Okos Orbán és az ő manőverei - vélemény külföldről

Orbán Viktor valószínűleg jól közelíti meg az IMF-fel való tárgyalások kérdését, a nemzeti érdeket akarja az első helyre tenni, s amennyire tőle telik, biztos akar lenni abban, miszerint a hitel feltételei olyanok, hogy az ország képes legyen visszafizetni azt - mondta a Mos Maiorum nevű magyar blogoldalnak adott interjújában Roger Scruton angol konzervatív filozófus.
MTI, 2012. augusztus 1. szerda, 15:23
Fotó: Napi.hu

Scruton úgy véli, minden olyan esetben csökken egy ország szuverenitása, amikor egy külföldi szervezettől kér segítséget: hiszen ezek után el kell számolnia egy nemzetközi szervezet felé saját költségvetésének felhasználásáról. Mint mondta, ennek példája látható Görögország esetében is: ez az ország gyakorlatilag elvesztette gazdasági szuverenitását, s nem is lesz képes azt visszaszerezni, hacsak ki nem lép most az eurózónából. A magyar kormány azonban szerinte azt reméli, hogy az IMF-fel való megállapodásnak pozitív mérlege lesz.

Mint mondta, Magyarország gazdaságilag bonyolult helyzetben van, akárcsak e térség összes országa, s rövid távú segítségre van szüksége, hogy elérje a hosszú távú stabilitást. Egy kérdésre válaszolva elismerte, hogy mindennek politikai ára lesz. De - tette hozzá - épp azért kell valakinek okos politikusnak lennie, hogy úgy kapjon jutalmat, hogy közben ezért nem fizet túl nagy árat. Egyben hozzáfűzte: az IMF-ügynek nincs igazán köze Orbán politikájához, hiszen jelenleg rengeteg olyan ország van, amely az IMF-hez fordul, s Magyarország csak ezek egyike.

Túljátszott német szerep

Az interjú készítője a "miniszterelnök manőverezésére" adott egyfajta reakcióként említette az Európában, s általánosabban véve az egész nyugati világban kialakult "magyarellenes érzületet". Scruton erre azzal válaszol, hogy kijelenti: az Európai Unió a Franciaország és Németország között létrejött szövetségen alapul, s főként azon a német igényen, hogy tisztára mossa múltját, s meggyőzze a világot, miszerint Németország egy civilizált ország, amelynek immár nincs semmi köze a náci időszakhoz. Ám ezt a szerepet túljátssza. Mert Scruton szerint a német politikai osztály folyamatosan valamiféle szélsőjobboldali kormányokat keres, hogy azoktól elkülöníthesse magát. S Magyarország egy csodálatos példa erre, hiszen a fasizmust a németek erőltették Magyarországra, s kényszerítették az országot egy olyan helyzetbe, amely miatt ma sokan szégyenkeznek - teszi hozzá.

Scruton elismeri, hogy ez persze Magyarország történelmének is egy sötét pillanata - de nem annyira rossz, mint ugyanez a pillanat a német történelemben. A filozófus szerint Orbánt a francia és a német politikai osztály, illetve a baloldali média választotta ki olyan dolgok egyfajta szimbólumaként, amelyeket ma mindannyian ellenzünk. De - mint mondja - természetesen nincs igazuk. Ahogy őt leírják, az karikatúrája mindannak, amilyen valójában.

Blair és Obama nyomdokain

Scruton szerint Orbán szereti központosítani a hatalmat, de ez az ösztön teljesen emberi. S semmi mást nem tesz, mint amit e tekintetben Tony Blair tett Nagy-Britanniában, vagy Barack Obama az Egyesült Államokban. Az európai politikai osztály vezetőinek azonban szükségük van egyfajta külső ellenségre, egy bűnbakra, s nagyon sajnálatos Magyarország számára, hogy épp övé lett ez a szerep - mondta az angol konzervatív filozófus.

Scruton szerint az európai civilizáció sikere teljes egészében a nemzetállamoknak köszönhető, s a nemzeti identitás érzete tagadhatatlanul része az európai értékeknek. A filozófus az euró bevezetését, a németek és a franciák általi kikényszerítését hibának tartja, s hozzáteszi: a jelenlegi válságra, a nehézségekre az európai elit azzal válaszol, hogy még több Európát, még több centralizációt akar, miközben a hiba épp a centralizáció. "Miért csodálják az emberek Orbánt Lengyelországban és máshol? Mert ő az első hang, aki itt kimondja: ezt a projektet ránk erőltették, anélkül, hogy megkérdeztek volna minket. S hogy minden, amivel magyarokként rendelkezünk, az a magyar nemzeti identitás, s legalább ehhez ragaszkodhatunk" - mondja Scruton.

Az angol konzervatív filozófus egyébként azt állítja, hogy az értelmiségi baloldal mindig is a nemzeten kívül, azzal ellenzékben határozta meg magát. De ez nem áll az egyszerű baloldali emberre, aki egy debreceni gyárban, vagy másutt dolgozik. Ez utóbbi számára továbbra is nagyon fontos, hogy ő magyar, ez az ő nyelve, történelme, családja - mondja Scruton a Mos Maiorum nevű magyar blognak adott interjújában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2012.08.02 19:24

@SzaszaG: "Tehát a saját szubkektív véleményed alapján kijelented, hogy hazudok"

Ez nem a szubjektiv velemenyem te hazugsaggyaros, hanem a tenyek. Aki Mo -on el, az nyilvan nem talalkozik azokkal a dolgokkal amiket leirtal, en viszont eltoltottem mar jopar evet angliaban, es tudom, hogy amiket leirtal azok hazugsagok.

"Lehetséges, hogy egy vállaltnál van nem nyilatkozom kategória, de ha valami hivatlaos iratot kell kitölteni a a kormány részére, akkor nincs."

Miert folytatod a hazugsagaidat? A legjobb pelda a "Tax Credit" igenylolap, ami ugyebar segely, tehat pont az altalad is emlitett retegnek szol. Ez egy hivatalos kerdoiv, es a vegen ott van az a bizonyos pont, hogy "nem nyilatkozom".

Amugy eddig azt allitottad, hogy egy allas megpalyazasanal is kell nyilatkozni, mostmar azt mondod, hogy csak az allami okmanyokon van ilyen. Sajat magadat kopod pofan, es meg vigyorogsz is hozza :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

roqfort, 2012.08.02 12:17

LMP számítása szerint kb. havi 10 milliárdba kerül az országnak Orbán személyes politikai ambíciói az IMF-el kapcsolatban. Ugyanakkor vezérünk függetlenséggel érvel. Ezért én fizetem a megemelt EÜ hozzájárulást, telefon adót, beadom a magán nyugdíjam a jól gazdálkodó állami alapba, stb. Lenne ezzel kapcsolatban 1 kérdésem, hátha valaki tudja a választ:
Jelenleg is van IMF megállapodásunk, sőt talán több is fut párhuzamosan. A legutolsót az előző kormány kötötte 2008 Q4-ben. Ez(ek) a megállapodások csak az előző kormányt kötötték gúzsba, a mostani már szabad és csinál amit akar? Vagy az a 2008 4. negyedévi megállapodás ilyen laza volt?
U.I. Csak az egyensúly kedvéért ide kell írnom:
Egyetértek, hogy gazdaságunk legnagyobb baja az eladósodottság. Enélkül nincs növekedés. De mert kis ország, gyenge gazdaság és nemzeti valuta, kritikus vggazdasági helyzet, stb., az IMF készenléti hitel (nem kölcsön)kell. És azt akkor kell letárgyalni, amikor (mi és vggazdaság) a lehető legoptimálisabb helyzetben van. Pl. 2010 nyara ilyen jó időszak volt, szerintem. Ezért mondom, személyes ambícióit fizetem az adókkal.
Mindegy, a kérdés nem ez, hanem a fenti IMF megállapodással kapcsolatos
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

roqfort, 2012.08.02 11:54

@Attila99: Teljesen korrekt, egyetértek. És mindezt saját politikai érdekeiért. Cserébe nemzeti öntudattal tömi a jószándékú legelésző tömegek fejét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.08.02 11:44

@VoIe:
"Jopar angliaban eltoltott ev utan kijelenthetem, hogy ez hazugsag."

Tehát a saját szubkektív véleményed alapján kijelented, hogy hazudok(esetleg a szobádon és munkahelyeden kivül máshová nem mész)...Szerintem pedig te hazudsz, ugyanis Magyarországon azért utálják a cigányokat mert bűnöző életmódjuk van, Itt viszont azért utálják a pakisztániakat, mert pakisztániak és egy részük hithű muszlim.
Tehát kijelenthetem, hogy te hazudozol itt.

"Elofordul, hogy egy kerdoiven meg kell jelolni az etnikai hovatartozast, csakhogy ezeknek van olyan pontja, hogy "nem nyilatkozom"
Lehetséges, hogy egy vállaltnál van nem nyilatkozom kategória, de ha valami hivatlaos iratot kell kitölteni a a kormány részére, akkor nincs. Tehát nemcsak a bűnözők között gyűjtik az ilyen adatokat. És bizony külön kategória van a briteknek, külön az íreknek, de még a commonwealth fehéreknek is.
Egyébként Magyarországon még nem nyilatkozom kategóriával együtt sem rakhatsz ilyen kérdést egy kérdőívbe, mert te leszel a náci.

Szokásos tájékozatlan VoIe poszt, nem szándékosan hazudsz, egszerűen nem tudod miről beszélsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Attila99, 2012.08.02 11:15

Ez egy angol konzervatív filozófus véleménye. Ilyet minek leközölni? Ennyi erővel az én véleményemet is ideírhatnák, legalább annyira jelentős, mint ennek a hülye bölcsésznek, akiknek a többsége amúgy se teljesen normális. Elvannak a saját kis világukba.
Az Én véleményem az, hogy Orbánnak egyszerűen szerencséje volt, hogy nem dőlt be Görögország, nem dőlt be az euro, mert mindig az utolsó pillanatba dobtak egy mentőövet. Most viszont a mentőövek már elfogytak, és ha borul minden, akkor Orbánnak és sajnos nekünk magyaroknak a szerencsefaktorunk abba a pillanatban elszáll. Orbán eddig orosz rulettet játszott velünk, szerencséje volt, mert eddig üresen kattan a fején a pisztoly. De ha jön a baj, akkor a forint újra 300 fölé megy, és olyan feltételeket lesz kénytelen elfogadni az IMF-től, ami évekre előre meghatározza az ország szolgaságban tartását. Kívánom hogy ne így legyen. Viszont IMF-re se lenne szükségünk, ha nem egy teljesen elhibázott gazdaságpolitikát folytat az Orbán-Matolcsy szégyenpáros.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html