Meghökkentő: a magyarok csaknem fele beteg

A felnőtt magyarok nagy része elégedett az egészségével, noha a lakosság csaknem fele (45 százaléka) valamilyen krónikus betegséggel, leginkább magas-vérnyomással, mozgásszervi vagy szív- és érrendszeri betegséggel küzd - derül ki egy új felmérésből.
Szepesi Anita, 2018. szeptember 2. vasárnap, 19:12
Fotó: Shutterstock

Szubjektív értékelés alapján a 15 évnél idősebb népesség közel 90 százaléka minimum kielégítőnek, hattizede pedig jónak vagy nagyon jónak tartja saját egészségi állapotát, ami némi javulás tükröz az előző, 2009-es felmérésben regisztrálthoz képest - derül ki a 2014-ben végrehajtott Európai Lakossági Egészségfelmérésből, amelynek eredményeit most tette közzé a KSH.

Rossznak minősítette egészségét a magyarok 16 százaléka, szemben az EU 28-ak átlagos 10 százalékával. A magyar adat a 28 ország között a hatodik legrosszabb, csak a horvátok, a portugálok a litvánok, a lettek és az észtek közül értékelték többen rossznak saját állapotukat. A kiadvány készítői megjegyzik, hogy az adatok összevetését megnehezíti, hogy az egészségről való gondolkodást a nemzeti sajátosságok, mentalitásbeli, szocializációs, értékrendbeli különbségek is befolyásolják.

Az egészség szubjektív megítélését a kor és az anyagi helyzet (idősebbek és rossz anyagi státuszúak kevésbé pozitívan értékelték) mellett az iskolai végzettség befolyásolja jelentősen. Míg a diplomások közel 80 százaléka vallotta jónak, vagy nagyon jónak az egészségi állapotát, az alapfokú végzettségűek alig több mint 40 százaléka értékelte így. S míg az iskolázottabbak kevesebb mint 5 százaléka vélte saját állapotát rossznak, az iskolázatlanok közel negyede érezte így.

Régiónként is eltérő az egészség szubjektív értékelése: a nyugati régiókban és az ország középső területein minősítették jónak, vagy nagyon jónak az egészségüket, míg a keleti régiókban és a Dél-Dunántúlon többen elégedetlenek vele. Rossznak vagy nagyon rossznak legnagyobb arányban (13 százalék) Dél-Alföld lakosai látják egészségi állapotukat, míg legkevésbé a Pest megyeiek és a fővárosiak elégedetlenek (10 százalék).

Krónikus betegségek

Európában a halálesetek 86 százalékáért a krónikus betegségek felelősök, évente 4 millió ember hal meg krónikus betegségre visszavezethető ok miatt. Az életminőséget rontó állapotok az egészségügyi rendszerre is hatalmas terhet rónak, az EU-ban az egészségügyi ellátás költségeinek 70-80 százalékát emésztik fel - írja az elemzés megállapítva, hogy a magyarok 45 százaléka küzd olyan krónikus betegséggel, ami legalább féléve fennáll, vagy fog fennállni.

Nemek szerint a krónikus betegségek a nőket jobban érintik a férfiaknál, ugyanis míg a nők fele, a férfiaknak "csak" 40 százaléka számolt be róla. A 65 évet betöltők 80 százalékának van valamilyen krónikus betegsége, leggyakrabban a magasvérnyomás, mozgásszervi kórok, valamint a szív- és érrendszeri bajok okoznak gondot.

Az iskolai végzettség a krónikus betegségek kialakulására is hatással van. Különösen a nők esetében erős ez a hatás: míg a legfeljebb 8 általános végzett nők több mint 60 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségtől, a diplomások között 37 százalék az arányuk. A két szélső jövedelmi ötödbe tartozó nők között is hasonló az arány a krónikus betegségek előfordulását illetően, míg a legszegényebb rétegbe tartozók közel 70 százaléka küzd krónikus bajjal, a legfelső jövedelmi ötödbe tartozóknak csak a harmada számolt be erről.

Mi a helyzet a szájakban?

Bár a magyar felnőttek 60 százalékának hiányos a fogazata, a népesség fele mégis jónak, vagy nagyon jónak tartja a fogainak, szájüregének egészségét, és csak minden ötödik magyar minősíti rossznak vagy nagyon rossznak a fogait. Ugyanakkor mindössze minden negyedik felnőtt kereste fel fogorvosát a felmérést megelőző félévben.

A teljes népesség 60 százalékának hiányzik legalább egy foga (pótlás nélkül). A lakosság mintegy fele legfeljebb öt, ötödük több mint 20 fogát vesztette a nem pótolt fogakkal együtt. Mintegy 13-14 százalék azok aránya, akiknek 6-9 vagy 10-19 foga hiányzik. A népesség kétharmadának van legalább egy tömött, 30 százalékának lyukas foga. Fogpótlást, protézist a válaszolók 44 százaléka, az idősebb korosztályok 70-80 százaléka visel.

És a mentális egészség?

Átlagosan minden negyedik magyar felnőtt depressziótól szenved, a férfiak 20 százaléka, a nők 30 százaléka mutat depressziós tüneteket. A depresszió súlyos formája is a nőket veszélyezteti jobban, közülük 4,3 százalék tartozik ebbe a körbe szemben a férfiak 2,6 százalékával. A 74 évesnél idősebbek több mint 10 százaléka súlyosan depressziós. A betegség az alacsonyabb végzettségűeket és a rossz anyagi körülmények között élőket az átlagnál jobban sújtja.

Vérnyomás-ellenőrzésen, vércukor és koleszterin mérésen a lakosság nagyobb része (rendre 72 százalék, 55 százalék, 54 százalék) részt vett a felmérés előtti évben. Influenza elleni védőoltást  a felnőttek 11 százaléka kapott.

A felmérés szerint a népesség 71 százaléka használ valamilyen gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt, a nők 77, a férfiak 64 százaléka. A 65 évesek és idősebbek több mint kilenctizede fogyasztott valamilyen készítményt a felmérést megelőző két hétben.

A férfiak 61, a nők 48 százaléka szenved túlsúlytól. Minden ötödik nő és minden harmadik férfi dohányzik, a felnőtt lakosság 7 százaléka naponta fogyaszt valamilyen alkoholos italt. Közel negyedük viszont absztinens. Önbevallás alapján nagyivónak számít a teljes felnőtt lakosság huszada, nemek szerint minden tizedik férfi és minden századik nő tartozik ebbe a körbe. A nagyivás az idős férfiak körében a leggyakoribb, közülük minden hetedik iszik rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt.

(Ezt olvasta már? Kiszivárgott egy levél - óriási a baj a Honvédkórházban)

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.09.04 13:40

@Czirok_a_gasztroblogger: "nem számít a pia meg a cigi ha mellette lefutsz minden nap legalább 5 kilométert.."
Hát persze. Nem számít. :DD
Sőt ha lenyomsz utána 10 fekvőtámaszt, akkor még egy csíkot is nyugodtan felszippanthatsz..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.09.03 13:49

@Czirok_a_gasztroblogger:
van franciaorszagban a tengerparton egy a vilagtol elegge elzart falu. kurva magas az atalageletkor, igy elment egy tudos brancs elemezni, hogy megfejtsek a hosszu elet titkat. megdobbentek. kvazi azt lattak, hogy halon kivul mast nem esznek, ez meg passzolt a tudomanyos foaramba. ellenben azt lattak, hogy ejjel nappal bort vedelnek, tajreszeg az egesz banda a fataloktol a nyuggerekig bezarolag mindenki. volt orgia meg lancdohanyzas meg delig alvas is, szoval kb a kozepkori carpe diem kozepebe estek be, es pislogtak, hogy mi a fene van, nem erre szamitottak. publikaltak is a megfigyeleseiket, de nem lett egy felkapott dolog, mert szembemegy a hype-al.

tavol alljon tolem, hogy en is ezeket nepszerusitsem, de szerintem tobb kart irnak a javukra, mint amennyit okoznak. mondom ezt nem dohanyzokent, es az alkoholfogyasztasom is mar csak a toredeke a "fenykoromnak". ellenben az biztos, hogy a stressnel alatomosabb gyilkos nincs, csak ez ugye nem egy olyan merheto es szamszerusitheto egyseg, raadasul a stressturo kepessseg is egyenenekent valtozik, igy tobbnyire hozzacsapjak mas artalmakhoz, pl a dohanyzashoz. aranyaiban a dohanyosok hulanak, mint a legyek? lehet a stresszterhelesuk is magasabb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2018.09.03 13:01

Az alapgond,szerintem,hogy a "családbarát " NER kormányzat sokadlagos ügynek tekinti az egészségügyet,
a szociálisan rászorulókat , a gyógyszerkasszát és a nyugdíjasokat ! Úgy tűnik,mintha azért nem lenne elég
közpénz e területekre,hogy az érintettek mielőbb megtérhessenek őseikhez ! Tény : az egész EU-ban , nálunk
vágják le a legtöbb lábat, mivel ez olcsóbb mint a korai,korrekt, érsebészeti eljárás a rászorulóknak ! Stadionok
helyett, értelmes,hasznos célokra a közpénzt ! Persze, az amúgy jobbára alig látogatott stadionok építése,
az egyik legjobb lehetőség a közpénz elmagánosításra ! Az út.híd stb. építés mellett ! Egyszer minden rendszer
a süllyesztőbe kerül ! Az aradi hóhér Ferenc József, a király nélküli királyság kormányzója és az un.szocialista
bábállam is így járt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.09.03 12:25

@Mezei1995: nem számít a pia meg a cigi ha mellette lefutsz minden nap legalább 5 kilométert vagy valami más sportot találsz magadnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vata Janos, 2018.09.03 11:54

Orbán is beteg, Grazba jár...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html