Újabb, nettó 1,44 milliárd forintos megbízást kapott a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konzorciuma a kormánytól, hogy nagyszabású közvélemény-kutatásokkal segítse a kabinet munkáját. A kormányzati honlapra feltöltött tájékoztatóból kiderül, hogy két, korábbi kutatást kell folytatnia kormányközeli agytrösztnek: az EU28 néven ismert, minden európai országban elvégzett, főként a migrációval foglalkozó felmérést, illetve egy időskutatást a hazai nyugdíjasok vagy nyugdíj előtt állók körében.

Az EU 28-at először 2015-ben rendelték meg a századvégtől, hivatkozva a menekültválságra, amely "teljesen új helyzet elé állítja mind az Európai Unió vezetését, mind a tagállamokat". A helyzet valójában annyira nem új, hogy a kutatást már negyedszer rendelik meg (2015, 2017 és 2018 után), mindannyiszor úgynevezett hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzés keretében - olvasható az újság honlapján.

A megbízás másik része azt mutatja, hogy a kormány és a kormánypártok számára mindennél fontosabb megérteni, hogyan gondolkozik a 2,027 millió saját jogú, azaz a korhatárt betöltött nyugdíjas.

Utal rá a tájékoztató is, hogy "2006 óta több 65 év feletti ember él Magyarországon, mint 15 év alatti és ez az olló évről évre nyílik", illetve az idősek politikailag hagyományosan aktívabbak, mint a fiatalok - vagyis az ő megnyerésükkel lehet választást nyerni. Az indoklás szerint az eddigi kutatások csak az időskorúak problémáinak egy részére koncentráltak, ez viszont "átfogó pillanatkép készítésének igényével lép fel", vagyis lehetőleg mindent tudni akarnak az idősek gondolkodásáról.

Képünk forrása: Shutterstock