Uniós pénzből segítette a menekültek beilleszkedését Budapest

Nem reklámozta, de mintaszerű programmal igyekezett segíteni a menekültek társadalmi beilleszkedését Budapesten a Fővárosi Önkormányzat hajléktalanellátó intézménye uniós forrásból. Elkísérték őket állásinterjúra, a gyerekeket pedig állatkertbe vitték sétálni. Most már ez a program is szünetel.
Vég Márton, 2018. október 17. szerda, 07:08
Fotó: MTI Fotó

Példásan segítette a menekültek sikeres beilleszkedését a Fővárosi Önkormányzat hajléktalanellátó intézménye 2016 szeptemberétől 2018 júniusáig - derül ki a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) beszámolójából. A lakhatási programot és a szociális munkát a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap uniós pályázati forrásaiból finanszírozták.

A BMSZKI munkatársai első lépésként segítettek a magyarországi tartózkodáshoz és a munkavállaláshoz elengedhetetlen dokumentumok beszerzésében. Gyermekes családoknál a szociális munkások megigényelték a családtámogatásokat, valamint iskolába, óvodába íratták azokat a gyerekeket, akik tankötelessé váltak, vagy a költözés miatt kellett oktatási intézményt váltaniuk.

"Igény esetén mentálhigiénés segítségnyújtás körében pszichológust biztosítottunk, egyéni és csoportos terápiás és szabadidős jellegű foglalkozásokat szerveztünk, hogy a minél teljesebb élet kialakítását segítsük és megkönnyítsük a társadalmi befogadást" - olvasható a BMSZKI oldalán.

Eközben a bevándorlóellenes plakátok árnyékában

Miközben bevándorlóellenes plakátokkal volt tele Budapest és az ország, önkéntes nyelvtanárok segítségével egyéni nyelvoktatást, illetve korrepetálást biztosítottak a menekülteknek, akár a saját otthonukban is. Aktívan támogatták őket az álláskeresésben, segítettek az önéletrajz megfogalmazásában, tájékoztatták őket az aktuális munkalehetőségekről, toborzásokról, igény szerint elkísérték őket állásinterjúra is.

A BMSZKI munkatársai igyekeztek minden lehetséges módon támogatni a menekülteket abban, hogy a támogatás lejárta után is képesek legyenek fenntartani önálló lakhatásukat.

"Ennek érdekében életvezetési csoportfoglalkozásokat szerveztünk számukra, amelyen felvilágosítást kapnak hitel, csok, lakáskassza témában, megtakarítási módokat mutattunk be nekik. Többen szerettek volna önálló vállalkozásba kezdeni, számukra vállalkozási ismeretek csoportot indítottunk. A magyar adózási rendszer megismerését is csoportfoglalkozás keretében segítettük" - írta a Fővárosi Önkormányzat intézménye.

Konyhai munka vagy varroda

Nem tartottak róla sajtótájékoztatókat, pedig igazán látványos eredményeket értek el: a felnőttek 34 százalékának (22 fő) nem volt semmilyen munkája a projekt kezdetekor, további 23 százaléknak csak fekete, többnyire alkalmi munkája volt. A támogatási időszak végére viszont mindössze 3 menekült maradt, aki nem dolgozott, szinte mindenkinek sikerült kilépnie a fekete munkaerőpiacról és legalább részmunkaidős bejelentett vagy részben bejelentett állást találnia, többen fő- és másodállásban is dolgoztak.

A menekültek többsége így sem jutott igazán jól jövedelmező álláshoz: a vendéglátóiparban tudtak elhelyezkedni konyhai kisegítőként, vagy varrodában, egészségügyben, mosodában kaptak munkát. A BMSZKI a nyári szünetben pedig tematikus programokat szervezett a gyerekeknek, például állatkerti sétát.

"Sorosista", "bevándorláspárti" szervezetek is segítettek

A program részeként havi 40-80 ezer forint lakhatási támogatást is nyújtott a BMSZKI a menekültek számára 2016 szeptemberétől 2018 júniusáig. Sajnáljuk, hogy kifutott ez a program júniusban, mert így sok menekült család számára megint jelentős problémát okoz a lakhatás további finanszírozása - mondta a Napi.hu-nak Siewert András, a Migration Aid operatív igazgatója. A kormánypárti sajtó által "bevándorláspártinak" nevezett Migration Aid több esetben is együttműködött a BMSZKI-val.

A Fővárosi Önkormányzat hajléktalanellátó intézménye az eredményei között azt is megemlítette, hogy a Menedék Egyesület munkatársai is segítették a munkájukat. Ezt a szervezetet pedig az Origo például "sorosistának" nevezte a választási kampány alatt, ahol Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke is dolgozott korábban.

A BMSZKI programjának kifutásával jelenleg semmilyen jelentősebb lakhatási vagy szociális segítséget nem kapnak hivatalosan a menekültek Magyarországon. (A Baptista Szeretetszolgálatnak van átmeneti otthona menekült családok részére). Egészen 2016 nyaráig integrációs támogatást kaptak, de azóta már ezt is megszüntette az állam.

Hogyan kerülnek Budapestre a menekültek? A szerb-magyar határon működő két tranzitzónában legálisan nyújtják be a menekültkérelmüket. Ezt a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal eljárásában kivizsgálják; a Terrorelhárítási Központ és az Alkotmányvédelmi Hivatal is részt vesz az eljárásban. Pozitív elbírálás (2017-ben 1300 ilyen volt, idén szeptemberig pedig 354) esetén a valódi menekültek a bevándorlási hivatal vámosszabadi befogadóállomására kerülnek, ahol mindössze harminc napig maradhatnak. Utána viszont nyelvtudás és pénz nélkül kellene boldogulniuk, vagy Ausztria felé távozhatnak az országból.

A kép forrása: MTI/MTVA

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.10.18 13:48

@europeer: Szóval egy 'europeer ilyen intelligens, más véleményt is toleráló 'úriember'. :DDD
Szedjél nyugtatót, öcsi! Az ilyen idegbeteg dühkirohanásoktól nem lesz igazad, csak megerősíted a szánalmas összképet magadról és a kulturálatlan/tanulatlan fajtádról.. legalja
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.10.18 05:51

@europeer:
"gyurcsány viszont annyiból tisztességesebb orbánnál, hogy elmondta az őszödi beszédjét, és le is mondott. "

Ja, a kettő között meg eltelt 3 év te agyhalott. :D :D imádnivaló az ilyen szenny emberek valóság érzékelése.

Nem az öszödi beszéd miatt mondott le, mert akkor megtehette volna legkésőbb ősszel mikor lebukott vele és lázongások kezdődtek miatta, azért kellett lemondania, mert 3 évvel később, az amúgy szintén agyhalott párttársai előtt is megviláglott, hogy politikailag egy tehetségtelen pojáca, egy bohóc, aki őket is magával fogja rántani egy anti Dugovics Tituszként, és végre kihátráltak mögüle, és megmondták neki: "Azt mondták feri menj a picsába..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.17 23:47

@krix6: ja, az Orsós-propaganda szerint hazafelé özönlenek a képzett fiatalok, ugye hülye cigánycsicska??

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Axxtro, 2018.10.17 23:17

@europeer:

Nem zavar, hogy ezzel a valósággal nyíltan szembemenő béna hazugság-gyüjtménnyel több mint tíz éve semmire se mentek ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.17 11:30

orbán és sleppje most már bizonyítottan hazudta azt, emi eddig is nyilvánvaló volt, befogadja a kvótát, a menekülteket.
Csak azért csinálja a nagy hazugságkampányt, hogy súlyos 10 milliárdokat nyúljanak le.
orbán nagyobb és drágább hazug mint gyurcsány.
gyurcsány viszont annyiból tisztességesebb orbánnál, hogy elmondta az őszödi beszédjét, és le is mondott.
orbán is mondja el őszödi beszédét, és húzzon a francba.
Országunkat ekkora égés még nem érte, mint az újkori diktátorunk ténykedése idején:
1., Magyarország az első ország, amely ellen elindították a 7-es cikkelyt - köszönd meg
orbánnak!
2., Soha ennyien nem haltak meg elkerülhető politikai aljasság miatt mint orbánnál.
3., Sokkal több a fagyhalál. Annyira, hogy a hazugok be is tiltották a statisztikát.
4., Folyamatosan emelkedik a szegénység. A magyar gyerekek harmadát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség.
A jelentés szerint csak három olyan EU-s ország van, ahol több gyereket fenyeget a szegénység, mint Magyarországon. A magyar gyerekek 33,6 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség, ennél csak Görögországban, Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet, az utóbbi két országban egyébként a gyerekek majdnem fele veszélyben van.
cikk: https://24.hu/kulfold/2018/10/17/gyerekszegenyseg-szegenyseg-magyarorszag/
5., Külön rugdalja az elesetteket, lásd rokkantak és a hajléktalanok kezelése az embertelen fidesz-kdnp részéről.
6., Betiltotta az ételosztásokat, nehogy a csóri éhező kajához jusson.
7., Évente kevesebb az ingyenes felsőoktatási hely, és a maradékot is meg akarja szüntetni.
8., Tönkre teszi a kisvállalkozókat, és azok még pályázatokhoz sem juthatnak.
satöbbi
Az embertelen, hazug, korrupt fidesz-kdnp takarodjon az ország vezetéséből!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html