Nagyon kemény kritikát kapott a magyar kormány

A magyar-szerb határra tervezett kerítés felépítése "kontraproduktív és évtizedekkel visszaveti a két ország kapcsolatát" - hangoztatta pénteken Belgrádban Ivica Dacic szerb külügyminiszter, majd bejelentette: Szerbia regionális konferenciát akar szervezni az illegális migrációról.
MTI, 2015. június 26. péntek, 16:24
Fotó: MTI/AP

A miniszter szerint Európának egységes álláspontra kell jutnia az illegális migráció okozta probléma megoldásával kapcsolatban. Megismételte, hogy Szerbia egyedül nem tudja kezelni az óriási mértékű illegális határátlépések okozta nehézségeket, a kerítés kiépítését azonban ellenzi. "Mi a kerítés ellen vagyunk, illetve azon üzenet ellen, amelyet ez szimbolikusan hordoz. Nem az illegális migráció elleni harcot ellenezzük, hanem a falak építését, mert azok a 21. században nem elfogadhatók" - fogalmazott Ivica Dacic. Kiemelte ugyanakkor, hogy a magyar kormány fizikai határzárra vonatkozó bejelentése ellenére sem mondták le a július elsejére tervezett budapesti magyar-szerb kormánycsúcsot, illetve hangsúlyozta, hogy Belgrád és Budapest kapcsolata továbbra is jó.

Elmondta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is beszélt a határzárról, aki szerint a kerítésnek semmi köze a magyar-szerb kapcsolatokhoz. Hozzáfűzte, magyar kollégájának azt is elmondta, hogy a kerítés felépítését a szerb közvélemény ellenzi. "Arról beszélünk, hogy ledöntjük a falakat és hidakat építünk (egymás között), most meg új falat emelünk" - hangoztatta a szerb külügyminiszter.

Az illegális határátlépések megfékezése volt a témája pénteken annak a belgrádi találkozónak is, amelyen a szerb, a magyar, a német, az osztrák és a bolgár rendőrség képviselői vettek részt. A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a találkozón elhangzott, hogy csak az idén több mint 34 ezren fejezték ki azt a szándékukat, hogy menedéket kérnének Szerbiában, sokan azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel, mert Szerbiát csak tranzitországnak tartják, az úti cél Németország, Franciaország, Svédország vagy más skandináv állam.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter közölte, hogy közös megoldást és konkrét módozatokat kell találni arra, hogyan védjék meg a határokat, ugyanakkor törvényesen lépjenek fel, és a háborús övezetből érkezőknek menedékjogot biztosítsanak.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a belügyminisztérium kezdeményezte: az osztrák, a német és a magyar rendőrség képviselői együtt járőrözzenek szerb kollégáikkal a macedón határon. Milorad Veljovic, a szerbiai rendőrség igazgatója ehhez hozzátette, hétfőn állapodott meg Papp Károly magyar országos rendőrfőkapitánnyal arról, hogy a jövő héttől magyar rendőrök is teljesítenek szolgálatot Szerbiában, a macedón határon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.26 22:13

..szerbia miét nem védi a déli határait ????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.06.26 16:49

Adolf Hitler megrótta Horthy Miklóst mert nem a kormány nem vett részt tevékenyen a zsidók deportálásában...a történelem ismétli önmagát.

Legalább a napi.hu gondoskodik arról, hogy ne felejtsen a magyar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.06.26 16:45

Hahahah...de a népirtás a faji alapon történő tisztogatás, koncentrációs táborok, gyermekek, idősek, egész családok gödörbe lövetése "elfogadhatóak" voktak.
A tömeggyilkosék polkorrektednek...vau.
Akik emellett a ruszkikkal kdreskednek feketén kijátszva az embargót...de: unió, unió!!!

Felfordul az ember gyomra a szerb politikusoktól.
Szegény Orbán! Mosolyogni meg kezet fogni kénytelen velük.
Ezért kapja a fizetését...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html