Orbán győzelmében bíznak külföldön - gazdasági sokkot okozna a bukása?

Az értékpapír-piaci szereplők első számú prioritása egy-egy ország esetén, hogy stabil legyen a gazdasága. Nem szeretik a bizonytalan lábon álló kormányokat, de utálják azt is, ha egy ország vezetése biztos támogatására támaszkodva tetszése szerint átszabja a vállalatok tevékenységének jogi, szabályozási feltételeit.
Komócsin Sándor, 2018. április 3. kedd, 11:20
Fotó: Shutterstock

A befektetők azt szeretnék, ha Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke hatalmon maradna, ám csak egyszerű többségre támaszkodhatna a hét végi parlamenti választások után megalakuló parlamentben - írja a Bloomberg elemzői körkérdésére támaszkodva. A szakértők attól tartanak, hogy ha ismét abszolút többséget szerez a Fidesz, akkor a kormányfő tovább menetel az illiberális állam kiépítésében.

Mi lenne, ha?

Az elemzők azt jósolják, hogy egyszerű többség esetén a kormány kitartana a fegyelmezett költségvetési politika mellett, mert attól tartana, hogy egy megcsúszás esetén megszorításokra kényszerülne, ami felemészthetné maradék népszerűségét. Eközben folytatódna a gazdaság növekedése és az ország vezetésével összefonódó oligarchák vagyonának hizlalása.

A kétharmados többség ugyanakkor biankó csekket adna a miniszterelnöknek arra, hogy azt csináljon, ami éppen eszébe jut, például folytassa a demokratikus intézményrendszer lerombolását. Ennek ellenkezője, az ellenzék győzelme viszont a megosztott pártok huzakodása miatt bizonytalanságot hozna. Orbán Viktor esetleges sokkszerű veresége rövid távon a piacon is ilyen hatással járhat.

Egyszerű többség

Az elemzők egyetértenek abban, hogy ha a Fidesz egyszerű többséghez jutna, az nem különbözne alapvetően a kétharmados fölénytől. Szabó Viktor, az Aberdeen Asset Management elemzője úgy látja, hogy a kormány a kisebb a többséggel is elérhet mindent, amit akar. A jelenlegi gazdaság modell jól működik abban az értelemben, hogy a segítségével felépíthetik az új üzleti elitet.

A választás nem számít a gazdaság szempontjából - legalábbis ez az alapvető forgatókönyve az UBS Wealth Management szakértőjének, Tilmann Kolbnak. Szerinte a kormány továbbra is féken tartja a költségvetési hiányt és tovább igyekszik csökkenteni az állami finanszírozás kitettségét a külföldi forrásoknak. A Fidesz győzelme kissé felértékelné a magyar befektetési termékeket.

A politikai kapcsolataiknak köszönhetően vagyonosodó vállalkozók tovább fogják növelni befolyásukat a gazdaságban, az ország tovább halad egyfajta államkapitalista modell felé - mondja Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere. Eközben folytatódik az uniós források beáramlása, a belső fogyasztás növekedése és a befektetések bővülése. Ezért a gazdaság "rendben lehet" a következő két-három évben.

Kétharmad

Zsiday a legveszélyesebb forgatókönyvnek azt tarja, ha a kormánypárt kétharmados többséget szerez. Első körben ez utat nyit az előtt, hogy a miniszterelnök tovább rongálja, ami még megmaradt a demokratikus intézményrendszerből. Ez a második körben válaszokat váltana ki a befektetőktől, az EU-tól és a nyugati kormányoktól, ami károkat okozna a magyar gazdaságnak.

A kétharmados Fidesz-többség vélhetően negatív piaci reakciókhoz vezetne, annak ellenére, hogy a piacok a stabil kormányzás folytonosságát szeretik - ért egyet az előbbivel Magdalena Polan, a Legal & General befektetési cég közgazdásza. A hosszú távú kötvények hozama nőhet - azaz nem erősödne a kereslet a magyar állampapírok iránt -, és gyengülhet a forint. A jogi környezet még kiszámíthatatlanabbá válna, mint korábban.

Jön az ellenzék?

Az ellenzék váratlan győzelme rövid távon bizonytalanságot okozna, nőne az előrehozott választások esélye - véli az aberdines Szabó. A korrupcióellenes harc felpörögne - ezzel Zsiday is egyetért -, illetve az új vezetés igyekezne helyreállítani a demokratikus intézmények függetlenségét. Hosszabb távon a kevésbé centralizált és korrupt kormányzás fenntarthatóbbá tenné a gazdasági növekedést.

Az UBS-nél dolgozó Kolb szerint az ellenzék leginkább abban ért egyet, hogy le kell győznie a Fideszt, ezért váratlan győzelmük után bizonytalan kormányalakítási próbálkozások következnének. Ez nem tenne jót az országgal szembeni befektetői bizalomnak. Polan (Legal & General) egyetért ezzel, úgy gondolja, hogy a forint ez esetben is gyengülne, a kötvényhozamok nőnének. Ezzel együtt kisebb gondnak tartja a gazdaság szempontjából az ellenzék győzelmét, mint a Fidesz kétharmados sikerét.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix5, 2018.04.04 12:35

@RealMan:
"Ha az ellenzék nyerne, akkor biztos lehetsz abban, hogy a Fidesznek és Orbánnak örök időkre vége lenne."

Milyen "VÉG"-re gondolsz pontosan?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.04.04 11:26

@laci_52:
Ha az ellenzék nyerne, akkor biztos lehetsz abban, hogy a Fidesznek és Orbánnak örök időkre vége lenne. Ez minden kompromisszumot megérne az ellenzéknek, hiszen a rendszerváltás utáni legnagyobb mafiáról beszélünk és vezérének a lefejezéséről. Orbán a legnagyobb mocska az utolsó huszonévnek. Talán nem annyian látják azt, amit látunk mi külföldön élők, de a tény az tény. Orbán, Csányi és Pintér trumvirátusának a pokolban van a helye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.04.04 10:28

@zappara: Az 55-60%-ot nem a szavazatok, hanem a megszerzett parlamenti képviselői helyek számára értettem. Ennyivel lenne stabil egyszerű többsége a Fidesznek messze még a kétharmadtól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.04 09:44

Nem lenne itt semmi zűr. Ügyvezető átmeneti kormány alakulna, akik egy dologban biztosan egyetértenek, az orbáni rendszert el kell takarítani. Képzeljük el amikor nem lesz a közmédia a Fideszé, és disznóság disznóság után derül ki
Az új választásokon a Fidesz sehol sem lenne 10% úgy nagyjából, mert ilyenkor mindenki menekül és mivel úgy érzi hülyére vették nem tart ki!
Fél éven belül minden rendeződhet, sőt ha a disznóságok miatt a Fideszt kizárják a választásokból az lenne a tuti. Nyilván zavarognának, Orbántól minden kitelik, ha addigra nem ül börtönben!
Állítom nem csökkenne, hanem nőne az ázsiónk a befektetők körében!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2018.04.04 09:35

@laci_52:> ha egyszerű többséggel - mondjuk 55-60%-kal -győzne<
adott esetben akár 34%-40% is elég a kétharmadhoz..minden attól függ, hogy hányan mennek el szavazni
a fidesznek van egy stabil..de nem igazán bővült (nem is dolgoztak erre) szavazótábora..ez úgy 2.1-2.3 millió ember
de a választási törvényt egy erős kisebbségre szabták, azaz magukra
amikor arról beszélünk, hogy mi lenne jóa gazdaságnak, arról rövid távról van szó...hosszabb távon megszívjuk...mert nem teszik le az alapokat az önálló (EU-s támogatás nélküli) rendszerre..mindent felélnek jószerével
másrészt az oktatás lebutításával a remény is elveszik
persze ezek hosszabb távon (5-10 év) fognak pofán csapni úgy, hogy mindenki észreveszi..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html