LMP: ne a nyugdíjasok hitelezzenek az államnak!

A KSH friss adatai alapján egyértelműen látható, hogy a nyugdíjasoknak azonnali segítségre van szükségük - állapította meg Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.
Domokos László, 2020. szeptember 9. szerda, 10:35
Fotó: Reuters

A friss adatok szerint a nyugdíjasokat érintő fogyasztói árak az inflációs adatot is lényegesen meghaladva, augusztusban az egy évvel korábbihoz képest 4,3 százalékkal emelkedtek - miközben az idei évre a nyugdíjasok mindössze 2,8 százalékos nyugdíjemelést kaptak.

Értse meg a kormány, hogy a nyugdíjasok nem úgy működnek, mint egy bank, nem tudnak hitelt nyújtani az államnak, márpedig az idei év első 8 hónapjában ezt tették: hitelezték, finanszírozták az állam működését - átlagosan 20 ezer forinttal tartozik nekik az állam - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Az LMP most is azt követeli, hogy a nyugdíjasok a nekik járó nyugdíj-korrekciót mielőbb kapják meg, annak kifizetésével ne várjon az állam novemberig. A nyugdíjasok a gazdasági válság miatt idén nyugdíjprémiumra sem számíthatnak, a jövőre beígért negyed havi plusz nyugdíj pedig a mostani gondokon nem segít - tette hozzá Schmuck.

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja azt követeli, hogy a 2021-re tervezett, a 13. havi nyugdíj első, egy heti részletére szánt 77 milliárd forintot azonnal kapják meg a nyugdíjasok egyenlő mértékű nyugdíjemelés formájában.

Szintén elvárható, hogy a nyugdíjasok a 3,5 százaléknál alacsonyabb gazdasági növekedés esetén is kapjanak nyugdíjprémiumot, és ez épüljön be a nyugdíjba. Ezek mellett pedig a minimálnyugdíjat fel kell emelni a két és félszeresére, azaz havi 71 250 forintra.

A kormány a koronavírus járvány első szakaszában nem támogatta a nyugdíjasokat, ahogyan azt az MNB inflációs jelentése is megállapította: a járvány miatt hozott kormányzati intézkedések nullával egyenértékű segítséget jelentenek az időseknek.

Az LMP ezért indítványozza az alapvető élelmiszerek, beleértve a zöldségek és gyümölcsök ÁFA tartalmának 27-ről 5 százalékra történő csökkentését, hogy legalább ezzel segítse a családokat, a nyugdíjasokat az egészséges táplálkozásban, hogy a rászorulók is tudjanak ennivaló venni, mert az alapvető élelmiszer nem lehet luxuscikk - olvasható az ellenzéki párt közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sulykaponka, 2020.09.09 11:04

A nyugdíjasok nagy része örömmel finanszírozza az államot, Erzsike tévedésben van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.09.09 10:47

lmp:)
milyen kár, hogy az lmp-ről
rögtön schiffer
orbán hasznos idiótája
jut az ember eszébe
sok remek ötlete volt:
pl. a plázastop-t is ez a
gyökér dobta be először
hajrá lmp
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html