Kiderült, kik az óraátállítás nagy vesztesei - magyarok százezrei érintettek

A magyar lakosság európai szinten is kimagaslóan elégedetlen otthona természetes megvilágítottságától. Hazánkban ugyanis közel 1 millió ember vallotta azt, hogy lakása, háza nagyon sötét, már annyira, hogy az rendesen gondot okoz a háztartás életében. Ez a rengeteg ember most még inkább átkozhatja a múlt heti óraátállítást, hiszen délutánonként immáron egy órával korábban sötétedik - írja a pénzcentrum.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. november 3. vasárnap, 13:46
Fotó: Pixabay

Az Eurostat szerint 2018-ban átlagosan az uniós lakosok 5,1 százaléka vallotta azt, hogy az az otthona nem elég világos, ami azt jelenti, hogy a lakás/ház túl sötétnek tűnik és hogy ez valós problémát jelent a háztartás számára. Lakóhelyük világosságával egyébként a máltaiak voltuk a legelégedetlenebbek, az ottani lakosok 11,1 százaléka gondolta úgy, hogy az otthoni sötétség rendkívül zavarja a mindennapokat. A második legkevésbé elégedett nemzet Portugália volt 10 százalékkal, akiket a dobogó harmadik fokán Magyarország követett 8,6 százalékkal - olvasható a portálon.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar lakosság majd 10 százaléka, azaz közel 1 millió ember vélte úgy 2018-ban, hogy a lakóhelye annyira sötét, hogy az már konkrétan problémát jelent a háztartás mindennapjait illetően. Az EU-s átlagot több mint 3 százalékkal verjük, de például a legelégedettebb olaszokhoz képest arányaiban majdnem háromszor annyi magyar ember elégedetlen otthona világosságával.

A nagy vesztesek

A statisztikákból kiderül, hogy az európai átlaghoz képest a magyar lakosok kiugróan elégedetlenek lakóhelyük világosságával. Mi több múlt hét vasárnaptól már nem 18:00-kor sötétedik, hanem 17:00-tól, és ez egyre csak rosszabb lesz, minél jobban csúszunk bele a télbe.

2021-re várhatóan eltörlik az Európai Unióban az óraátállítást, de ez egy évvel kitolódhat, hogyha a tagállamok nem tudnak egy viszonylag egységes rendszerben megállapodni.

Az alvástudomány egyöntetűen a téli időszámítás mellett teszi le a voksát, ez ugyanis sokkal közelebb áll az ember természetes biológiai órájához.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.11.04 00:21

@laci_52: @laci_52: A mesterséges fénynek számos jellemzője van: fényforrás fényereje (lumen), különböző felületek megvilágítottsága (lux), spektrum, színhőmérséklet, árnyékmentesség, egyenletesség, stb. Aki képes megfogalmazni egy szakember számáára, hogy mi a baja a mesterséges megvilágítással, annak a szakember (vagy bármelyik internetes szakfórum) tud tanácsot adni. Tehát aki képes szakember számára érthetően panaszkodni, annak máris megoldódott a problémája.
A leggyakoribb hibák:
egyrészt lakásban egyáltalán nem lenne szabad hideg (kékesfehér) fényű világítást alkalmazni, az a színhőmérséklet munkahelyre és közterületre való, nem egy otthonba.
másrészt legtöbben túl gyenge fényű izzókat alkalmaznak: kisebb helyiségek mennezetére legalább 10 wattnyi led illik, konyhába legalább 20-25 watt, nappaliba 30 watt vagy még több. A legtöbben ennél sokkal gyengébb izzókat tesznek, pedig a jó fényerő csupán 100-200 forinttal csinál magasabb villanyszámlát a szar félhomályhoz képest.
a harmadik tömeges hiba a az, hogy az izzó fényét nem engedik közvetlenül a megvilágítandó felületre (padló, asztal, stb) rávilágítani, hanem a fény visszaverődik pl a mennyezetről. Ebben az esetben a fent megadott wattokat tessék megszorozni legalább öt-tízzel és a villanyszámla is ennek megfelelően fog növekedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.11.03 22:45

@Mekelekke: Mi a jó minőségű mestersége megvilágítás? Biztosan nem a fénycső, nem a hagyományos izzószálas villanykörte és nem is a kínai LED-lámpa. Márpedig a többség ezeket használja...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.11.03 15:44

A természetes fény és egy jó minőségű mesterséges megvilágítás között a szakemberek, fizikusok szerint gyakorlatilag nincs különbség. A buta emberek szerint persze van, de nem tudják elmondani, hogy pontosan mi is az a különbség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html