NAV: értsen egyet és nincs teendője

Aki egyetért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített adóbevallási tervezettel, annak nincs további teendője, május 22-e után a bevallási tervezet hivatalos bevallásnak minősül majd, ha addig nem nyilatkozik másképp az adózó - közölte az adóhivatal.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 6. csütörtök, 10:19
Fotó: Napi.hu

Az ügyfélkapuval rendelkezők már március közepétől elérik a NAV által készített szja-bevallási tervezetüket. Azoknak is elkezdte már a postázást az adóhivatal, akik március 16-ig kérték tervezetük megküldését papíron. Május 2-ig mindenkinek megérkezik majd ez a dokumentum - közölte a NAV.

A bevallási tervezetet egyeztetni kell a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal. Ha nincs eltérés az adatokban, és egyéb kiegészítés, módosítás sem szükséges, akkor nincs további teendő. A dokumentumot tehát nem kell visszaküldeni a NAV-nak és nem kell az ügyfélszolgálatokra sem bevinni, ugyanis az minden további adminisztráció nélkül, automatikusan hivatalos adóbevallássá válik május 22-e után - hangsúlyozza az adóhivatal. A NAV emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy aki már kézhez kapta a tervezetét, az ahhoz kapcsolódó tájékoztató levelet nézze át figyelmesen, abban minden tudnivalót megtalálható.

1+1 százalékos felajánlás

Akik élni kívánnak a fent említett lehetőséggel, nem kell megvárni a május 22-i határidőt az 1+1 százalékos felajánlással, amelyet egyszerűen az új felületen keresztül is be lehet nyújtani, akár a bevallástól függetlenül is.

Ha nem ért egyet

Akik megkapták a tervezetet papíron és nem értenek egyet az abban szereplő adatokkal, azok május 22-ig a 16SZJA nyomtatvány kitöltésével tudják bevallási kötelezettségüket teljesíteni. Aki időközben regisztrált az Ügyfélkapura, az új elektronikus felületen egyszerűbben tudja módosítani, kiegészíteni a bevallási tervezetét.

Az adóhivatal közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a NAV hiányol valamilyen adatot, arról is érkezik értesítés a postán megküldött tervezet mellett. Ebben az esetben, ha nincs más eltérés az adatokban, csak a mellékelt kiegészítő adatlapot kell kitöltve visszaküldeni a NAV-nak - áll a közleményben.

További információ a NAV honlapján olvasható vagy általános tájékoztatás a 06-40/42-42-42-es telefonszámon kérhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK