Orbán: ellenforradalmi kísérletek zajlanak

"A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Fidelitas vezetőivel és tagjaival folytatott keddi budapesti megbeszélésen, ahol szólt arról is, hogy nem támogatja az új felsőoktatási rendszer bevezetésnek elhalasztását. Jelezte ugyanakkor, hogy szerinte politikailag nem végeztek jó munkát, mert a felsőoktatás átalakításának vitája nem a célokról, hanem a részletekről szól.
MTI, 2012. július 24. kedd, 14:50
Fotó: Napi.hu

Kedd este közzéteszik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így "látni fogjuk, hogy melyik egyetemre, főiskolára mennyien jelentkeztek, és mennyien kerültek be, és látni fogjuk, hogy melyik főiskolát és egyetemet kerülték el a fiatalok". Utóbbiakat nem fogja támogatni a kabinet a jövőben - tette egyértelművé Orbán Viktor a Fidelitas-konzultáción.
Jelezte, a szerdai kormányülésen már napirenden is lesz a téma, szerinte ugyanis nem szabad megvárni a következő évet az új felsőoktatási rendszerrel, azt most el kell indítani. Ha a folyamatot kormányváltások nem törik meg, három-öt év múlva üzembiztossá is válhat a rendszer - tette hozzá.

Olyan pénzügyi szisztémát kell kialakítani a felsőoktatásban, hogy akik egyetemre, főiskolára járnak, kedvezményes - hosszú, például harmincéves lejáratú - diákhitellel tudják finanszírozni magukat - mondta a kormányfő, aki szerint néhány év alatt kialakulhat egy önfinanszírozó rendszer, vagyis a költségvetésből nem kell pénzt fordítani "felelősséget nem vállaló képzési formák" indítására.

"A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok" - jelentette ki, hangsúlyozva: nem a tandíj, hanem egy olyan rendszer mellett érvel, amelyben az állam a szegényebbeknek is megadja - egy hosszú lejáratú kölcsönön keresztül - azt a lehetőséget, hogy saját magukat kiiskolázzák.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány nem a falakat akarja finanszírozni, hanem a hallgatókat, vagyis "mi nem abban vagyunk érdekeltek, hogy bizonyos intézmények működjenek, hanem abban, hogy a diákoknak befolyásuk legyen (...) arra, melyik főiskola, egyetem jó és melyik nem, melyik maradjon talpon és melyik nem".

Nem lesz halasztás

Érintette beszédében az ombudsman keddi állásfoglalását - amelyben a hallgatói létszámkeretről szóló kormányhatározat visszavonását kérte Szabó Máté - és a rektorok, hallgatók, szülők álláspontját is, amelyekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: sokan akarják elhalasztani az új rendszer elindításának dátumát, "ellenforradalmi kísérletek zajlanak". Mindezt úgy értékelte, hogy a célvitából eszközvitát csináltak, vagyis nem a célokról, hanem a részletkérdésekről szól a vita: "ez azt jelenti, hogy politikailag nem végeztünk jó munkát".

A miniszterelnök jelezte, hogy ma ezer- és tízezerszám vannak olyan diplomás fiatalok, "akiknek van egy papír a kezükben, és azt hiszik, az ér valamit", holott "az a keserű realitás, hogy a papír nem ér semmit" a munkaerőpiacon. Ezért sürgős a beavatkozás, mert mindez rossz pályára állítja a fiatalokat, és rossz társadalmi folyamatokat is eredményez - nyomatékosította, hangsúlyozva, hogy meg kell tudni mondani, milyen képzésnek van értelme, milyennek nincs, melyik ad a munkaerőpiacon használható tudást, melyik nem.

A kormányfő mindemellett szólt azonban arról is, hogy a szakmunkásképzők, a szakképzés ügyét is be kell emelni a közéletbe. "A melós fiatalokkal törődni kell, mert (...) Magyarország a melósok nélkül nem lesz nyertes". Hozzájuk hasonlóan a fiatal gazdákkal is foglalkozni kell - emelte ki.

Tömegével jönnek majd vissza

A miniszterelnök arra számít, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek például pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból.

A Fidesz elnöke beszélt arról is, hogy szerinte a Fidelitasnak, a Fidesz ifjúsági társszervezetének "nincs versenytársa a pályán", ezért egy kis akarattal annyit mehetne előre, olyan eredményeket érhetne el rövid idő alatt, amennyit más történelmi időkben 10-15 év alatt sem tudna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2012.07.24 19:05

"nem a célokról, hanem a részletkérdésekről szól a vita: 'ez azt jelenti, hogy politikailag nem végeztünk jó munkát'"
Szóval most az a gond, hogy nem arról folyik a vita, amit mondanak (mi a cél), hanem arról, amit tesznek (a részletek)?
Az ember esze megáll...

Tehát a külföldi diplomaták ne arra figyeljenek, amit orbánmatolcsy mond, hanem arra, amit tesz. A hazai választók ne arra figyeljenek, amit tesz, hanem arra, amit mond. Ha ehhez hozzátesszük, hogy "az elutasítást úgy kell előadnunk, mintha barátkozni akarnánk", szerintem világos, hogy kit csap be orbánmatolcsy nagyon csúnyán...
(Ha eddig bárkinek is kételyei lettek volna.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.24 17:06

@SzaszaG: Az 1990-es években senkinek nem kellett a gépészmérnök. Ma kapkodnak utánuk. Ki gondolta volna???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.24 17:03

@SzaszaG: A nagy különbség az angol és a magyar tandíjhitel között, hogy az angol a fizetés x%-át (nincs valamilyen alsó korlát a fizetésre? szerintem igen) max. 20 évig kéri. 20 év után nincs több diákhiteladósság!

Hazánkban a végzéstől számítva mindig fizetni kell, minimum a 2 évvel korábbi minimálbér y%-át kell fizetni, ameddig a diákhitel vissza nincs fizetve. A diákhitel1 esetén a nyugdíjkorhatár vagy a halál törli el a diákhiteladósságot! S ne feledjük, hogy a szegény valószínűleg felveszi a diákhitel1-et is, amiért már fizetnie kell minimum a bruttó (!!!) bére 6-8%-át, s erre rakódik az y%.

Amiért viszont meg kéne várni a részletes törvényeket (ami ugye még nincs meg, bár szeptember 38 nap múlva itt van):

"Olyan pénzügyi szisztémát kell kialakítani a felsőoktatásban, hogy akik egyetemre, főiskolára járnak, kedvezményes - hosszú, például harmincéves lejáratú - diákhitellel tudják finanszírozni magukat - mondta a kormányfő"

Szóval jó lenne tudni, hogy meddig (korlátos ideig?) kell fizetni a diákhiteleket!

Ezután jön a másik kérdés: Mennyiért alkalmaznak egy frissdiplomás közgazdászt vagy jogászt? S mennyibe kerül mondjuk egy kétgyermekes család eltartása? S végül: mennyit is kell keresni, hogy a családalapítást és -fenntartást és a diákhiteleket finanszírozni lehessen???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2012.07.24 16:32

@SzaszaG: mélytengeri fúrótoronykalibrátor szakra hol tudok jelentkezni? milyen az igény rá Magyarországon? ha nagy, akkor biztos több helyen is vank ilyen irányú képzés, akár költségtérítéses. ha nincs igény rá, akkor nincs ilyen oktatás. szóval, hol folyik a képzés?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2012.07.24 16:27

@SzaszaG: mondom, a kommunizmusban is ez volt a divat, központilag megmondani, hogy 5 év múlva (+ pár év tapasztalatszerzés) milyen szakemberekre lesz szükség. idővel persze bukott a rendszer, mikor kiderült, hogy a piac nagyon is jól tudja szabályozni az oktatást (aki nem kell, az nem kap normális fizetést, így lankad az érdeklődés a szakma iránt). pl. relative kevés tengerbiológust képeztünk az elmúlt 20 év során. vajon miért?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html