Orbán: az Európai Bizottság becsapta a tagállamokat

Az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat a kötelező kvótára tett javaslatával - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek tanácskozása után.
MTI, 2016. október 21. péntek, 15:26
Fotó: Napi.hu

Sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés - jelentette ki a miniszterelnök Brüsszelben. A kormányfő sajtóértekezletén tudatta: általában véve is szerette volna levetetni azt a kérdést a napirendről, mert megítélése szerint erről soha nem lesz konszenzus a tagállamok között, ezért nincs értelme napirenden tartani. Ezt nem sikerült elérni, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök világossá tette, hogy a bizottság nem vonja vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki. Ennek feloldására egy javaslat kidolgozásával bízta meg az uniós tanács a soros uniós elnökséget ellátó Szlovákiát.

Kültelki trükk

Az Európai Unióban szabad, független államok társulnak, ennek pedig az "alfája és omegája" az, hogy a miniszterelnökök útmutatása alapján kell megindulnia a jogalkotásnak, az állam- illetve kormányfők pedig kétszer is csak önkéntes kvótáról állapodtak meg - mondta a miniszterelnök Brüsszelben.

Orbán "kültelki trükknek" nevezte a nemzetállamok kijátszását, aminek szerinte hosszabb távon több a kára, mint a haszna, ráadásul az Európai Bizottság csapta be a tagállamokat, amelyben a szerződések őreként a leginkább bíznak.

Az uniós határok védelme is a szolidaritás része

Magyarország a szolidaritás részének tekinti azt a pénzt és energiát, amelyet a határok védelmére fordít - jelentette ki a miniszterelnök. Ezzel ugyanis "nemcsak Magyarország érdekeit védjük, hanem mindenkit, aki mögöttünk van" - tette hozzá. Orbán egyúttal elutasította azoknak a tagállamoknak az érvelését, hogy Magyarország nem szolidáris, amikor elutasítja a menekültek befogadását. Vannak tagországok, amelyek nem védik kellően a határaikat, pedig azok uniós határok is - jegyezte meg.

A miniszterelnök szerint a vita során nem született döntés annak a magyar javaslatnak az ügyében, hogy a menekülttáborokat az unió területén kívül kellene létrehozni. Magyarországnak továbbra is az az álláspontja, hogy a migránsokat, a gazdasági bevándorlókat és a tényleges menekülteket egymástól külön lehessen választani. Ennek feltételei az unió területén nem adottak. Sokkal humánusabb nem beengedni a menekültstátuszra nem jogosultakat, mintsem néhány hónap, vagy évnyi itt tartózkodás után erőszakkal eltávolítani őket az unió területéről - vélekedett.

Ukrajna és a vízummentesség

Ukrajna az uniós vízummentesség minden feltételének eleget tesz, Ukrajnának mielőbb meg kell kapnia a vízummentes utazás lehetőségét - jelentette ki Orbán. Mint mondta, az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy "ne fektesse" tovább az ügyet.

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy a megbeszélések során nem kerülhetett szóba az Oroszország ellen elrendelt szankciók enyhítése a Szíriában kialakult helyzet miatt. A vitán ehelyett az a kérdés került napirendre, hogy a szíriai katonai akciók miatt az unió nyissa meg az újabb lépések lehetőségét Oroszországgal szemben. A tagországok vezetői végül világossá tették, hogy a nemzetközi jogszabályokkal ellentétes magatartást büntetlenül sehol sem lehet elkövetni, még Szíriában sem.

Az uniós tanács úgy gondolta, hogy egy ilyen helyzetben az Európai Unió nem maradhat csöndben és ki kell állnia a civilek, az ártatlan áldozatok mellett, és mindent meg kell tennie az olyan katonai akciók megállítása, vagy lelassítása érdekében, amelyek civilek életét követelnék - hangsúlyozta Orbán, aki szerint megállapodtak abban, hogy decemberben visszatérnek a kérdésre.

Orbán: a kormány nem hagyja magát zsarolni!
Az alkotmánymódosítás tiszta vizet fog önteni a pohárba azzal kapcsolatban, hogy melyik párt hol áll, nemzeti ügynek tekinti-e a kérdést - jelentette ki Orbán. Az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója után tartott tájékoztatóján a miniszterelnököt arról kérdezték, kialakította-e már az álláspontját arról, hogy a Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetéséhez köti az alkotmánymódosítás támogatását. Orbán leszögezte: a kormány minden pártot arra kér, hogy döntse el hol áll, nemzeti ügynek tekinti-e a kérdést vagy pártügynek. "A kormány nem hagyja magát zsarolni" - fogalmazott, és kiemelte: semmilyen árukapcsolást nem tud elképzelni egy közgazdasági kérdés és az alkotmánymódosítás között.

A letelepedési kötvények ügyében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már kapott felhatalmazást s javaslatok kidolgozására korábban, miután a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő felminősítette a magyar államadós-osztályzatot, hiszen azzal jelentősen javultak az ország kötvénybevonási lehetőségei - jegyezte meg, majd hozzátette: a kormány várja miniszter jelentését, de döntése nem fog összefüggni a Jobbik követelésével.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK