Matolcsyék már ismerik a válság megfejtését

Újabb javaslatcsomagot publikált a Magyar Nemzeti Bank. Ez az 50 pont hivatott helyrehozni a károkat, amelyeket a Covid-19 okozott.
Rácz Gergő, 2020. szeptember 29. kedd, 13:18
Fotó: Napi.hu

A koronavírus-járvány második hulláma által okozott rendkívüli helyzetben az MNB 50 pontos javaslatcsomaggal kívánja támogatni a magyar kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkáját - közölte a jegybank.

A második hullám megjelenése minden korábbinál komplexebb kihívásokat okoz a társadalmi és a gazdasági életben. Egyszerre kell megoldani az egészségügyi védekezést, valamint gazdaságaink működőképességének fenntartását.

A vírussal szembeni vakcina kifejlesztéséig a megnövekedett bizonytalanság jellemezi a gazdaságok működését. Egyszerre jelennek meg az első hullám késleltetett gazdasági hatásai és a második hullám következményei.

Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek idén és jövőre megfelelő impulzust adnak a gazdaság alacsony fordulatszámon pörgő motorjának, ugyanakkor 2022-től képesek biztosítani az automatikus konszolidációt, a meghatározó külső és belső makrogazdasági egyensúlyok helyreállását is - vélik az MNB szakértői.

Az első hullám során sikerrel alkalmazott bértámogatások folytatására a második hullámban is fel kell készülni. Célzott adócsökkentésekkel és támogatásokkal kell erősíteni a családok jövedelmi helyzetét.

Az óvatosság miatt átmenetileg kieső magánkeresletet a kormányzati beruházások gyorsításával, a lakásépítési programok növelésével, és célzott, modern technológiák alkalmazását fókuszba helyező beruházástámogató intézkedésekkel szükséges ellensúlyozni.

A vírus veszélyeinek leginkább kitett munkakörökben bérpótlék bevezetése indokolt, míg a teljes leállást elszenvedő ágazatokban a kereslet célzott pótlása jelenthet segítséget. A hitelpiac stabil működésében továbbra is kiemelt szerep jut a jegybanki programoknak, emellett azonban érdemes a garanciák intézményét is hatékonyabban használni.

Az MNB új csomagjában a válságkezelés egyben változásmenedzsment is. Egyetlen gazdaság sem fog a válság előtti szerkezetben helyreállni. A versenyképesség erősítésével kell a válság utáni felzárkózást megalapozni. A válságkezelő és helyreállító intézkedések során biztosítani kell a tőke és a munkaerő természetes áramlását a magasabb hatékonyságú, a jövő elvárásainak jobban megfelelő területekre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.09.30 09:35

fideszes nemzeti keresztény megoldás, végy korlátlan közpénzt plusz korlátlan EU segélyt (szintén közpénz) és a fideszes törvény szerint csinálj belőle magánpénzt és add od vitathatatlanul agymosott fideszszimpatizánsoknak, jelszó: viktor a führerés bünözésre nevelt rokonknak, barátoknak, focistáknak külhoniakank, egyházaknak, farkas Flóriánoknak és
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.09.30 08:36

Csinálhat ez akár 150 pontos javaslatot is :) Amikor lett volna miből azt elherdálták ellopták el alapítványozták .Most hogy nincs miből csak a forint leértékeléséből a NERvitézek zsbe dagad. Sajnos a sok birka elhitte hogy növekedés van pedig csak a világgazdaság és a külföldi cégek húzták az országot. A "magyar" vállalkozások gyakorlatilag az EU támogatások kiszipolyozására eltűntetésére lettel létre hozva . Ha valós piaci környezetben kellene megélniük hónapok alatt tönkre is mennének mert nem a termelékenységből hanem a "pályázatokból" élnek. Ha az az unortodox faszság bármit is érne akkor nem 370lenne az EUR :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.09.29 19:49

@mpapa:
Az általa vezetett unortodox gazdaságpolitika is csak addig működött amíg a világgazdasági növekedés szekerébe belekapaszkodott magyarország és csak szorosan kellett kapaszkodni. De ma már egyértelműen látható, hogy nem volt ez több mint szemfényvesztés és az első döccenő az úton egyből befékezte az egész szekeret.
Ráadásul az unortodox gazdaságpolitika hibája annyira elinflálta a forintot, hogy ezt a folyamatot az MNB gyakorlatilag karba tett kézzel tudja csak szemlélni mert hatásos eszköz nem maradt a kezében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.09.29 19:41

Inkább arról van szó, hogy szeretnének úgy tenni mintha értenének hozzá.
Most is hangosan kacagok amikor Matolcsy még áprilisban is 2-3%-os gazdasági növekedésről hadovált, meg V alakú kilábalásról miközben közgazdasági végzettség nélkül is látható volt, hogy itt nagyon mással állunk szemben mint korábban bármikor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html