Nagyot fékezett a magyar ipar - mi lehet a háttérben?

Szeptemberben váratlanul csökkent az ipari termelés, azonban a következő hónapokban ismét emelkedés várható az MTI által kedden megkérdezett elemzők szerint.
MTI, 2016. november 8. kedd, 11:40
Fotó: Napi.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden tette közzé, hogy az ipari termelés volumene szeptemberben 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adat megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés volumene az első kilenc hónapban 1,5 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint decemberre az ipari termelés összesített évi növekedése meghaladhatja a jelenlegi 1,5 százalékos szintet. Kommentárjában jelezte: a szeptemberi ipari termelés messze alulmúlta az elemzői - mintegy 3 százalékos növekedési - várakozásokat.

A termelés mérséklődését az elemző részben azzal indokolta, hogy a német ipar is gyengén teljesített szeptemberben, havi szinten visszaesést mutatott a kedden közzétett adatok alapján.

Munkaerőhiány a háttérben?

Megjegyezte: a KSH még nem közölte a részletes adatokat, azonban feltételezhető, hogy az augusztusban jól teljesítő járműgyártás és gépgyártás hozott ezúttal a vártnál rosszabb eredményt. A csökkenés azért is meglepő az elemző szerint, mert a beszerzésimenedzser-index alapján nő a teljesítetlen rendelésállomány, és új megrendelések is vannak az iparban. Elképzelhető, hogy az ipari termelés növekedésének gátját a kapacitáskorlátok jelentik, elsősorban az egyre problémásabbá váló munkaerőhiány.

Modellváltás hozta a csökkenést?

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a szektor kibocsátásának váratlan, szeptemberi süllyedését egyedi tényezőkkel indokolta, amit részben a Suzuki modellváltása okozhatott.

Az elemző azonban szintén úgy vélte, hogy a következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, bár ezt decembertől a műszakok Audinál tervezett visszafogása fékezheti. Az idei évben 1,5 százalék körül alakulhat az ipari termelés növekedési üteme, jövőre pedig az alacsony idei bázis miatt 5 százalékra gyorsulhat a növekedés - tette hozzá az elemző.

Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban lehet számítani, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások lépnek üzembe. Suppan Gergely jelezte ugyanakkor, hogy az ipari termelés harmadik negyedéves teljesítménye miatt a harmadik negyedéves GDP-növekedés elmaradhat a korábbi, 2,7 százalékos várakozásuktól.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője idén az ipari termelés átlagosan 2 százalékos növekedésére számít Magyarországon.

Kezd kifulladni az ipar?

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint "kiábrándító" teljesítményt nyújtott a magyar ipar szeptemberben, amiben szerepe lehetett a magas bázisnak, valamint a járműipar is rosszul teljesíthetett.

Úgy vélte, az adatok arra utalnak, hogy kezd "kifulladni" a magyar ipar, és a növekedés helyett a 2015-ös szinten stagnálhat a teljesítmény. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy az idei harmadik negyedéves GDP-ben nem az ipar lesz a főszereplő - fűzte hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK