A május 8-án közölt első becsléshez képest a hivatal megerősítette az export negyedéves növekedési ütemét, és hajszállal csökkentette az importét a korábban közölt 4,0 százalékról. Ennek megfelelően a kiviteli többlet is nőtt a korábban jelzett 1,917 milliárd euróról.

Idén márciusban a kivitel értéke 7,3 milliárd eurót (2290 milliárd forintot), a behozatalé 6,7 milliárd eurót (2076 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete az év harmadik hónapjában 688 millió euró (214 milliárd forint) volt.

Az idei év első három hónapjában a kivitel értéke 20,8 milliárd euró (6405 milliárd forint), a behozatalé 18,9 milliárd euró (5808 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1,9 milliárd eurót (597 milliárd forintot) tett ki, ami 299 millió euróval (105 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

A 2014 első negyedévében a külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonala 2013 azonos időszakához viszonyítva kivitelben mérsékelten, 0,4 százalékkal emelkedett, a behozatalban gyakorlatilag változatlan maradt. A cserearány 0,5 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 3,9 százalékkal értékelődött le, míg a dollárhoz viszonyított árfolyama alig változott.

A teljes külkereskedelmi termékforgalom mintegy felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene a kivitel esetében 8,9, a behozatal esetében 10 százalékkal nőtt 2013 első három hónapjához viszonyítva. A dinamikus volumennövekedés mögött a hazai autógyárak folyamatosan felfutó termelése áll.

Másfélszeresre nőtt a járműkivitel

Az árufőcsoport exportját leginkább meghatározó termékkör, a közúti jármű kivitele másfélszerese volt az egy évvel ezelőttinek. Ezzel összhangban e termékkör behozatala - főként a gépjárműalkatrészek megnövekedett importja miatt - közel 40 százalékkal emelkedett. A forgalom élénkülésében mindkét irány esetében a régi EU-tagállamok szerepe volt meghatározó. Az energiafejlesztő gépek (motoralkatrészek, benzin-, illetve dízelmotorok) behozatala ötödével haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, kivitele is fokozatosan nőtt a negyedéven belül.

Megközelítően tizedével nőtt a villamosgép, villamos készülék és műszer mindkét irányú forgalma; a kivitelben elsősorban az autóiparhoz köthető elektromosan szigetelt vezeték és huzal, míg a behozatalban az integrált áramkörök forgalma bővült. Ezzel szemben a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene harmadával és importvolumene negyedével csökkent, a mobiltelefonok és tv-készülékek keresletének, gyártókapacitásának visszaesése következtében.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 8,3, illetve 12 százalékkal emelkedett. Az árufőcsoporton belül jelentősen megélénkült a gyógyszer és gyógyszerészeti termék, valamint a széles termékskálát felölelő szerves vegyi termék importforgalma, tovább bővült a műanyag-alapanyag és a műtrágya exportvolumene, illetve az illóolaj, illat- és tisztítószer mindkét irányú forgalma is.

Forrás: KSH, 2014. január-március

 

Az autóipar fellendülése révén a szakmai tudományos ellenőrző műszer (automata szabályozó vagy ellenőrző műszer és készülék) kivitelének, továbbá a gumigyártmány
(új pneumatikus gumiabroncs) behozatalának volumene az első negyedévben közel ötödével meghaladta a 2013 első negyedévit.

Az energiahordozók importvolumene - a forintárak csökkenése mellett - 7,7 százalékkal volt kevesebb, mint 2013 első negyedévében. A kőolaj és kőolajtermék, ezenfelül a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene egyaránt az egy évvel ezelőtti szint alatt maradt, ugyanakkor a márciusi beszerzések már meghaladták azt. A villamos energia importjának volumene az időszak egészében jelentős mértékben nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 18, importvolumene 7,9 százalékkal nőtt 2013. január-márciushoz képest. A gabona- és gabonakészítmény
kivitelének volumene - az előző hónapok növekvő trendjét folytatva - több mint másfélszeresére emelkedett az alacsony bázisszinthez viszonyítva. A csoporton belül a legnagyobb részarányt képviselő kukoricakivitel forintértéke - csökkenő árak mellett - mintegy háromnegyedével, a búzáé negyedével haladta meg a 2013. első negyedévit.

Számottevően bővült az állati takarmány és a csekélyebb részarányú dohány és dohányáru exportjának, továbbá az egyéb, táplálkozásra alkalmas termék és készítmény,
valamint a kávé, tea, kakaó, fűszer kereskedelmének volumene.

Főleg az EU-val kereskedünk

2014. január-márciusban az export 80, az import 75 százalékát bonyolítottuk le az EU tagállamaival. Az év első három hónapjában a kivitel volumene 11, a behozatalé 16 százalékkal volt több e viszonylatban, mint 2013 azonos időszakában, az egyenleg 453 millió euróval (105 milliárd forinttal) csökkent.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel 1,5 százalékkal nőtt, a behozatal 10 százalékkal esett vissza 2013. január-márciushoz képest.

A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 457 millió euró (139 milliárd forint) volt, 751 millió euróval (210 milliárd forinttal) kevesebb, mint egy évvel korábban.