Kiderült: önteni kezdi a pénzt a nyugdíjrendszerbe a magyar kormány

A Pénzügyminisztérium pénteken közzétette legfrissebb makrogazdasági előrejelzését, s az előző közléshez képest több tételnél is új számok tűnnek fel. Az egyik figyelemre méltó sor a társadalombiztosítási alapok támogatása: itt elképesztő tempóban emelkednek a kiadások 2022-ig - vette észre az mfor.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. december 24. hétfő, 10:30
Fotó: Napi.hu

A dokumentum szerint jövőre 467,2 milliárd forint kerül át a költségvetésből a tb-alapokhoz, hogy fenntartható legyen a nyugdíj- illetve egészségbiztosítás finanszírozása. Ez az összeg 2022-re 914,5 milliárdra emelkedik, vagyis csaknem megduplázódik (2020-ban 576,4 milliárdra, 2021-ben pedig 771,7 milliárd forintra növelnék a kasszák támogatását). Fél éve, a 2019-es költségvetés benyújtásakor még csak 585,2 milliárdot szerepeltettek 2022-re ezen a soron, vagyis hat hónap alatt bő 300 milliárddal változott a terv.

A portál szerint az okok összetettek lehetnek. A hatéves bérmegállapodás alapján zajlik a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adó csökkentése: jövő júliusban újabb 2 százalékponttal lesz kisebb a szochó mértéke. Onnantól már csak 17,5 százalékot kell fizetniük a foglalkoztatóknak. Minden egyes százalékpont pedig sok tízmilliárd forint kiesést jelent a tb-alapoknak, amit valahonnan pótolni kell.

A Magyar Nemzeti Bank szintén múlt héten publikált inflációs jelentése szerint a munkaerőpiaci folyamatok alapján ezt követően 2021-ben lesz mód csökkenteni az adót. Vagyis 2020-ban a bérfolyamatok nem teszik lehetővé a következő, 2 százalékpontos vágást.

Eközben a nyugdíjkiadások is emelkednek. Az új belépők magasabb bérszintje miatt eleve növekszik az átlagos induló nyugdíj összeg, ráadásul a demográfiai folyamatok - egyre kevesebb aktív tart el egyre több nyugdíjast - sem kedvez a tb-alapoknak. Valamint a fokozatosan beépülő új egészségügyi kapacitások is növelik a kiadásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

freemanowe, 2018.12.26 12:05

@antitroll: na igen...lehetne, mozgástér van még bőven. Csak épp a kormány elsődleges célja a minél gyorsabb, minél nagyobb likvid tőke, amiből egyrészt gigaberuházások keretein belül tovább tollasodhat, másrészt tovább osztogathat, hogy minél jobb színben tűnjön fel a következő választáson is. Továbbá az EU-s pénzek beáramlásának jövője is bizonytalan, ezért abból akarja szó szerint a legtöbbet kihozni, ami még nagyjából biztosan jön a 2020-ig - ehhez pedig abban érdekelt, hogy a forint tovább gyengüljön.
Másodlagos célként megy a nagy családtámogatás, hogy némiképp ellensúlyozni tudja a nem kedvező demográfiai mutatókat, de jelen pillanatban nagyon kis része ér célközönséget. A közép és felső-közép osztály egy "marék apróért" nem vállal be több gyereket, mint amennyit egyébként is tervezett. Az alsóbb osztályok viszont kapva-kapnak érte, ezzel késélre állítva anyagi helyzetüket, ami még nagyon vissza fog ütni. A gazdaság kedvező állása pedig sokakat ösztönöz ismét az anyagi javak, a pazarló életmód élvezetére, amit az ország rothadó infrastruktúrája sem bír el. Ez pedig közvetve szellemi érték további elvándorlásához fog vezetni. Ezt a folyamatot tovább erősíti a tudatos népbutítás és a "másképp gondolkodók" megfigyeltetése (hamarosan ellehetetlenítése/üldözése).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2018.12.26 10:39

@antitroll: Van egy nagy különbség:
Ahogy a babakötvény, úgy az állami nyugdíjpénztár is államadóssággá konvertálja a magyar lakossági megtakarításokat.

Pont mint a régi mnyp-k 2007 végéig.

Viszont ez csak látszatmegoldás: miután már most deficites a TB, így elindul a nagy magyar piramisjáték:
Egyre kevesebb magyar halmoz fel egyre több államadósságot.
Ergo: azonnal elkölti a magyar kormány a megtakarításokat.

Ma még nő a GDP... de már csökken az aktív lakosság.
20-25 év: A Ratkó-unokák elmennek nyugdíjba: s jöhet az összeomlás: rohamosan csökkenő aktív lakosság nem fogja bírni az államadósság-törlesztést és a TB-kötelezettségeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.12.26 10:13

@freemanowe:
Én nem vagyok ennyire borúlátó.
A jelenlegi alacsony alapkamatot még bőven lehet emelni. Ugyan ezzel ledől egy hamis bálvány, hogy "ingyen" van a pénz, de bőven van mozgástér az infláció megfékezésére és persze a forint értékének tervezett szinten tartására. Kérdés rögtön ebből következik, mi a tervezett sáv?
A kormány a forint inflálódása egyik oldalról emeli a kormányzati bevételeket, másrészről a szociális juttatások követése a kiadások emelését eredményezi. Utóbbi rendszerint késleltetett, ami rossz az érintetteknek, jó a kormánynak.
Itt értünk a nyugdíjasokhoz. A jelenlegi nyugdíjkorrekciók lekövetik az inflációt bizonyos mértékig.
Nagy kérdés, hogy a reálbérek dinamikus növekedése megmarad-e? Valószínűleg ha felpörög az infláció (értsd 4% fölé nő), akkor legfeljebb 2020-ra elfogy a lendülete.
Ha a reálbérek tovább nőnek, akkor a nyugdíjasok rosszabbul járnak még a mostaninál is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

freemanowe, 2018.12.26 09:09

Azt is meg lehetne említeni, hogy óvatos becslések alapján jövőre már 340 lesz az euró - ezt mondják az elemzők. Magánvéleményem az, hogy jó lesz az 350-nek is. 2022-re pedig lesz az 400 is. Vagyis elég komoly infláció lesz, amit még a megnövelt számok sem fognak lekövetni. Kíváncsi vagyok, hogy a köv. választás előtt mivel fogják a nyugdíjasokat "édesgetni", ha évekig nem fog telni nekik még csirkefarhátra sem. Böszke utalvány sem lesz már jövőre sem. Majd kapnak egy kis pihenő pénzt szép kártyán?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.12.25 22:18

@rigolya:
Véletlenül lemaradt...
Ez is = az állami nyugdíjpénztár, amit most akarnak bevezetni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html