Az Európai Bizottság a mai napon nyilvánosságra hozott jelentésében a 2008-ban, az IMF megállapodással együtt indított uniós hitelprogram utókövetéséhez kapcsolódó ellenőrző látogatások lezárását javasolja - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Miután Magyarország az EU Bizottsággal szemben fennálló adósságának több mint 70 százalékát már visszafizette, lehetőség nyílt a folyamat befejezésére, amelyet a tagállamok is támogattak. Az Európai Bizottság tavaly tartotta az utolsó látogatását Budapesten, amelyek 2010 vége óta rendszeresek voltak - közölte a tárca.

Hozzátették: dokumentum megállapítja, hogy a szoros ellenőrzésre a továbbiakban nincsen szükség, mert Magyarország a hitelprogram során felvett hitel több mint 70 százalékát visszafizette 2014 novemberében. Szintén tartalmazza az EB jelentése, hogy az államháztartás finanszírozása biztos alapokon nyugszik, a költségvetés jól reagált a nemzetközi piaci hatásokra is. Az államháztartás likviditási tartalékai és a devizatartalékok magas szintje a következő időszakban esetlegesen bekövetkező nemzetközi pénzügyi zavarok elhárítására is megfelelő biztonságot adnak.

Az Európai Bizottság azt is kiemeli, hogy a magyar gazdaság 2014 folyamán gyorsan növekedett, ami mögött a Bizottság egyszeri tényezőket is lát, de elismeri, hogy a gazdaság alapfolyamatai javultak. Ez utóbbi megállapítást támasztja alá, hogy az EB folyamatosan emelkedő potenciális növekedést jelez előre Magyarország számára az elmúlt években végrehajtott strukturális reformoknak köszönhetően. A foglalkoztatottság a válság előtti szintet is meghaladja és a folyó fizetési mérleg többlete is stabil.

A jelentés elismeri, hogy a magyar kormány évek óta jelentősen a 3 százalékos érték alatt tartja a költségvetési hiányt, és a túlzottdeficit-eljárást is megszűntették Magyarországgal szemben. Kiemelik azt is, hogy megváltozott a magyar költségvetési politikát korábban jellemző rossz gyakorlat, ami szerint a választási években jelentősen megnő a hiány. 2014-ben három választás is volt, a hiány mégsem szállt el, hanem lényegesen 3 százalék alatt maradt - közölte az NGM.