Meglepő adat jött az amerikai munkaerőpiacról

Az előzetesen várt emelkedés helyett kis mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban.
Papp Zsolt, 2017. április 13. csütörtök, 15:04
Fotó: Reuters

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy az április 8-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma ezerrel, 234 ezerre csökkent, amely hat hetes mélypontot jelent. Elemzők azzal számoltak, hogy a segélykérelmek száma 245 ezerre nő - írja az MTI.

Ez volt a 109. egymást követő hét, amikor 300 ezer alatt maradt a kérelmek száma, ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. A heti ingadozásokat enyhítő négyheti mozgóátlag 3000-rel, 247 250-re csökkent.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 7 ezerrel, 2 millió 28 ezerre mérséklődött az április 1-jén zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 750-nel, 2 millió 25 ezer 500-ra emelkedett.

Az amerikai munkaerőpiac gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottság állapotában van. A pénzügyi és gazdasági világválság után, hat évvel ezelőtt kezdődött el a munkahelyteremtés folyamata, amely azóta sem szakadt meg, 2011 óta több mint 15 millió új munkahelyet hoztak létre az Egyesült Államokban, és mostanra 4,5 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta. Csak az idei év első két hónapjában közel félmillió új munkahelyet teremtettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK