Mozdonyt cserélt a magyar ipar

Hízott a magyar ipar külpiaci és hazai értékesítése is szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, ezúttal nem a járműgyártás, hanem a számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártása húzta a feloldozóipart.
Komócsin Sándor, 2017. november 13. hétfő, 09:30
Fotó: Shutterstock

Az ipari termelés volumene idén szeptemberben 5,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál - derült ki a KSH jelentéséből. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 8,1 százalékkal emelkedett. Ami 2017 első kilenc hónapját illeti, ezen az időtávon a termelés 5,2 százalékkal volt nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,7, a 35 százalékot képviselő hazai értékesítésé 4,0 százalékkal emelkedett.

Húz a számítástechnika

Az ipari export volumene 2017 szeptemberében 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 36 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 2,1 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban jelentősen, 17,4 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítése 6,3, ezen belül a feldolgozóiparé 5,4 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül a jelentős súlyt (96 százalékot) képviselő feldolgozóipar termelése 5,7, a csekély súlyú bányászaté 14,6 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,6 százalékkal csökkent.

Havi csökkenés

Az előző havi növekedéssel szemben a feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 1,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A járműipar alacsonyabb teljesítményszintje a
rendelésmutatókban is tükröződik. A közúti jármű alkatrészei gyártásának volumene 5,0 százalékkal
emelkedett, ugyanakkor a közúti gépjármű gyártásáé 7,9 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 16,6 százalékkal bővült. Minden szakágazatban nagyobb volt a volumen, mint egy évvel ezelőtt, a legjelentősebb súlyú elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 15,4 százalékkal nőtt.

A nyitókép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2017.11.13 10:50

@Fricibacsi2: azért azt ne felejtsd el, hogy pénzben!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2017.11.13 09:57

Robogunk a csőd felé.....
IMF nélkül nincs élet...
Nem fenntartható a növekedés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html