A közlemény szerint az NFM a Magyar Energia Hivatal javaslatát és a rezsiköltségekkel kapcsolatos kormányzati célkitűzéseket figyelembe véve döntött így.

A Magyar Energia Hivatal az MTI érdeklődésére közölte: az egyetemes szolgáltatás végfogyasztói ára legutóbb 2012. január 1-én változott. A vonatkozó NFM rendelet alapján körülbelül 2,6 százalékkal emelkedtek az alap- és gázdíjak, amely az általános forgalmi adó (áfa) emelkedésével együtt körülbelül 4,2 százalékos áremelkedésként volt érzékelhető a fogyasztók számára.

A Napi Gazdaságnak a közelmúltban adott interjúban Kovács Pál, az NFM energetikai államtitkára elmondta, továbbra is vizsgálni kell, hogy miért nem tükröződik az importgáz árában az, hogy Magyarország más európai országoknál közelebb esik a gázforrásokhoz − ennek a költségekben is meg kellene mutatkoznia. A folyamat ugyanakkor kettős, az orosz féllel folytatott ártárgyalások mellett a belső piaci szereplőknek lehetőséget kell adnunk arra, hogy kedvezőbb árú gázhoz jussanak. A közeljövőben nem számítok a gáz árát növelő intézkedésre - fogalmazott.