Nyugdíjasok, figyelem: két fontos változás jön júliustól

Többet keresnek majd, akik nyugdíj mellett dolgoznak tovább, a nők kedvezményes nyugdíja mellett pedig korlátozás nélkül lehet már pénzt keresni a versenyszférában.
Herman Bernadett, 2020. június 23. kedd, 09:51
Fotó: Getty Images

Két lényeges változás lép életbe a nyugdíjtörvényben 2020. július 1-jétől - írja a Nyugdíjguru hírlevelében. Az egyik ezek közül az, hogy a nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset járulékmentessé válik. Ennek egyik hatása az, hogy a nyugdíj mellett szerzett kereset nem teremt alapot a nyugdíjnövelésre, és szolgálati időként sem vehető figyelembe.

Ugyanakkor a nyugdíjasok a munkabérükből több pénzt kapnak majd kézhez, hiszen a nyugdíj mellett minden keresőtevékenységgel járó jogviszonyban szerzett kereset járulékmentessé válik. A Nyugdíjguru személyes véleményem szerint inkább nyernek ezzel a változással azok a nyugdíjasok, akik a nyugdíjuk mellett tovább dolgoznak, hiszen azonos feltételek mellett a keresetük, jövedelmük 18,5 százalékkal magasabb összegű lehet, mint korábban.

Érdemes tovább dolgozni

Miután megszűnik a nyugdíj mellett végzett munkával szerezhető nyugdíjnövelési lehetőség, ez a nyugdíjkorhatáruk betöltését követően tovább dolgozni kívánó személyek esetében egy fontos plusz érv lehet amellett, hogy a korhatáruk betöltésével halasszák el a nyugdíjigénylésüket, amíg csak dolgozni akarnak, mert ezzel sokkal jobban járnak.

A másik fontos változás, hogy az éves keretösszeg a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozók számára okafogyottá válik, mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel bármely jogviszonyban szerzett kereset járulékmentes lesz. Ez a sokak szerint kezdettől fogva fölösleges és bonyolult korlátozó rendelkezés a nyugdíjtörvényben a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozó hölgyekre vonatkozott.

A megszűnő korlátozás szerint annak a kedvezményes nyugdíjban részesülő hölgynek a részére, akinek a nyugdíja mellett végzett munkájából származó, nyugdíjjárulék alapját képező keresete az év első napjától számolva meghaladja a minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát (ez az éves keretösszeg), az annak elérését követő hónap első napjától az adott év december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. Az éves keretösszegbe nem számít bele a közalkalmazottként és egyéb közszolgálati jellegű jogviszonyban szerzett kereset, hiszen annak időtartamára a nyugdíjat eleve szüneteltetik.

Korlátozás nélkül kereshetnek a kedvezményes nyugdíjban lévő nők

A nők kedvezményes nyugdíja mellett az új szabály szerint már bármilyen jogviszonyban - nem csak munkavállalóként, hanem például megbízottként, vállalkozóként is - korlátozás nélkül lehet keresni a versenyszférában 2020. július 1-jétől.

A közszférában főszabályként nem kellett alkalmazni az éves keretösszeg korlátozását, hiszen a nők kedvezményes nyugdíját szüneteltetik mindaddig, amíg a közszolgálati jellegű jogviszony fennáll. Egy speciális kivétel akad: a kedvezményes nyugdíjuk mellett előzetes kormányzati jóváhagyással közalkalmazotti jogviszonyban tovább dolgozó orvos és ápoló hölgyek részére biztosított, a nyugdíjuk összegével megegyező nettó összegű jövedelem-kiegészítés tekintetében 2020. június 30-áig alkalmazni kell az éves keretösszeg korlátozását, július 1-jétől azonban már nem.

További enyhítést hozott az egészségügyi dolgozók részére az a kormányzati intézkedés, amely a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetben hatályon kívül helyezi a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai irányelvekről szóló kormányhatározatot, ennek következtében egyebek között a nyugdíjkorhatárukat betöltő orvosok és ápolók előzetes kormányzati jóváhagyás nélkül is tovább dolgozhatnak.

A korhatár előtti nyugdíjasokat nem érinti

Továbbra is fennmarad azonban a korhatár előtti ellátásuk vagy a szolgálati járandóságuk mellett dolgozó személyek járulékalapot képező kereseteire vonatkozóan az éves keretösszeg korlátozása. Ugyanígy fennmarad a  keretösszegre vonatkozó korlátozás a táncművészeti életjáradéknál és az átmeneti bányászjáradéknál is.

A Nyugdíjguru véleménye szerint örvendetes, hogy a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek a nyugdíjuk mellett bármilyen jogviszonyban végre annyit kereshetnek, amennyit csak tudnak - legalábbis a versenyszférában -, és ezzel nem kockáztatják a nyugdíjuk folyósításának ideiglenes felfüggesztését.

Egyáltalán nem örvendetes azonban, hogy a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő személyekre továbbra is hatályban tartják ezt a korlátozó rendelkezést. Az átmeneti bányászjáradékos mentesülhet ugyan a korlátozás alól, ha belép egy közérdekű nyugdíjas szövetkezetbe, de a többi korhatár előtti juttatásban részesülő ember számára még ez a lehetőség sem nyitott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

repuloske, 2020.06.24 16:34

Nem elég, hogy egy velem együtt végzett nő 7 évvel korábban elmehet nyugdíjba csak azért mert p..nája van, de semmi se kell hozzá csak nő legyen. Ráadásul most korlátlanul kereshet mellette. Bravó fityisz..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

somimama, 2020.06.24 13:54

Hihetetlenül megtévesztő és szakszerűtlen cikk, igen sajnálatos, hogy az újságírók nem kérdeznek meg szakembert.....bár lehetséges, hogy ide is betört a regnáló kormány hazugság propagandája. A munkabérek járulékmentessége már 2019. jan.01-től érvényben van!!! Néhány egyéb, nem munkabér jellegű jövedelmeket érint ez a változás.
https://adozasitanacsadas.hu/hir/932/valtozasok-a-nyugdijasok-munkaviszonyban-torteno-foglalkoztatasaban
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.06.23 17:31

Azon azért érdemes elgondolkozni, hogy a nyugdíjjogosultság megszerzését követő egyévi továbbdolgozással nyerhető havi 10-20 ezres nyugdíjtöbblet arányban áll e az elvesztett egy évi nyugdíj kb. másfél milliós összegével, plusz a nyugdíjasként dolgozás mellé járó pár százezres járulékkedvezményből származó többletjövedelemmel, különösen vállalkozó, őstermelő esetében. Azoknál, akik korhatár előtti ellátásban részesülőként továbbra is korlátozott keresettel dolgozhatnak, keresetnek csak a biztosítási kötelezettséggel járó jövedelem számít. Vállalkozásból azért tisztességes efölötti osztalékjövedelemre lehet szert tenni, a járulékalap gondos minimalizálásával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html