Orbán Viktornak van terve, ha a jogállamisági vita elzárja a pénzcsapot

Ha a jogállamisági és költségvetési kérdések összekötéséről szóló vita akadályozza a koronavírus-járvány miatt szükséges pénzügyi alap működésének elindulását, lehetőség van kormányközi megállapodásra, az EU intézményein kívül - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az MTI-nek Budapesten, mielőtt elindult az európai uniós csúcstalálkozóra, Brüsszelbe.
Szabó Dániel, 2020. október 1. csütörtök, 11:11
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az Európai Bizottság szerdán tette közzé jogállamisági jelentését a tagállamokról, amely egy visszafogott szöveg, pártatlan megállapításokat próbál tenni, de azokat is más szervezetek felméréseire hivatkozva teszi. A dokumentumban viszont a semleges, pozitív és elmarasztaló megállapítások alapján azért Magyarországot a demokráciadeficites helyzetben értékeli. Emellett az Európai Parlament négy legnagyobb frakciója is jelezte, hogy nem engednének a jogállamisági feltételekből a támogatások elosztásakor, és ott már erősen jelezték, hogy Budapest és Varsó jelenti a legnagyobb fejtörést a számukra. A magyar kormánypártok Soros-jelentésnek nevezték a bizottsági dokumentumot.

Orbán Viktor miniszterelnök ezért egy kemény találkozóra számít most Brüsszelben. Arról beszélt, hogy a csúcson - formálisan vagy informálisan - biztosan szó lesz arról a nyáron meghozott döntésről, amely szerint a szokásos hétéves költségvetésen túl egy nagy arányú pénzügyi alapot hoznak létre a bajba jutott gazdaságok, az európai országok megsegítésére. Ennek a végrehajtásáról éles viták zajlanak, többen össze akarják ezt kötni jogállamisági kérdésekkel - jelezte.

A magyar kormány álláspontja ugyanakkor az, hogy "most válság van Európában, most válságot kell kezelni, ezt a pénzügyi alapot minél gyorsabban elérhetővé kell tenni az országok számára, és nem lehet a sebességet lassítani jogállamiságról szóló vitákkal" - közölte Orbán Viktor.

Így rossz ütemezésűnek és rossz időzítésűnek nevezte azt a szándékot, amely össze akarja kötni a jogállamisági kérdéseket pénzügyi kérdésekkel.

Ha a viták mégis megakadályoznák - folytatta -, hogy a mostani keretekben megindulhasson a Következő Nemzedék nevű alap működése, akkor még mindig ott van az a lehetőség az európai államok előtt, hogy ezt a pénzügyi alapot kormányközi alapon hozzák létre, tehát az EU intézményein kívül, kormányközi megállapodással. Így tehermentesíthető az unión belül folyó vitáktól, és gyorsan el lehet juttatni az összeget a rászoruló országoknak - magyarázta.

Arról is szólt, hogy a mostani EU-csúcson a tervek szerint alapvetően inkább külpolitikai témák szerepelnek a napirenden, így a Törökországgal kialakítandó kapcsolat, a Kínával való hosszabb távú kapcsolat kérdése és a Fehéroroszországban kialakult helyzetre adandó uniós válasz. Utóbbival kapcsolatban a visegrádi négyeknek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) van egy önálló kezdeményezésük, egyfajta európai Marshall-segélyt szeretnének nyújtani a fehéroroszoknak - emlékeztetett.

"Még nem kaptam választ, de most mindjárt indulok Brüsszelbe, és majd ott nyilván kapok" - mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy néhány napja levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben arról tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával, és álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.

Orbán Viktor az MTI-nek hangsúlyozta: a magyar álláspont továbbra is változatlan, az Európai Bizottság tagjainak, ideértve Vera Jourovát is, a törvények szerint pártatlannak és objektívnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy nem beszélhet tiszteletlenül egyetlen országról sem és egyetlen ország polgáraival sem. "Magyarország polgáraival sem beszélhet tiszteletlenül egyetlen tisztségviselője sem az Európai Uniónak" - jelentette ki.

A kormányfő kiemelte: a kettős mérce elkerülendő, mert ha a biztos asszony ilyen hangot ütött volna meg és ilyen tiszteletlenül beszélt volna a németekről vagy a franciákról, akkor "biztosak lehetünk abban, hogy egyetlen percig sem maradt volna a hivatalában", mert a németek és a franciák nem tűrték volna ezt el. És ha nem lehet a franciákkal és a németekkel így beszélni, akkor a magyarokkal sem lehet ilyen tiszteletlenül beszélni, és "ehhez az álláspontunkhoz továbbra is ragaszkodunk" - nyomatékosította.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.10.06 21:43

Az illibernyák paradicsom fennmarad, a Führer megígérte.
Mi illibernyák orszák vagyunk nekünk nem árthat senki, csak majd megmondják mit kell tenni. Felvonul a magyar hadsereg a nyugati határon, hogy mindjárt elveszítsük a drágán vett tankokat!
Bruhaha!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix10, 2020.10.06 19:22

@lezli:
Én meg a qurva genderes videókat szedetném le, amikor egy nőimitátor óvodásoknak táncol...
Persze azokat nem szedik le és ha leszedném, nekem esne a fél világ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix10, 2020.10.06 19:19

@lezli:
"Tudtommal az EU sosem szólt bele, milyen egyetem jöjjön Magyarországra."

Ja-ja, csak amikor kicsi közeledtünk Kínához, megjegyezték, hogy nem kéne.
Az oroszoknak meg gondolom megüzenték, hogy ne is próbálkozzanak...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lezli, 2020.10.06 19:03

@krix10: A pesti srácok videót én is leszedettem volna, mert a mocskolódást nem kell eltűrni! Annyi, hogy a fidesz médiához el sem jutnának hasonló videók. Így ne reklamálj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lezli, 2020.10.06 19:00

@krix10: Tudtommal az EU sosem szólt bele, milyen egyetem jöjjön Magyarországra.
Viszont, ha elüldöznek egyet , lehetetlenné téve annak működését, és mindenféle aljas vádakkal illetik olyanok, akik szintén itt szerezetk diplomát az más az EU-ban is feltűnő!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html