A türelmi időszak nem csak a hazai agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokat érinti, hanem valamennyi, Magyarországon gazdasági tevékenységet végző társaságot - adta hírül a kamara.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek és a NAV felé online adatszolgáltatásra kötelezettek körének bővülése miatt - ez nagyban érinti a kisebb gazdálkodókat, akiket eddig a 100 ezer forintos értékhatár miatt nem terhelt adatszolgáltatási kötelezettség -, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezte az adóügyekért felelős Pénzügyminisztériumnál, hogy az online számlaadat-szolgáltatásra való átállást követően a NAV az azonnali szankcionálás helyett hagyjon lehetőséget a gazdálkodóknak a rendszer megtanulására és használatára.

Július 1-től ugyanis már nemcsak a 100 ezer forintot elérő áfa-tartalmú számlákról kell adatot szolgáltatni, hanem - összegtől és áfától függetlenül - minden kiállított számláról, amennyiben a vevő belföldön nyilvántartásba vett adóalany.

Az átállásra való felkészülést és az új rendszer használatát 2020 első felében azonban megnehezítette a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet, hiszen ez alapjaiban változtatta meg a hazai vállalkozások prioritásait.

A PM döntése értelmében a NAV 2020. július 1. és szeptember 30. között szankciómentes türelmi időszakot biztosít az online számlaadat-benyújtásra való zökkenőmentes átállásra. A büntetés elkerülésének minimális előfeltétele, hogy az érintett cégek, vállalkozók még az első számla kiállítása előtt regisztráljanak az onlineszámla-rendszerbe. Amennyiben keletkezik számla, akkor viszont nem lehet várakozni ilyen sokáig sem a regisztrációval, sem a számlaadatok feltöltésével.

A kamara felhívja az őstermelők figyelmét, hogy áfa-alanyiságot eredményező őstermelői tevékenység adószám birtokában végezhető, így az adószámmal rendelkező őstermelőknek is van online adatszolgáltatási kötelezettségük.