Nyugdíjcsökkentés? Az IMF elárulta, mit javasolt valójában

Az IMF nem ad közvetlenül tanácsokat a szociális kérdésekben, nem a szervezet kérte az ellátásokat érintő kormányzati megszorításokat, ellenezte az adójóváírás kivezetését, ugyanakkor célzottabb, differenciáltabb rendszert sürgetett - derült ki Irina Ivascsenko és a hátrányos helyzetűeket képviselő civilek találkozóján.
NAPI, 2013. február 11. hétfő, 15:46
Fotó: Napi.hu

Az IMF nem értett egyet a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak és a szociális ellátások csökkentésével, a szervezet egyetlen olyan intézkedést sem kért a hiteltárgyalások folyamán a magyar kormánytól, amely tovább rontaná a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok helyzetét - mondta el Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviselője azon a múlt heti találkozón, amelyet több hazai érdekképviseleti szervezet kezdeményezett. Ivascsenko kiemelte: az IMF a tárgyalások folyamán kifejezetten kérte, hogy a kormány ne hozzon a leszakadást tovább növelő intézkedéseket - tájékotatta a a Napi Gazdaság Online-t a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ).

Mindemellett úgy tűnik, az egész IMF-sztori kezd lassan okafogyottá válni, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök szerint hitel bizonyosan nem kell, és inkább máshonnan szerezne pénzt.

Nem, nem ők kérték, sőt...

Az IMF képviselője a több mint egy órás megbeszélésen cáfolta, hogy a szociális ellátásokat érintő kormányzati megszorításokat a Valutaalap kérte volna - számolt be az eseményről a MEOSZ. Nem értettek egyet sem a munkanélküli ellátás folyósítási idejének csökkentésével, sem a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak lefaragásával. A 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését is korainak találták - hiszen az nem indította be a fogyasztást, inkább a magasabb keresetűek megtakarítását ösztönözte -, de ellenezték az adójóváírás kivezetését is, ami szintén a legkevesebbet keresőket, a szegényebb családokat sújtja.

Rokkantnyugdíjak: csalódást okozott az Ab
A MEOSZ mélységesen csalódott az Alkotmánybíróságban, amiért az nem vizsgálta meg érdemben a rokkantnyugdíj eltörlésének alaptörvény-ellenességét, hanem formai okokra hivatkozva visszautasította a szervezet és több magánszemély által még tavaly nyáron benyújtott alkotmányjogi panaszt - közölte a szövetség. Közleményük szerint szomorú, hogy a jogállamiság őrei még vizsgálatra sem tartják érdemesnek azt, hogy a több évtizedes társadalombiztosítási befizetéseken alapuló rokkantnyugdíj egyik napról a másikra megszűnhetett Magyarországon.
Az ügy előadó alkotmánybírája ugyanaz a Balsai István volt, aki 2011-ben, még kormánypárti képviselőként egyik beterjesztője volt annak az alkotmánymódosításnak, amely lehetővé tette a korhatár alatti nyugdíjak szociális ellátássá alakítását.

A szociális ellátások terén azt kérték a kormánytól a Valutaalap szakértői, hogy azokat tegye célzottabbá, differenciálja őket úgy, hogy biztosan eljussanak azokhoz, akiknek a leginkább szükségük van rájuk. Ivascsenko a találkozón elmondta: felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a társadalomnak vannak sérülékeny, leszakadó csoportjai, és a gazdasági fejlődés a források hatékonyabb felhasználását igényli. Vagyis lehetséges, hogy a hátrányos helyzetű csoportoknak másképpen és többet kellene segíteni. Hozzátette azt is, az IMF nem ad közvetlenül tanácsokat a szociális kérdésekben.

A budapesti irodavezető azt is elmondta, hogy a környező országok már a válságot megelőző időszak gazdasági teljesítményét nyújtják, Magyarország hozzájuk képest azonban nagyon le van maradva. A gazdasági növekedésnek, a befektetéseknek nem kedvez az adókörnyezet, az, hogy Magyarországon rendkívül gyakran változnak az adószabályok - tette hozzá Irina Ivascsenko.

Hegyesiné Orsós Éva a Népszavának arról is beszámolt, hogy a képviseletvezető nem csak a nyugdíjasok helyzetéről, hanem az oktatásról, egészségügyről is kikérte a véleményüket. Orsós szerint az IMF elsősorban a stagnáló gazdaság miatt aggódik: komoly gondokat jelent a belső kereslet csökkenése, és az alacsony beruházási ráta.

Így lájta a magyar gazdaságot az IMF
A találkozóra szerencsés időpontban került sor, hiszen az IMF a friss országjelentésére hivatkozhatott - húzta alá Hegyesiné Orsós Éva. Amint arról beszámoltunk, a Valutaalap január végén tette közzé jelentését, amiben többek közt a következőket állapította meg:
  • A magyar gazdaság recesszióban van, a gyors fellendülés kilátásai egyre gyengébbek.
  • Komoly gondok vannak a magyar gazdaság potenciális növekedésével
  • A gazdaság gyenge teljesítménye strukturális okokra vezethetők vissza, de egyes belföldi gazdaságpolitikai intézkedések is hozzájárulnak ehhez.
  • A jelenlegi gazdaságpolitikai intézkedésekre alapozva az IMF szerint az államháztartási hiány 2013-15-ben emelkedni fog.
Minderről további részleteket idekattintva olvashat.

Nem is mumus az IMF

A találkozó előzménye az volt, hogy a Nyugdíjasok Országos Képviselete és MSZOSZ Nyugdíjas Szövetsége tavaly levélben fordult a Valutaalaphoz azt tudakolva, hogy valós-e a 2012 szeptemberében, a sárvári Fidesz-KDNP frakcióülésen Orbán Viktor miniszterelnök által ismertetett - állítólagos - követeléslista, amin egyebek közt nyugdíjcsökkentés és a családi pótlék megszüntetése is szerepelt.

Akkor lapunk is részletesen foglalkozott a listával, rámutatva arra, hogy bizonyos elemei - például a nyugdíjak megvágása - biztosan nem tartozhatnak az IMF követelései közé, később pedig Varga Mihály is megszólalt a témában. Az IMF ráadásul még tavaly ősszel közölte, hogy nincs követeléslista, sem olyan, ami a nyugdíjasokat, sem olyan, ami más társadalmi csoportot érintett volna. (Ivascsenko lényegében ezt erősítette meg a mostani találkozón is.) Ezután a nyugdíjas érdekképviseletek egy négyoldalas helyzetértékelést adtak át a Valutaalap képviselőjének, a misszióvezető Atanaiosz Arvanitisznek címezve, amit a személyes találkozó megszervezése követett - erre került most sor. Az idősszervezetek meghívták a tárgyalóasztalhoz a MEOSZ elnökét, Hegedűs Lajost és a Magyar Szegénységellenes Hálózat elnökét, Márton Izabellát is.

Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasok Országos képviseletének elnöke lapunknak elmondta: a találkozó legpozitívabb eredményének azt tartja, hogy kiderült, az IMF képviseletvezetője nyitott, szívesen fogadja a civil tapasztalatokat és álláspontokat, a Valutaalap szociálisan egyáltalán nem érzéketlen, szemben azzal, amit a kormány kommunikál. Ivascsenkót több rendezvényre is meghívták, így a következő hetekben akár újabb találkozóra kerülhet sor - tette hozzá az elnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.02.26 13:13

@Vote: SZASZÁCSKA, ZSUGAPUBI!

Azért 2006-tól szinte csak fidesznyik önkormányzatok voltak, s azok vettek fel devizahitelt a GDP 6,5%-ának erejéig, ami nélkül az államadósság-ráta 73,5%-on állt 2010 elején.

Azért a jelenlegi kormánypárt vitte magát zsákutcába a deficitcsökkentő vizitdíj és tandíj lenépszavaztatásával.

Máris 2 olyan dolgot mondtam, ami az államadósság 5-6%-áért felelős!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.26 13:06

@Vote: Az, az, ha maga mondja.
Egyesegyedüla jobb, de különösen a szélsőjobb az, amelyik tehetséges, erős ( ja, erős ) és magyar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.02.26 12:53

@Klaci79:
" Most azért nem kell, mert a forró pénzek ömlenek azokba az országokba, ahol a biztos állampapírok 5-6%-os kamatot hoznak. Így jelenleg is naponta vesszük fel a hitelt, csak nem az imf-től, hanem az állampapír piacokon. A hiány pedig csak és kizárólag ezért,"

Látom te értesz hozzá, magyarázd már el légyszi a kettőnek mi köze egymáshoz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.02.14 16:38

@rigolya:
"Melyik 2002-2010 közötti törvényjavaslat ellen emelte fel a mostani kormány a szavát?! Csak deficitcsökkentő intézkedés lehetett..."

Az a szép az egészben, hogy az mszp kormányon is balfasz és ellenzékben is . Egy tehetetlen deillettáns banda. Ha hatalom közelébe kerülnek rombolnak, eladnak, eladósítanak, csak a nyomor marad utánuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2013.02.14 15:39

@Zodiakus: Az a gond, hogy a jelenlegi igen ügyes és okos kormányunk azt találta ki, hogy inkább odaadják a pénzt kamat, és hozam formájában a gigantikus kibocsátásokkal azoknak akiknek egyébként is bőven van a fogyasztásukon kívül is, (hiszen a többlet pénzekből tudnak államkötvényeket, és egyébb jól kamatozó papírokat venni)mint inkább azoknak adnák, akik valósan elköltenék, és erősítenék a belső fogyasztásukkal a gazdaság növekedését!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html