Magyarország ellenzi az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Ezzel a címmel tudatja a világgal a Reuters Orbán Viktor álláspontját, amelyet a Világgazdaságnak adott interjújában fejtett ki. A tízmilliós kelet-közép-európai ország 80 százalékban orosz forrásból szerzi be földgázszükségletét - emlékeztet a hírügynökség.

A magyar kormány nemrégiben írt alá tízmilliárd euró összegű megállapodást a Roszatommal a paksi atomerőmű bővítéséről - folytatódik a tudósítás. Emellett Oroszország a magyar külkereskedelem második legnagyobb partnere az EU után, 2013-ban 2,55 milliárd euró értékű magyar árut exportáltak az itteni vállalatok az orosz piacra.

Szerencsés lenne elkerülni a gazdasági szankciókat, amelyek a Krím orosz bekebelezése miatt elfogadott és kilátásba helyezett uniós ellenintézkedések harmadik körét alkotják - fejtegette a magyar kormányfő. Ezek bevezetése nem áll Európa érdekében és még kevésbé áll Magyarország érdekében.

Paks zakatol

Az EU tizenegy volt szocialista tagországának vezető tisztviselői az elmúlt hetekben jelezték, hogy ezek az államok keresztebe fognak feküdni a szigorúbb - a kereskedelmet és a gazdaságot érintő - uniós szankciók bevezetésének - hívja fel a figyelmet a Reuters.

Orbán elmondta azt is, hogy az ukrán válság és az Oroszország ellen eddig bevezetett szankciók nem érintették Budapest és Moszkva nemrégiben kötött atomenergetikai megállapodását, és reméli, hogy ez így is marad. Az orosz szerződő fél, az állami kézben lévő Roszatom feje csütörtökön azt nyilatkozta, hogy, hogy cége néhány nemzetközi szerződését érinthetik az Oroszország elleni nyugati szankciók - jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Ezek szerint lehet, hogy nem Paks II.-re gondolt.