Orbán a rádióban üzent Merkelnek

Jobb külön-külön cselekedni, mint együtt tétlennek maradni - fogalmazott az illegális bevándorlás európai uniós kezeléséről szólva Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök a legutóbbi Angel Merkel interjúra reagált így, amelyben a kancellára a közös fellépés hatékonysága mellett érvelt.
MTI, 2016. március 4. péntek, 08:13

A kormányfő - akit "a nemzeti különutakat" bíráló Angela Merkel német kancellár szavairól kérdeztek - hangsúlyozta: Magyarország volt az első nemzetállam, amely önállóan cselekedett, ezért ma Magyarország a legvédettebb állama az EU-nak, amely viszont tétlen. Szerinte egyébként a migránshelyzet és Brüsszel tehetetlensége a jobb jövőt, a fejlődés lehetőségét veszélyezteti. Megjegyezte azt is, hogy a migránsokkal szembeni hazai védekezés teljes költségét Magyarország állja, az EU nem segít.

Nyomatékosította: Magyarország nem enged be a területére senkit ellenőrzés nélkül. "Itt nem lesznek kerítésáttörések, bevándorlózendülések, felgyújtott menekülttáborok, és nem fognak vadászni mindenfajta bandák magyar nőkre, a feleségeinkre meg a lányainkra" - fogalmazott Orbán Viktor. Közölte, arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy ha ilyesminek akárcsak a jelét látják, akkor azt csírájában el kell fojtani, meg kell torolni. "Ebből a szempontból nem csinálunk Európát Magyarországból, ez egy biztonságos hely marad" - mondta.

A magyar határzárról szólva a jelenlegi fizikai akadályokat eredményesnek minősítette, de jelezte: "fizikailag" meg kell erősíteni a kerítésrendszert, hogy szélesebb szakaszokban is védhető legyen. Arra is fel kell készülni, hogy ha a magyar-román határszakaszon baj van, akkor 2-3 hét alatt a teljes magyar-román határt "fizikailag meg kell tudnunk védeni" - tette hozzá.

A görögök hibáztak

A miniszterelnök az interjúban érthetetlennek nevezte, hogy Görögország miért tűrte el, hogy Törökország felől milliószám lépjenek át a területére ellenőrzés nélkül, és hogy a szigetekre érkezőket a görögök miért szállították tovább államilag a szárazföldre. Úgy összegzett: Görögország megsértette a schengeni megállapodást, "beengedte és a nyakunkra küldte a menekülteket", mégis "valakik" - például a németek, de "vannak a függöny mögött mások is" - állandóan megvédték.
Kitért Törökország és az EU viszonyára is, így például a törökök vízummentes utazásának kérdésére. Erre a magyar kormány azt mondja: "ha bárkinek meg fogjuk adni a jövőben (...) mi, magyarok a vízummentes belépést, első Ukrajna kell, hogy legyen".

A magyar külpolitika támogatja, hogy az EU megállapodjon Törökországgal, de ez önmagában kevés, nem váltja ki a saját védekezést - közölte.  Arra a felvetésre, hogy a NATO európai erőinek főparancsnoka szerint Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot, Orbán Viktor úgy reagált: Oroszország szíriai bombázása előtt is özönlöttek a migránsok Európa felé, ezért "ezt az oroszok nyakába varrni a logika egyszerű szabályai szerint sem tűnik értelmes álláspontnak".

Az eurózóna és a Saul fia is szóba került

A miniszterelnök arról az elképzelésről is beszélt, amely szerint az eurózónához tartozó államok egy csak rájuk vonatkozó közös politikát alakítanának is. Ez szerinte nem a holnap problémája, de még az idén komoly döntések várhatók, amelyek a közös pénzt nem használó tagállamok, így Magyarország elé is megválaszolandó kérdéseket állítanak. Jelezte, az euróövezeti csatlakozáshoz Magyarországon az alkotmány értelmében kétharmados parlamenti támogatás kellene.

Végül az Oscar-díjas Saul fia című filmről beszélt, felidézve: a kormány 2010-ben "teljes jogi és pénzügyi káoszt" vett át a filmfinanszírozás területén. Nehéz volt rendet tenni, "Andy Vajna nevét nem tudjuk megkerülni, aki az egyik legbátrabb magyar, aki vállalta azt a munkát, hogy ebben a darázsfészekben megpróbál békét, igazságosságot és alkotó légkört teremteni" - fogalmazott, majd közölte: az új rendszerben készült magyar filmek az elmúlt években 130 elismerést kaptak a világban. "Ezeknek kiemelkedő, nagy hegycsúcsa a Saul fia" - mondta Orbán Viktor, aki gratulált a film rendezőjének és a teljes stábnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.03.05 15:26

@pastorius:
Ne bagolykodj.

Én nem tudom mi van az identitásoddal, de nem is különösebben érdekel. Viszont nem jó számoltál. Évente (sok évig) jönnének kb 15 ezren, 1.5 misi 1%-a és nem kellenek ide, már csak azért sem mert:
1. a többségük nem menekült, hanem egyszerű gazdasági bevándorló
2. az 1-esből kifolyólag úgysem maradnának itt, max azok akik bűnözésből élnek
3. akik nem lesznek továbbengedve, azok erőszakosan fognak fellépni, ahogy lehetett látni Röszkénél, a Macedón határon, Calaisnál, satöbbi, satöbbi bárhol ahol teljesen jogosan az útjukat állnák.

Kell ez nekünk? Nem. Minek kellene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.03.05 15:20

@foldnyuzo: persze, rühellem a hozzád hasonló mocskolódó magyargyűlölő csótányokat. Soha nem tagadtam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.03.05 14:13

@MLB2014:
Mondhatsz amit akarsz, a magadfajták sikertelenek, egyszerűen az embertelen gondolkodásuk miatt. Ahol sikeres lehetnél azok a létesítmények már nincsenek, vagy emlékművek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2016.03.05 09:42

@foldnyuzo: haha megnéztem, szóval csak fajankóztál. az előbb erről beszéltem. Mindenki aljsas szemét, mert élhetetlen buta szolga vagy. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2016.03.05 09:18

@foldnyuzo: "Kettőnk közül te képviseled a sikertelenséget"
Haha. Öcsi, mint ahogy már volt róla szó, én a sikeres és eredményes sportkarrierem után -mivel ez idő alatt képeztem magam- ,a civil életben is sikeres tudtam lenni.
Nem is rinyálok itt minden nap, h jajajajjjj a szemét politikusok miatt illlyen rongy az életem. Mindenki más a hibás, csak én nem. Itt is gyáva vagy szembenézni a valósággal.

"bosztihó Viktorod"
A 'bosztihó'-t nemtom mit jelent, ez a kisegítő suliban ragadhatott rád.
"Merkel végtelenül türelmes" A reggel nem múlhat el egy kis szolgalelkületű seggnyalással. Jó étvágyat hozzá!
Nekem annyira 'Viktorom' mint neked, te szerencsétlen. Ha nem esett volna le (mitől esett volna ekkora IQ-val), eddig sem pártpoltizáltam meg eztán sem. Szóval a viktorozásod megint csak egy üres mellébeszélés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html