A Magyarországon hosszabb ideje tevékenykedő német vállalatokra jellemző, hogy fokozatosan a nagyobb hozzáadott értékű termelés felé fordulnak, ami egybevág a kormány egyik fő gazdaságpolitikai céljával, és a német beruházók részt vesznek a duális szakképzésben is. Ezért minél több német céget kell megnyerni magyarországi projektekhez - közölte Cséfalvay Zoltán.

Hozzátette: a német kis- és közepes vállalkozások (kkv) körében a cégek más méretűek és más dimenzióban tervezik a tevékenységüket, mint a magyarok. Amikor telephelyet keresnek, Kínától Brazíliáig megvizsgálják a lehetőségeket. Magyarországnak ezen a globális piacon kell megszerezni a német befektetéseket, és a versenyben "nem állunk rosszul" - mondta. A kormány 500 milliárd forintos bürokrácia-csökkentési programjának például "már jönnek az eredményei", hiszen a német befektetők nem tartják nagynak a magyarországi adminisztrációs terheket és a bürokráciát nemzetközi összehasonlításban - tette hozzá.

A beruházók először az országot választják ki, majd az országon belül keresnek helyszínt tervezett projektjeikhez, ezért meghatározó elem az önkormányzatok, helyi hatóságok befektetőbarát hozzáállása, rugalmassága, munkatársaik nyelvtudása. Így van ez a magyarországi beruházást tervező német cégeknél is, és különösen a kisebb vállalatok számára fontos, hogy gyorsan el tudjanak igazodni a helyi szabályozási, engedélyezési rendszerben - mondta az államtitkár.

Az első számú elem azonban a munkaerő minősége. A német befektetők számára "a legfontosabb telepítő tényező a jól képzett, kreatív magyar szakember" - emelte ki Cséfalvay Zoltán. Ezért is fontos, hogy a kormány kialakította a duális szakképzés jogi, pénzügyi és intézményi kereteit - tette hozzá.

A kis- és közepes vállalkozások "közelebbi bátorítást igényelnek" a beruházási döntések meghozatalához, az NGM ezért Stuttgartban is tartott befektetés-ösztönzési fórumot, a jövő héten pedig München következik, és jövőre is tartanak majd Németországban hasonló rendezvényeket - mondta az államtitkár.

A fórumokon elsősorban Magyarországon működő német cégek vezetői számolnak be magyarországi vállalati tapasztalataikról. A pénteki berlini fórumon előadást tartott például a kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosa, a Daimler AG kül- és közpolitikai kapcsolatokért felelős alelnöke, Martin Jäger. A rendezvényeken felszólalnak minisztériumi vezetők is, illetve a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) képviselői, akik a magyarországi beruházás-ösztönzésről tájékoztatják az érdeklődőket.