Karácsony Gergely akár személyesen is felkeresi az operatív törzset

Karácsony Gergely főpolgármester közvetlenül a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzstől kéri a Budapestre vonatkozó járványügyi adatok nyilvánosságra hozatalát. A főpolgármester május 7-én jelentette be, hogy a főváros vezetése továbbra is azt kéri, hogy hozzáférhessen az adatokhoz és információkhoz, amelyek Budapest újranyitásához szükségesek, és eddig nem kaptak meg az operatív törzstől.
Domokos Erika, 2020. május 11. hétfő, 06:09
Fotó: hirado.hu - A kép illusztráció.

A főpolgármester vasárnap kora este a Facebook-oldalán azt írta: hallja, hogy kérése a Budapestre vonatkozó adatok nyilvánosságáról nem jutott el az operatív törzshöz - írta az MTI.

"Ha nem tévesek az információim, az operatív törzs egy kormányzati szerv, ezért is sajnálatos, hogy ezek szerint a Miniszterelnökség nem továbbította a levelemet" - írta a főpolgármester, aki e-mailben is elküldte a kérését, de úgy látszik, hogy "az erről született több tucat cikk sem volt elég", így hát a kérését elküldi az operatív törzsnek közvetlenül. "Vagy vigyem el nekik személyesen? Ezen ne múljon, hogy végre tisztán lássunk" - zárta bejegyzését a főpolgármester.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a május 7-i kormányinfón azt mondta, készek Karácsony Gergely főpolgármesterrel egyeztetni a kijárási korlátozások feloldásáról. Erre reagálva aznap Karácsony azt közölte, hogy "ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a főváros vezetése hozzáférhessen a budapesti járványhelyzetre vonatkozó adatokhoz és információkhoz. Eddig sajnálatos módon ezeket nem kaptuk meg az operatív törzstől, és ezek a budapestiek számára is ismeretlenek" - írta Karácsony Gergely, aki erre figyelemmel azt kérte Gulyástól, hogy küldje el neki

  • a veszélyhelyzet kihirdetése óta tartó időszak egyes naptári napjai vonatkozásában a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát,
  • a fővárosban elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül "lakosságinak" és nozokomiális fertőzésnek.
  • Továbbá kéri, a kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

HOZZÁSZÓLÁSOK