Matolcsyék 150 milliárd forintos üzletet kötöttek hétfőn

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn "finomhangoló" devizaswap (kamatcsere) tendert tartott, a kereskedelmi bankoktól beérkezett 246 milliárd forint ajánlatból 150 milliárd forintot fogadott el - közölte az MNB kedden az MTI-vel.
K. Kiss Gergely, 2017. március 21. kedd, 09:13
Fotó: Admiral Markets

Az egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderen a 325 millió euró (100 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 796 millió euró (246 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 150 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 6 bank vett részt.

A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 550 milliárd forint.
Felidézték, az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - írták.

HOZZÁSZÓLÁSOK