Orbán Viktor: áprilisra kétmillió embert be lehet oltani

Tavaszra már a teljes 60 év feletti korosztály megkaphatja Covid-19 elleni oltást – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben tartott napirend előtti felszólalásában. A kormány szándéka nem csak a 2019-es szintet elérni, hanem hogy az azt meghaladó növekedési pályára álljon a magyar gazdaság.
Rácz Gergő, 2021. február 15. hétfő, 11:53
Fotó: Facebook/Mérce - Forrás: Facebook live/Mérce

Az elmúlt két hónap, ahogy az elmúlt év is a koronavírus elleni védekezésről szólt - mondta a parlamentben napirend előtti felszólalásban Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán beszámolt a korlátozásokról, lezárásokról, amelyek következetes válságkezelés része. November óta nem változtak a korábbi intézkedések, ezért sikerült véleménye szerint keretek közé szorítani a járványt. Ahol váltogatták az intézkedéseket is kinyitottak, ott jött is a harmadik hullám - mondta Orbán.

A helyzet rosszabbodhat

A járványgörbe 10 napja nem csökken, a ragályosabb mutáció miatt újabb emelkedés jöhet - mondta a miniszterelnök, aki szerint ezért van szükség a további felhatalmazásra és az eddigi szabályok betartására is.

Nagy vita van az újranyitásról. A kormány is szeretné újraindítani teljes egészében a gazdaságot, ennek azonban előfeltétele a vakcina, enélkül visszatér a fertőzés újabb és újabb hullámokban.

Minden vakcina jó

Mint Orbán elmondta:

Nekünk minden vakcina jó, ami biztonságos, és amivel már több millió embert beoltottak.

A nyugati kínálaton túl egymillió ember beoltására elég adag jön Oroszországból, két és félmillió ember beoltására elég oltóanyagot veszünk Kínából. Ezzel már öt hatékony vakcinának van engedélye, ami a tömeges oltás megkezdésének kulcsa.

A megrendelések alapján áprilisra kétmilliót is meghaladhatja a beoltott, ez azt jelenti, hogy minden 60 éves regisztrált már megkaphatja a vakcinát.

Visszatolta a gazdaságot a válság

A vírus által okozott válság előtt nagyon kedvező folyamatok voltak minden főbb gazdasági területen, európai szinten is kiugró adatok jelentek meg. A járvány 5,2 százalékos visszaesést eredményezett tavaly az Európai Bizottság szerint, ami nem ingatta meg, de mindenképp visszatolta a korábbi fejlődéstől a gazdaságot.

Ennek ellensúlyozása érdekében Orbán elmondása szerint több intézkedést bevezetett a kormány:

 • a hitelmoratórium 3 ezer milliárdot hagyott ott a szerződőknél;
 • bértámogatás érhető el a leginkább érintett iparágakban, és adókat is csökkentett a kormány;
 • 80 milliárd forintból 250 ezer munkahely maradt meg, 1434 vállalkozás kapott beruházási támogatást;
 • garanciaprogramokat támogatott a kormány, a MKIK és a Kavosz által kínált program elérhető legyen - az olcsó hitel 40 ezer vállalkozásnak segített.

Orbán szerint a gazdaságba áramoltatott források fele mikro- és kis- és középvállalkozásokhoz került.

A kormánynak a sok gazdasági mutató között egy számít igazán: decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt, 4,5 millióan számszerűen. A válság előtt ez 4,3 százalék volt, de ez így is a harmadaik legalacsonyabb adat az egész Európai Unióban - sorolta a miniszterelnök.

Kilábalási célok

Új akcióterv készül, amivel nem csak elérhető, hanem túlszárnyalható a 2019-es szint - mondta Orbán.

Ez eddig hét lépést takar:

 • az 5 százalékos lakásépítési áfát,
 • a hárommillió forintos lakástámogatást,
 • bértámogatást,
 • orvosi bérfejlesztést,
 • a 13. havi nyugdíjat,
 • a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét,
 • és a kamatmentes gyorskölcsönt 10 millió forintig a legkisebb cégének.

A következő lépésként egy sokezer milliárd forintos beruházásfejlesztési program indul az unióval közös finanszírozásban. Ennek legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, ami az elmúlt 30 év legnagyobb fejlesztése lesz - emelte ki Orbán.

Összefoglalva, a miniszterelnök szerint a kormány előtt most három fő feladat van:

 • tömeges oltási akció,
 • kellő óvatosság mellett kivezetni a korlátozásokat,
 • újraindítani a gazdaságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oligomer, 2021.02.16 13:11

@toferi41@freemail.hu: "Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a Szputnyik V koronavírus elleni védőoltás felülvizsgálatához és Unión belüli forgalomba hozatalához szükséges kérelem a mai napig sem érkezett meg hozzájuk. Az EMA a szerdai közleményében azt írja, amint megkapják az érvényes kérelmet, arról azonnal tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.
Válaszként a Szputnyik V gyártója a Twitteren osztott meg egy képet arról, amely szerint ők január 29-én már elküldték a kérelmet az EMA-nak."
Valaki(k) az EU-ban nagyon nem akarják az orosz vakcinát engedélyezni, aminek nagy valószínűséggel politikai okai vannak, mivel a tecnológia ugyan az, mint az AstraZeneca , különbség annyi, hogy az Astra csimpánz adenovírust, a Szputnyik emberi adenovirust alkalmaz a tecnológiájában.
https://telex.hu/koronavirus/2021/02/10/ema-cafolja-szputnyik-v-orosz-vakcina-engedelyezesei-kerelem
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2021.02.15 16:42

@oligomer: Akkor már ketten vagyunk aki nem tud szöveget értelmezni, ugyanis a baloldal soha nem mondta hogy az engedéllyel rendelkező vakcinákkal nem kell oltakozni!Igaz most már a Szputnyik V vakcina megkapta a hazai engedélyező hatóságtól az engedélyt az oltásra, de az EU-ban működő hatósághoz még be sem nyújtotta, a kínainak meg semmilyen hatósági engedélye nincs, és ez ellen a bizonytalan helyzet ellen ágál a baloldal.Ha meghallgatod vagy elolvasod a mai országgyűlési hanganyagot, tudósítást akkor tájékozódhatsz pontosan hogy mi a baloldal álláspontja a vakcinákkal történő oltakozásról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2021.02.15 16:23

@henker:
Válasszák.
És legyenek karanténban még évekig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2021.02.15 16:05

Akkor tempó!
Húsvétig be kéne bökni, aki regisztrált.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.02.15 14:59

@toferi41@freemail.hu: Tanulj meg olvasni és szöveget értelmezni! Hol írtam olyat, hogy engedély nélküli oltsanak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html