Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Uniónak 2021 végén abba kell hagynia az olaj-, gáz- és szénprojektek finanszírozását, ami jelenlegi számítások szerint évi 2 milliárd eurós beruházás csökkentést eredményez. Az EIB, mint az EU hitelezési szerve döntött úgy, hogy megtiltja ezeket. A tilalom 2022-től lép hatályba - olvasható a BBC híroldalán.

Az EIB 2013 óta 13,4 milliárd euróval támogatta a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos projekteket, tavaly ez mintegy 2 milliárd eurónyi projektfinanszírozást tett ki. Az új politika értelmében az EIB-támogatást igénylő energiaprojekteknek be kell tudni mutatniuk, hogy egy kilowattóra (kWh) energiát képesek előállítani kevesebb mint 250 gramm szén-dioxidot kibocsátásával - ez kizárja a szén és az olaj, de a hagyományos gázüzemű erőműveket is sorból.

A BBC szerint utóbbiaknak mégis van "menekülő út", mert a bank az új technológiás gázerőműveket támogathatja - ennek viszont az az ára, hogy például a szén-dioxid-leválasztási, illetve -tárolási technológiát kell a rendszerbe illeszteniük, vagy a hő- és energiatermelés kombinálását a megújuló gázok (pl. biogáz) bekeverésével kell kiegészíteni. Andrew McDowell, az EIB energiaért felelős alelnöke szerint: "Ez egy első fontos lépés - ez nem az utolsó lépés."

A környezetvédelmi szervezetek üdvözölték az EIB határozatát, de hozzátették: csalódtak amiatt, hogy a tagországi lobbizásnak engedve, az eredeti határidőt egy évvel megtoldották. Az EIB döntése elsőként az volt - és ezt az EU pénzügyminiszterei a múlt héten egyhangúlag támogatták - hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos projektek finanszírozását fokozatosan szüntessék meg az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Az EU-n belüli megosztottság miatt azonban - engedve néhány országnak, mely a földgáz-finanszírozás folytatását szerette volna elérni - végül Andrew McDowell úgy módosította az eredeti elképzelést, hogy 2020 vége helyett 2021 végéig tolta ki a határidőt.