ha ilyen hiteleszközök közvetlenül bekerülnének, ugyanakkor a mérlegfőösszege olyan nagy, hogy némi kockázatot azért elbír − mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A jegybank esetleges veszteségét úgyis a költségvetésnek kellene átvállalnia, márpedig egy 5-10 éves futamidejű hitelcsomag pluszköltségei is ilyen elnyújtott időhorizonton jelentkeznének. Ráadásul ha elég alacsony kamaton adnák a forinthiteleket, azzal a kockázat is arányosan csökkenthető, illetve állami garanciavállalással ezeket a hiteleket jól le lehet fedezni.

A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy az olcsó forintforrásokat összekombinálja a jegybank a devizatartalékból juttatott kedvezményes vállalati deviza−forint csereügyletekkel, hogy a cégek a jegybanktól megszerezhető forrásokat devizaadósságuk kiváltására fordítsák.

Azt, hogy nem a Széchenyi kártya beruházási hitel lábára készített megoldást jelent be az MNB, bizonyítja, hogy lapunknak megerősítették: a kártyaprogramban egyébként részt vevő bankok közül az Erste és az MKB meghívót sem kapott a jövő hétfői tárgyalásra, ahol a vg.hu információi szerint nyolc bank vesz részt. Érdekes, hogy a jegybank nem a Bankszövetséget hívta meg a tárgyalásra, hanem bankokat − vagyis megint kész helyzet elé állítják a bankokat. A fentiek nyomán aligha meglepő, hogy a Bankszövetség egyelőre nem akarta kommentálni a kiszivárgott híreket a gazdaságélénkítő lépésekről.

Elemzők szerint a bejelentett konstrukció alapkérdése, hogy ki futja a hitelezési kockázatot. A Kavosz javaslatánál ez a kereskedelmi bankoknál, illetve a termék mögé garanciát kínáló Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél lenne, míg a közvetlen jegybanki hitelezés esetén − amelyben a bankok például jutalékért, közvetítőként vennének részt −, nem szokványos módon, az MNB-nél csapódna le a kockázat, ami komoly veszélyt jelentene − főleg ha általános, széles körű megoldásról lenne szó. A megfigyelők egyébként szkeptikusak: a hasonló megoldások más európai országban sem hoztak átütő sikert.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2013.04.05 14:21

@oreghalasz:
Helyesen a számok: öregséginyugdíj/ nettóbér 60% körűli a világ átlag .Elnézést a fordított számokért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.04.05 14:16

T. @Vote:
Szerencsés lenne kialakítani egy olyan arányosságot Magyarországon ahol a nettóátlagbér/öregséginyugdíj arány megközelítené a világ átlagot ami 60%-körűli. Az előző Orbán kormány 2002-ben ezt megtette,de a felelőtlen pénz szóró BAROM Korózs lajos és bandája ugy megemelték a valorizációs szorzót és a degressziós táblázatot, hogy 2007-ben a 80%-ot is tullépte. Fónagy János államtitkár 2002-ben ment nyugdíjba mindíg maximális járulék fizetés mellett és a 2012-évi havi nyugdíjja 197 186 ft volt míg az a képviselő aki 2012-be ment nyugdíjba ugyanolyan feltételekkel annak a nyugdíja meghaladja a 340 000 ft-ot ,döntse el mindenki,hogy a 200 000 ft a kevés,vagy a 340 000ft a sok. A jelenlegi GAZDAGOK kormánya még nagyobb hülyeségre képes mint a SZOC-LIB-kormány.A 2011-évi nettó átlagbér 136 000 ft volt,míg az átlagnyugdíj 104 141 ft volt két átlgnyugdíjas lényegesen jobban élt mint két átlagkeresetű kétgyermekes család,aHÜLYE Orbán -Matolcsi-nak nem tűnik fel az igazságtalanság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2013.04.05 10:31

@Vote: " Na de a fidesz sem tehet minden t rendbe amit szétqrnak a szocik. "
és ki akadályozza meg a 2/3-ot hogy mindent rendbe tegyen?
"emútnyócév"?

szánalmas, de megérdemlik az emberek a kormányukat, Magyarország megérdemli a viktort ez még szomorúbb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.04.05 10:08

@oreghalasz:
Engem nagyon zavarnak a luxusnyzugdíjak, Maximalizuálnám a nyugdíj összegét a minimálbér kétszeresében. Így lehetne amalni picit a minimálnyugdíjakat és még mindig spórolni. Na de a fidesz sem tehet minden t rendbe amit szétqrnak a szocik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.04.05 09:55

@laci59:
Öcskös, nekem nem valamelyik kormánnyal van bajom,hanem az általuk elkövetett HÜLYESÉGGEL és azokkal a kommentelőkkel, akik nem látják a fától az erdőt narancsos szemüvegen kesztül. A MNYUPOT 1997-ben vezették be az már akkor is látszott,hogy úgy ahogy van tarthatatlan állapotot hoz létre.Szedje össze a gondolatát,ha egyáltalán képes gondolkodni,ki is volt kormányon 1998-2002 köött és mi értelmes dolgot tett nyugdíj ügyben.? Amennyiben lett volna értelmes nyugdíjhoz értő élőlény az Orbán kormányban akkor két lehetőség közül választva mind jobb lett volna a hallgatásnál. Egyik megszüntetni a MANYUPOT és vele egyidőben bevezetni az egyéni számlás rendszert,másik előírtni a pénztáraknak,hogy csak magyar állmpapírokba fektethetnek ezzel garantálták volna a hozamot és csökkent volna a külföldi hitel felvétel és a belső adóság nőtt volna. A első megoldás lett vcolna jobb,de a igéret ellenére jelenleg is tartoznak az egyéni számla vezetéssel.Az előző ORBÁN királyság idején megállapított nyugdíjak a nettó átlagbér 60%-a körűli volt a jelenlegi 76% helyett ezt kellett volna helyre rakni nem ismétlem miért nem lépi meg,marad Magyarországon a világ legaránytalanabb-legigazságtalanabb nyugdíj rendszere. A különadók egyrészét a telefontársaságok és a bankok a lakossággal fizettetik meg.A 2004 előtt megállapított nyugdíjak 1%-a éri el a 200 000 ft-ot míg a 2004-utániaknál több mint 10% a felelőtlenűl meghatározott valorizációs szorzók és a gazdagoknak létrehozott degressziós táblázatok miatt. A minimál nyugdíj 5-év óta 28 500 ft míg maximális járulékot fizetők nyugdíja 5 év alatt havi 100 000 ftot emelkedett.Az ne avarja hogy 4 millió ember él a létminimum alatt és több mint 50 000 gyermek éhezik mert a 2/3-os RABLÓBADÁT sem zavarja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html