Idén februárban az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index szerint viszont a termelés csupán 1,8 százalékkal emelkedett, elsősorban a szökőnap hatása miatt.

Az első becslésben közölt februári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

Az ipari export volumene 8,5 százalékkal nagyobb volt, mint 2015 februárjában. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a mintegy 40 százalékot kitevő járműgyártás kivitele kisebb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egyhetedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai viszont jelentősen, 21 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítése 1,9, ezen belül a feldolgozóiparé 8,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül háromban csökkent a termelés 2015 azonos hónapjához képest. A többiben 1,9-20 százalék közötti volumennövekedést mértek, közülük hétben 10 százalék felettit.

A járműgyártás kibocsátása 4,8 százalékkal emelkedett. Ezen belül a közúti gépjármű gyártása gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék), a közúti jármű alkatrészeinek gyártása ugyanakkor 9,9 százalékkal nőtt. A teljesítmény az iparág rendelésmutatóiban is tükröződik.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, 19,6 százalékkal bővült. Az iparág alágazatainak többségében nőtt a kibocsátás, a legnagyobb súlyúban, az alág harmadát adó elektronikus fogyasztási cikk gyártásában 34 százalékkal.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,5 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülése miatt.

Két közepes súlyú alágban is folytatódott a növekedés: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 12,1, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 11,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Gyorsult a növekedés üteme a kisebb súlyú villamos berendezés gyártásában: a termelés az alágak közül a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal bővült. Az iparág mindegyik szakágazatában nőtt a termelés.

Folytatódott viszont a csökkenés a vegyi anyag, termék gyártásában: a termelés 2,2 százalékkal mérséklődött.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 5,8 százalékkal, a közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a motor, turbina gyártása szakágazat visszaesése következtében.