Meglepetés a hazai idegenforgalomban

Augusztusban - szokatlan módon - a külföldieket felülmúló ütemben nőtt a belföldivendég-éjszakák száma, a nagyobb keresletet áremelésre használták ki a hotelek.
Napi.hu, 2013. október 7. hétfő, 09:00
Fotó: Napi.hu

Augusztusban mind a külföldi- (1,9 százalék), mind a belföldivendég-éjszakák száma (3,7 százalék) emelkedett,  a megszokott tendenciától eltérően a belföldivendég-forgalom növekedése meghaladta a külföldiét - jelentette a KSH. A szállás-helyek - folyó áron számolt - bruttó árbevétele 11 százalékkal nőtt. Az árbevétel növekedésében szerepet játszott a kiadott szobák átlagárának 5,1 százalékos emelkedése is.

Augusztusban a külföldi vendégek 1,8 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 2,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A jelen­tősebb küldő országok vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból, az Olaszországból, az Auszt­riá­ból és a Csehországból érkező vendégek forgalma csökkent (9,7; 5,8; 11 és 3,6 százalék), addig az orosz, a brit és a lengyel vendégek által eltöltött éjszakák száma számottevően emelkedett (20; 12 és 7,7 százalék).

Augusztusban a belföldi vendégek 2,0 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk
5,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 3,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A belföldivendég-forgalom Budapesten 2,5 százalékkal visszaesett, a többi turisztikai régióban azonban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 60 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 8,6 százalékkal emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 67 százalékos volt, ami 3,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kimagasló, 81 százalékos, az öt- és a négycsillagos szállodák szoba-kapacitáskihasználtsága szintén átlagon felüli, 71, illetve 78 százalékos volt.

Augusztusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 871 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 9883 forint volt. A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 11 százalékkal magasabb volt, mint 2012 azonos időszakában. Összesen 36 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 22 milliárd forint. A vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be, 362 millióval több, mint az előző év augusztusban. A forint/euró havi átlagárfolyama 299 forint volt, 20,5 forinttal gyengébb a 2012. augusztusi értéknél.
A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján augusztusban 2047 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év nyolcadik hónapjában 3,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a tavaly augusztusban beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, a bővülés 13 százalékos volt.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó - több, különböző ágazatban működő - vállalkozás a szálláshelyeken augusz­tusban közvetlenül több mint 33 ezer főt foglalkoztattak, ami 3,0 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunnland, 2013.10.07 20:03

@rigolya: 3 éve ,amióta Erzsébet program van, a franciáktól visszavett utalvány-kibocsátás hasznán ,évi 80-100 000 ,nagyon hátrányos helyzetű gyerek nyaral ...3-4 milliárdból...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.10.07 10:38

A gyermekek 30-50%-a a nyári szünetben a falujából sem teszi ki a lábát, mert nincs pénz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.10.07 09:46

@hunnland: sznobanak tényleg nem kell lenni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunnland, 2013.10.07 09:15

Miért meglepetés ,Erzsébet programok,Szép-kártya program ...,sok jó kis program mindenütt ,fesztiválok..stbstb...,nem mindig az idegen szebb ,,meg kell tanulni ,és a gyereket először nem tengerre kel vinni ,meg Velencébe ,Taiföldre ,hanem Kapolcsra ,Egerbe , Diósgyőrbe ,Pécsre ,szegedre ,meg Hollókőre ..stbstbstb...utána meg a határon túli magyarokhoz ,és csak utána Velence ,meg Róma ,nem???


...nem szabad sznobanak lenni ,értelmesen kell élni ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html