Nő a feszültség nyugdíjügyben - mire készül a kormány?

Érdemi reformok híján csak rövid távú egyensúly képzelhető el a nyugdíjrendszerben, ahol az ellátások összege már most jelentős szórást mutat az átlaghoz képest földrajzi és korcsoportonkénti bontásban.
F. Szabó Emese, 2013. február 18. hétfő, 07:18
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Számos ponton eltér a kormány és a nemzetközi szervezetek véleménye a magyarországi nyugdíjak kérdésében. Budapest szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer kevesebbe kerül, mint két éve, vagyis a magánnyugdíjpénztárak államosításával és a rokkant-, illetve kedvezményes és korengedményes nyugdíjak szigorításával lényegében minden korábbi gond megoldódott. Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára legalábbis hasonlóról beszélt egy lapinterjúban.

Szerinte a mai trendek alapján 2030-ban kerül majd annyiba a nyugdíjak kifizetése, mint 2010-ben, ha ez nagyobb gazdasági teljesítménnyel párosul, akkor a demográfiai nehézségeket is lehet ellensúlyozni. Kevésbé optimista azonban az OECD, és egész Európa is. A szervezet a hétvégén adta ki kétévente megjelenő elemzését, e szerint egyáltalán nincs ok a "hátradőlésre". Az elemzés szerint alapesetben is meg kell szüntetni minden korhatári előtti nyugdíjba vonulást: jelenleg a nők 40 év szolgálati idő után − amibe a gyereknevelés is beletartozik − dönthetnek így. Az OECD javaslatairól részletesen itt olvashat.

Az OECD azt javasolja, hogy a nyugdíj adóköteles jövedelem legyen − ha csak az egykulcsos szja megfizetését vesszük alapul, akkor ez itthon 450 milliárd forintot jelentene, azaz végeredményben ennyivel csökkenne a nyugdíjkiadás. Az összeg magasabb, mint a kassza korábbi években jelentkező hiánya. Az adóztatás azonban azzal is járna, hogy az átlagnyugdíj 75 ezer forint alá csökkenne − most az öregségi nyugdíj 104, az egyéb járadékkal együtt 88 ezer forint. A 75 ezres átlag az átlagbér nagyjából felének felel meg.

Az EMMI államtitkára szerint egyébként a nyugdíjak éppen "elég magasak", hiszen átlagos összegük százezer forint felett van, statisztikailag ezért meg lehet élni belőle. Máshogy azonban nem igazán, ugyanis sem régiós, sem életkor szerinti bontás alapján nem felel meg a valóságnak a százezer forint. Észak-Magyarországon például 80 ezer forint az átlagnyugdíj − az öregségi 90 −, illetve bizonyos korcsoportoknál is alacsonyabb az átlagos összeg. Az átlagot a fiatal és nagyon magas járadékot kapó nyugdíjasok viszik fel.

Mi az igazság a rokkantnyugdíjasok ügyében?
A KSH által nemrégiben közölt adatok azt is mutatják, hogy aki teheti, igyekszik minél korábban nyugdíjba vonulni, lehetőleg még korhatár előtt, a nők szignifikánsan kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak, a rokkantnyugdíjasok pedig korán halnak. További részleteket erről itt olvashat.

A nyugdíjplafon folytonos emelése és idei eltörlése is abba az irányba hat, hogy a nyugdíjak között irreális különbségek alakulhatnak ki, ami komoly szociális feszültségekhez is vezet (például miért utazhat ingyen az, akinek 300 ezer forint a nyugdíja). Hosszabb távon kérdéses a finanszírozhatóság is, hiszen az egyre magasabb nyugdíjak költségét az egyre kevesebb aktívnak kell kitermelnie, a nyugdíjplafon eltörlésével pedig lényegében meg is szűnik a rendszer felső kiadási korlátja.

A 2030-as egyensúly reális ugyan lehet, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát azonban nem 17 évre mérik. Az adat akkor lenne megnyugtató, ha a kormány átalakítást tervezne, és annak hosszabb távú hatását egészítené ki a mostani, középtávra szóló intézkedés, erről azonban − mint azt a szaktárca leszögezte − nincs szó.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2013.02.18 17:16

T @bogar511: Én nem semmit tevésből éltem,már a harmadik diktaturában élek 1960-as 1970 es években az állambiztonságiak megfigyeltek. A JÓ ÉDESAPÁD VOLT PUFAJKÁS. Nincsennek gondjaim ,nem a saját problémémmal foglalkozok te Ökör ,hanam azzal,hogy az unokáim is nyögni fogják a 2002 utáni indokolatlan LUXUS nyugdíjakat mert 2005- 2010 között 3209,3 MILLIÁRD ft külföldi hitellel egésítették kia nyugdíj kasszát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.02.18 17:09

T @bertalaszlo: Köszönöm hogy megértette amit írtam,higgye el igyekszem tényszerű adatokkal tájékoztatni az érdeklődőket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2013.02.18 17:07

Csak hogy mindenki tudja, ez a vén halász havi 2 milliót keresett a pufajkás idejében, aztán nyugdíjba ment. Most meg azért sír, mert nincs 1 milliós nyugdíja.
Ez van.
A sárga irigység sok mindenre képes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.02.18 17:06

@coni: Foplytatás !
preferálja ahelyett,hogy előbb a degressziós táblázatot módosította volna. Egyet kell ÖNNEL érteni,hogy a járulék plafon eltörlés a 2002-es színthez képest az azonos adó-járulék fizetőknél ugyanannyi ledolgozott évvel dupla nyugdíjat erdményez. A 2000 évi keresetemnek a személyi adó és járulék levonás 47,9% volt a jelenlegi adórendszerben ez 34,5 %. 2000 es jövedelmem 25%-a számított nyugdíj alapnak a jelenlegi 60% %-al szemben. Tejes mértékben egyetértve ÖNNEL hogy ez igazságtalan ,de az igzságtalanság 2002 után kezdődött és jelenleg fokozódik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.02.18 16:54

T @coni: !
Elnézését kell kérnem,de ha ismeri a világ legigazságtalanabb nyugdíj rendszerét ami Magyarországon van akkor tudnia kell,hogy az előző felelőtlen kormány 2007 re olyan valorizációs szorzót és degressziós táblázatot alkalmazott,hogy a tárgy évi nyugdíj 60% al volt magasabb az előző Orbán kormány idején megállapított INDEXÁLT nyugdíjtól és az akkori hozzá nem értők a saját hülyeségüket 2008-as nyugdíj megállapításnál korrigálták ami 10 % körüli csökkenést erdményezett a jól megemelt nyugdíjtól de még mindíg 10- 60% volt a különbség és a felső kategóriás nyugdíjakat emelték aránytalanul. A jelenlegi rablóbanda hasonlóan a felső nyugdíjakat
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html