Orbán Viktor: még egy-két hónap és kezdhetjük vágni a centit

Jövő év május-június-július körül lehet Magyarországon vakcina a koronavírus ellen, azaz eddig kell valahogy kibírnia a lakosságnak - deült ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli, Kossuth Rádiónak adott interjújából. A miniszterelnök nem számít arra, hogy a következő három hétben olyan intézkedésre kerüljön sor, hogy műtéteket kelljen elhalasztani.
Szabó Zsuzsanna, 2020. október 9. péntek, 08:11
Fotó: MTI Fotó - Kép: MTI/Balazs Mohai

A következő néhány hónap lesz az igazán fontos tapasztalatokat hozó időszak - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában a magyar gazdaság helyzetéről.

A miniszterlnök szerint a magyarországi védekezésben az egészségügyi válasz arra irányult, hogy lesz második hullám, mint ahogy az lenni szokott, ezért a nyarat arra használták fel, hogy felkészítsék az országot a második hullámra.

Orbán Viktor szerint a következő év közepére lehet vakcina, a járványból kifelé megyünk, egy-két hónap és kezdhetjük vágni a centit. A miniszterelnök úgy vélte, hogy május-június-júliusig kell még kibírni, véleménye szerint ugyanis ekkor juthatunk majd vakcinához.

Lesz korlátozás?

A potenciális lezárásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva most is kiemelte, hogy "Magyarország a legjobban védekező országok között volt" tavasszal, ott volt a politikai készülés (a nemzeti konzultáció), elindították a védekezéshez szükséges gyártókapacitást, beszálltak az európai gyógyszerkutatásokba, meghozták a szükséges gazdasági intézkedéseket - sorolta a miniszterelnök. Úgy vélte, hogy "ha egyszer sikerült győzni, akkor másodjára is sikerül". Ez a miniszterelnök szerint azt jelenti, hogy a kórházaink, mentőseink, orvosaink bírják a terhelést, amíg jön a vakcina. Az a cél, hogy minél később jöjjön el az a pillanat, hogy műtéteket kelljen elhalasztani. Jelenleg 3 hétre látnak előre és ilyen döntésre a következő három hétben nem kerül sor, legalábbis ilyen nincs az asztalán jelenleg.

A legnagyobb veszéy

A legtöbb országban sok pénzt szétosztottak, hogy pörgessék a gazdaságot. "Ez is jó gondolat, 2-3 hónap múlva meglátják, milyen hatékonysággal segítette a kilábalást" - mondta a miniszterelnök. Orbán szerint a magyar kormány másfele indult, a gazdasági védekezés középpontjában a beruházások ösztönzése áll. A lakásépítésre újból bevezetett 5 százalékos áfa is ezt a célt szolgálja, hiszen a vállalatok mellett a családok beruházása is fontos. A családi beruházások aktiválásához a kormány beindít egy építőipari, otthonteremtési motort, mert a legnagyobb értékű családi beruházás mindig az otthonteremtés és a lakásfelújítás - mondta a miniszterelnök.

Orbán ugyanakkor a legnagyobb veszélynek a kivárást tartja: ha kivár a fogyasztással a lakosság, a vállalatok, akkor áll meg a gazdaság, ezért adtak sok pénzt beruházástámogatásra. Az 5 százalékos áfa is a válságkezelési intézkedések soron következő lépése volt - mondta a miniszterelnök.

Ovosok béremelése

Az orvosok béremeléséről is kérdezték Orbánt. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az orvosoknak nem csak a kevés fizetés volt a bajuk, hanem az is, hogy folyamatos sodródás volt atekintetben, hogy milyen legyen az egészségügyi rendszer. Eddig senki nem adott rendes választ arra, mennyi pénzt keressenek az állami és a magánrendszerben, emiatt sodródás, zűrzavar alakult ki.

A miniszterelnök továbbá kijelentette, hogy tíz évvel ezelőtt sem az orvosok hiánya volt a legnagyobb baj, hanem az ápolónőké. Ez 2018-ra elég súlyos formákat öltött, azért kellett jelentős béremelést adni a szakdolgozóknak. Ezután döntöttek kórházfelújításról, újak építéséről, és a végén az orvosi bérek, illetve maga a rendszer. Sok orvos a magánbetegeit az állami rendszer infrastruktúrájával gyógyította, de a profit végül nála csapódott le, jelen volt a hálapénz (aminek az adását is büntetik az új törvénnyel), kialakult egy olyan zűrzavar, amihez mindenki alkalmazkodott.

Orbán szerint erre jött a Magyar Orvosi Kamara javaslata, amit "betű szerint elfogadtak" (az orvosi kamara ezt nem egészen így látja - a szerk.), de számos kérdést még rendezni kell. Például, hogy mi legyen a háziorvosokkal, a magánpraxisokkal, az orvosválasztás lehetőségével. A miniszterelnök szerint ezeken munkacsoportok dolgoznak, és az év végéig szeretnék ezt rendezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.10.09 17:11

@ptiszaii: 150, az öt hónap.
még egy-két hónap, aszondja, akkor az annyi mint bruttó 6-7... vagyis jövő február-március... addig tuti a "kampó" meg a "satu".
fasza, mi? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2020.10.09 16:38

@laci_52: Pontosan.
Amikor meg kotelezo volt a katonai szolgalat akkor a katonak vettek egy 150cm-es. ossze gorgetheto meroszallagot es a leszerelesig minden nap levagtak belole egy centiit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.10.09 14:25

Orbán nem volt katona, fingja nincs a centivágásról, ezt a dumát valamelyik beszédírója adta a szájába...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.10.09 12:18

Gyorsan megtörtént a visszakozás az orvosok állami és magánszférabeli tevékenységének éles szétválasztása ügyében!

Csak nem kevés a magyar orvos a magyar állami egészségügyi rendszerben???

És a kezdő orvos fizetése mennyivel is lesz magasabb a magyar átlagbérnél?
SEMMIVEL!!!

Lesz így orvosutánpótlás?
NEM!!!

Az egészségügyi személyzet többi tagjának könnyebb lesz ezek után?
NEM!!!

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.09 10:13

"Orbán Viktor: még egy-két hónap és kezdhetjük vágni a centit"
Igen! A fidesz megy a süllyesztőbe!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html