Mi a baj a magyar gazdasággal? - így látják az elemzők

A piaci elemzők egyelőre nem aggódnak a magyar gazdaság lassulása miatt, ezzel együtt nem várnak 2017 egészében 4 százalékos növekedést.
Domokos László, 2017. augusztus 16. szerda, 10:30
Fotó: MTI Fotó

A mai adatközlés negatív meglepetést okozott - kommentálta a KSH friss adatait Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető elemzője. A naptárhatás a megszokottnál erősebb volt, hiszen a csak ettől szűrt éves növekedés 3,8 százalékot ért el. A két munkanapnyi eltérés hatása feltehetőleg a magas kapacitáskihasználtság miatt lehetett ilyen számottevő.

A KSH a GDP részletes bontását csak szeptemberben publikálja. A statisztikai hivatal kommentárjában kiemelte, hogy a növekedéshez legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A KSH hozzátette azt is, hogy a vártnál gyengébb mezőgazdasági és ipari teljesítmény visszafogták a bővülést. A mezőgazdaság esetében várható volt idén a visszaesés, hiszen az ágazat tavalyi teljesítménye kiemelkedő volt és az időjárás idén nem feltétlenül volt kegyes.

Az elemző szerint a felhasználási oldalon a lakossági fogyasztás bővülése még mindig nincs összhangban az erős kiskereskedelmi adatokkal, a negatív meglepetés tehát vélhetően ebben keresendő. Nagy pozitív hatása lehetett viszont a beruházások felfutásának. Várakozásai szerint a következő negyedévekben a gazdasági aktivitás újból felerősödhet, és ismét 4 százalék körüli lehet a növekedés, amely éves átlagban 3,9 százalékot érhet el.

A lassulásban a mezőgazdaság gyengébb teljesítménye, a naptárhatás, és a bázishatás játszhatott szerepet, tavaly ugyanis a második negyedév viszonylag magas tempót hozott - véli Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. A jelenlegi kilátások alapján az idén 3,8 százalékkal nőhet a magyar GDP, jövőre pedig 3,5 százalékos bővülés várható.

Egyelőre nincs ok aggodalomra, hogy a magyar növekedés tartósan és érdemben lassul - fogalmazott Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Igaz, míg sok esetben más Közép-Kelet-Európai országok a várakozásokat meghaladó mértékben tudnak bővülni, addig a magyar gazdaság nem tud hasonló mértékben profitálni az általános európai fellendülésből. A prognoszta szerint nagy kérdés lesz, hogy a rendelkezésre álló EU-s forrásokat milyen lefutással használja fel a kormányzat a következő negyedévekben, illetve a jelentős reálbér-növekedés mennyiben járul hozzá a belső kereslet élénküléséhez.

A GDP növekedésének lassulása a tavalyi erős bázis miatt is várható volt - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Termelési oldalon a mezőgazdaság okozhatta a legnagyobb visszaesést, az ipar teljesítménye a magas bázis és naptárhatás miatt némileg gyengült, a kis súlyú építőipar kibocsátása érdemben gyorsult, míg a gazdaságot lényegében a piaci szolgáltatások erőteljes teljesítménye húzta. A GDP felhasználási oldalán a beruházások továbbra is robbanásszerű növekedést mutathattak, a fogyasztás némileg gyorsult, ennek ellenére a külkereskedelem is minimálisan hozzájárulhatott a növekedéshez.

Az év második felében érdemi gyorsulásra számítunk, a negyedik negyedévben a GDP növekedése elérheti a 4,5 százalékot, részben a tavalyi gyenge bázis miatt, így 2017-ben összességében 4 százalékos növekedésre számít. Összességében a kilátások évtizedek óta nem voltak ennyire kedvezőek, rövid távon csak a mezőgazdaság jelent negatív kockázatot.

Amennyiben a felfelé mutató kockázatok teljesülnek, a negyedik negyedévben a GDP növekedése akár az 5 százalékot is elérheti, az éves átlag pedig kényelmesen 4 százalék felett lehet - véli Suppa, aki jövőre 4,2 százalékos GDP-növekedésre számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.08.16 23:26

@Bahnsteig_Eins: "közel 7 ezer dolgozó mondott fel"

Next please!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.16 23:19

Ma, nyaralásom során egy kerthelységben, akaratlanul is végighallgattam a mellettem ülő asztaltársaság beszélgetését, amelynek egyik tagja, középkorú asszony, az Audinál dolgozik, mint kiderült. A társaság többi tagja először irigyelte ezért - na, akkor az asszony elkezdett mesélni, és én csak azt vettem észre, hogy már megebédeltem, kifizettem a számlát, és még jó félóra, lassan egy óra óta is a panaszait hallgatom. Mint kiderült, a győri Audinak azért van külódn mentőszolgálata, mert már gyanús volt a túl gyakori mentőhívás a dolgozókhoz, akiket éhbérért agyondolgoztatnak, trükköznek a munkaidővel, ezért gyakran megtörténik hogy egy dolgozó munka, akár épp egy munkadarab áthelyezése közben elalszik, a munkaruhák használhatatlanok és - nők számára megalázóan - átlátszóak, mert még azon is spórol a sóher cég, a szabadságokat nem adják ki, a pár év alatt közel 7 ezer dolgozó mondott fel az embertelen körülmények miatt. Na EZ az Audi Magyarországon, amelynek kormányunk évente kb. 23 milliárd Ft támogatást ad mindnyájunk adójából. Az amerikai Délen, ültetvényeken dolgozó fekete rabszolgák, mely rendszer ellen mostanában vért hánynak a "liberálisok", megbecsült munkavállalók voltak a győri Audi dolgozóihoz képest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.08.16 11:18

a magyar gdp oroszlánrészét az exportőr multicégek euroban elszámolt hazai hozzáadott értéke adja, ezért a gdp -nk alakulása igencsak függ a huf/eur árfolyam alakulásától.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html