A főpolgármester vasárnap kora este a Facebook-oldalán azt írta: hallja, hogy kérése a Budapestre vonatkozó adatok nyilvánosságáról nem jutott el az operatív törzshöz - írta az MTI.

"Ha nem tévesek az információim, az operatív törzs egy kormányzati szerv, ezért is sajnálatos, hogy ezek szerint a Miniszterelnökség nem továbbította a levelemet" - írta a főpolgármester, aki e-mailben is elküldte a kérését, de úgy látszik, hogy "az erről született több tucat cikk sem volt elég", így hát a kérését elküldi az operatív törzsnek közvetlenül. "Vagy vigyem el nekik személyesen? Ezen ne múljon, hogy végre tisztán lássunk" - zárta bejegyzését a főpolgármester.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a május 7-i kormányinfón azt mondta, készek Karácsony Gergely főpolgármesterrel egyeztetni a kijárási korlátozások feloldásáról. Erre reagálva aznap Karácsony azt közölte, hogy "ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a főváros vezetése hozzáférhessen a budapesti járványhelyzetre vonatkozó adatokhoz és információkhoz. Eddig sajnálatos módon ezeket nem kaptuk meg az operatív törzstől, és ezek a budapestiek számára is ismeretlenek" - írta Karácsony Gergely, aki erre figyelemmel azt kérte Gulyástól, hogy küldje el neki

  • a veszélyhelyzet kihirdetése óta tartó időszak egyes naptári napjai vonatkozásában a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát,
  • a fővárosban elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül "lakosságinak" és nozokomiális fertőzésnek.
  • Továbbá kéri, a kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.