Mennyiből él az átlagmagyar? - friss számok érkeztek

Idén júliusban a bruttó átlagkereset 401,8 ezer forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - adta hírül a KSH.
Domokos László, 2020. szeptember 30. szerda, 09:00
Fotó: Pixabay

A szerdai bejelentés szerint 2020. január-júliusban a bruttó átlagkereset 395,9 ezer, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 263,3 ezer forintot ért el, mindkettő 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

2020. júliusban:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete - a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél - 401,8 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 413,4 ezer forint volt.
 • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 267,2 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 275,9 ezer forintot ért el.
 • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 10,8 százalékkal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset - összefüggésben a meghatározott szakágazatokban dolgozók bruttó béréből fizetendő járulékok átmeneti mérséklésével, illetve mentesítésével - ennél nagyobb mértékben, 11 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 376,3 ezer forintra becsülhető, amely 10 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Így 2020. január-júliusban:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 395,9 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 406,5 ezer forint volt.
 • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 263,3 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 272,2 ezer forintot ért el.
 • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 10, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 10,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
 • A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (719,3 ezer forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (249,9 ezer forint).
 • A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 430 ezer, a nőknél 363,2 ezer forintot ért el, ez 9,2, illetve 11,2 százalékos növekedés.
 • A bruttó átlagkereset a 25 év alattiak körében 287,7 ezer,a 25-54 éveseknél 412,1 ezer, az 54 év felettieknél 383,8 ezer forint volt. Az átlagkereset növekedése az egyes korcsoportokban rendre 4,2, 9,9, illetve 8,8 százalék volt az előző év azonos időszakához viszonyítva.
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 366,2 ezer forintra becsülhető, amely 9,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
 • A reálkereset 6,3 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,5 százalékos növekedése mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

henker, 2020.10.01 10:06

@Borisz1106:

Te, ez a KSH statisztika azzal együtt se jön össze, hogy ugyebár a kormány kiegészítette a kurzarbeit kereseteket (ez meg már azért is frankó, mert költségvetési eladósodásból van tehát finanszírozva a Nagyajólet). Na de mi van azzal a kb. 150 ezer plusz munkanélkülivel? Hogy a túróba nem zuhan be az szja befizetés ennyi munkanélküli mellett? Én mondom, hatványozni kellene a válságot és akkor minden magyar monacoi színvonalon for élni. Legalábbis a KSH szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.10.01 00:08

@Borisz1106: " Áhhh! Komolyan mondom ha nem hiszitek el amit a KSH ír miért nem ellenőrzitek? Elég megnézni mennyi volt az SZJA bevétele az államnak 2019.I-VII. hónapjában és mennyi idén 2020. I.-VII. hónap között. "

A KSH-t azért fölösleges ellenőrizni, mert hazudik, mint a vízfolyás.

Olyan dolgokat állít, aminek köze sincsen a valósághoz. A valóságról meg nem beszél, a szegénységet már rég nem mérik, kussolnak az elbocsátott tömegekről, nem beszélnek a rengeteg munkanélküliről, akik már segélyt sem kapnak. Mintha nem is léteznének.. Olyan számokat produkál a Központi Hazugsággyártó Hivatal, amit a Csúti Pukkandúr megrendel tőle. Ilyen alapon a Hír Tv hazugságait is elemezhetnénk...annak sincsen köze a valósághoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.10.01 00:03

@snel: " Havalaki nem tudja értelmezni a statisztikai adatokat, akkor nem hamis vélelmezéseket kell kommentelni, hanem kicsit tájékozódni: 1. a modális (jellemző), medián és az átlag mást mutat, az átlag sokal nagyobb, mint a (leg)gyakori(bb); 2. az egész Tiszaháton, meg a Tarna völgyében kevesebben laknak mint a !!. kerület bármely két villamosvonala mentén, ahol a bruttó átlag akár az 5-600 ezret is meghaladja 3. egyébként pedig az anyagiakban mért "jólétet" a jövedelem nagyságán kívül még döntőem befolyásolja a vagyon mértéke, amiben "döbbenetes" módon szintén jól állunk, hiszen az ország lakosságának több, mint 85%-a saját tulajdonban él (az egyik legmgasabb arány az Eu-ban!!). Szóval kicsit több mértéktartást és tájékozódást!!! "

Azért ebbe a sok hülyeségbe amit ide leírtál eléggé belefájdulhatott a fejed....XDDD

Saját ingatlan...XDDD
Ja van olyan párszáz falu ahol már 3 millió forintért közművesített házat veszel, mert a házak fele üres mert kihaltak belőle és nincs ott munkahely.....ez ám a gazdagság......XDDDDD

A jövedelemhez egyébként nem tartozik bele az ingatlan értéke zért ezt a hülyeséget el kellene felejteni. Értelmetlen beleszámolni, főleg hogy a legtöbb ilyen ingatlanon óriási banki hitel van. A jövedelem az a havonta befolyt átlagbevétel, amiből gazdálkodik az illető. Nevezhetjük fizetésnek. Nem kellene a jövedelmet és a vagyont keverni mert marhára nem ugyanaz.

Ennyit a statisztikai értelmezési tudományról.

Persze ha Mari néni kap 50.000 Ft nyugdíjat és beleszámoljuk jövedelemként a családi kriptát is akkor már jobb a helyzet. Na így kell statisztikát hazudni...XDDD

Igen van egy olyan része az országnak ahol magasak a a jövedelmek. Viszont 3 millió szegény volt amikor a KSH legutóbb számolta, na most már nem számolja, mert nem mutat jól. Ennyit a Központi Statisztikáthazudó Hivatal hitelességéről. Amit nem vizsgálnak az nincs is....XDDDD

Ami a Tarna völgyénelk és a Tiszahátnak az összlakosságát illeti, hát az bőven meghaladja a II kerület lakosságát, és van még 1-2 ilyen terület, Dél-Somogy, Dél-Baranya, Dél-Bács, És a teljes BAZ és Nógrád megye...na ezeknek már csak nagyobb a lélekszáma a II. kerületnél...vagy nem ?

Igen a lakosság 85 %-a saját ingatlanban él, aminek a nagy része annyit se ér, mint nyugaton egy garázs....ez ám a nagy jólét....fidesznyikéknél. Annyira " döbbenetesen jól állunk ", hogy 500.000 magyar ki is ment cselédként dolgozni a szarul álló Nyugatra.

És akkor snel barátunk keze belelógott a bilibe és felébredt...XDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.09.30 20:21

Áhhh! Komolyan mondom ha nem hiszitek el amit a KSH ír miért nem ellenőrzitek? Elég megnézni mennyi volt az SZJA bevétele az államnak 2019.I-VII. hónapjában és mennyi idén 2020. I.-VII. hónap között.
60 milliárddal több! Úgy, hogy egy rahedli cég a mai napon adja be a beszámolóját szóval osztalékfizetés és az azt terhelő SZJA majd csak ezek után folyik be!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri_2, 2020.09.30 17:32

@Fricibacsi3: az autókon az autót??????? Te egyre szebbeket írsz rühes:) Na húzz vissza a restibe, még melegedhetsz egy kicsit a híd előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html