Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három ország van csak az EU-ban, ahol több gyereket fenyeget a szegénység, mint Magyarországon - erre a megállapításra jutott az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA).

A friss jelentés szerint a magyar gyerekek harmadát (33,6 százalék) fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. Ennél kissé rosszabb helyzetet mértek Görögországban (37,5 százalék), míg az EU két legrosszabbul álló tagállamától, Romániától és Bulgáriától messze vagyunk, ott a gyerekek majdnem fele van veszélyben (49,2, illetve 45,6 százalék) - írta a portál.

Az számít szegénységtől vagy társadalmi kirekesztettségtől fenyegetettnek, aki olyan háztartásban él, ahol

  • az egy főre jutó jövedelem kevesebb mint az ország mediánjövedelmének 60 százaléka, vagy
  • a 18-59 éves családtagok az előző egy évben ötödannyi időn át sem dolgoztak, mint amennyit teljes munkaidőben lehetett volna, vagy
  • e kilenc elem közül legalább négyet nem tudnak megfizetni: lakbér vagy jelzáloghitel, a lakás felfűtéséhez szükséges rezsi, váratlan kiadások, hús vagy fehérje rendszeres fogyasztása, nyaralás, tévé, mosógép, autó, telefon.

A mi magyar családok 24 százalékában élnek olyan gyerekek, akiknek a szülei e kiadások közül legalább négyet nem tudnak megengedni maguknak.

A jelentés szerzői szerint oda kell figyelni a kormányzati kiadások tervezésekor, hogy a legnagyobb veszélynek kitett gyerekeket, a romákat, a menekülteket és a menedékkérőket segítsék. Tovább rontja a helyzetet az, hogy a családoknak adott támogatások nem emelkedtek úgy, mint a megélhetés költségei. Továbbá nem jut hozzá minden magyarországi gyerek a minőségi oktatáshoz, nem megfelelő a gyerekek egészségügyi ellátása, a szegény nagycsaládosoknak pedig a mindennapi megélhetése is rendkívül drága. Azokra a gyerekekre sem szán a kormány eleget, akik valamilyen okból nem élhetnek a saját családjukkal. Külön problémaként emelték ki a fogyatékossággal élő és a roma gyerekek diszkriminációját az örökbefogadási folyamat alatt - számolt be a hvg.hu.