Nagy vita lesz a Huawei miatt

Vitás kérdés lehet az amerikai-brit viszonyban London megállapodása a kínai Huaweijel - jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök.
Rácz Gergő, 2020. február 7. péntek, 19:31
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államoknak is vannak még megoldandó kérdései a Kínával folytatott kereskedelemben, majd arra a kérdésre, hogy vajon az Egyesült Királysággal tervezett új kereskedelmi megállapodást befolyásolja-e a londoni döntés a Huawejről, azt válaszolta: "majd meglátjuk". Hozzáfűzte, hogy ez kétségtelenül vitás kérdés lehe írja az MTI az alelnök CNBC-nek adott interjúja nyomán.

A brit kormány a napokban kötött megállapodást a kínai Huawei Technologies óriásvállalattal arról, hogy korlátozott mértékben szerepet kap az Egyesült Királyság ötödik generációs (5G) mobilhálózatának kiépítésében. A múlt héten Londonban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kifejezetten felhozta ezt a témát mind Dominic Raab külügyminiszternek, mind Boris Johnson kormányfőnek, óva intve a londoni kormányt a Huaweijel kötendő megállapodástól

Csütörtökön este amerikai sajtóértesülések jelentek meg egy múlt heti Trump-Johnson telefonbeszélgetésről. A meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozó információk szerint Boris Johnson még a múlt héten - a döntés megszületése után - felhívta telefonon az amerikai elnököt, hogy tájékoztassa őt a Huawei-megállapodásról

A sajtóban megjelent megfogalmazások szerint Trump "gutaütéses dührohammal" reagált Johnson bejelentésére. A Fehér Ház, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács és a külügyminisztérium kérésre sem kívánta kommentálni a sajtóhíreket.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter egy csütörtöki konferencián azt vetette fel, hogy a Huawei befolyásának ellensúlyozására az Egyesült Államoknak meg kellene szereznie a finn Nokia és a svéd Ericsson többségi részvénypakettjét.

HOZZÁSZÓLÁSOK