A tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 42,4 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 52,6 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 52,9 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 0,3 milliárd forinttal csökkent augusztusban. (Ezt olvasta már? Egyre nagyobb hiteleket vesznek fel a magyarok.)

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 70,2 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 38,2 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 42,1 milliárd forintos nettó betételhelyezés, míg a devizabetétek állománya esetében 3,8 milliárd forintos betétkivonás történt augusztusban.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya - csak a tranzakciókat figyelembe véve - szezonálisan igazítva 63,9 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 80,2 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint tranzakcióból eredően a forinthitelek állománya 74,0 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 6,2 milliárd forinttal emelkedett. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya tranzakcióból eredően 0,1 milliárd forinttal nőtt.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - a szezonálisan igazított adatok szerint 66,0 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 181,0 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 126,3 milliárd forintos, a devizabetétek esetében pedig 54,7 milliárd forintos nettó betételhelyezésre került sor.

A külföldi kötelezettségek állománya 2018 augusztusában a hitelintézetek mérlegfőösszegének 15,3 százalékát tette ki.

Az MNB a honlapján azt is közölte, hogy augusztusban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója - részben az éven túli kamatfixálású hitelek növekvő súlyának hatására - enyhén, az előző hónaphoz képest 0,29 százalékponttal 4,97 százalékra emelkedett, míg a személyi hitelek hitelköltsége csökkent, 0,30 bázisponttal 14,05 százalékra.

Az augusztusban kötött új lakáscélú hitelek kamatfixálásának átlagos hossza 82,3 hónap volt, míg csak az éven túl rögzített kamatozású hiteleket vizsgálva ez az érték 91,8 hónap volt.

A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott 1 millió euró érték alatti hitelek esetében a kamatlábak csökkenése volt megfigyelhető: forintban felvéve 0,14 bázisponttal 2,97 százalékra; euróban felvéve 0,71 bázisponttal 1,84 százalékra. Az 1 millió euró érték feletti hitelek kamatlába viszont  emelkedett: forintban 0,34 bázisponttal 1,25 százalékra, euróban 0,53 bázisponttal 1,90 százalékra.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.