Orbánék húzásait a legtöbb magyar rossz szemmel nézi - meglepő eredmények

Az emberek szerint a legnagyobb problémák a szegénységgel, az egészségüggyel és a korrupcióval vannak, nem a bevándorlással. A többség inkább az EU-val és a NATO-val közösen oldaná meg a migrációs krízist, nem Oroszországgal. Eleve inkább nyugatra húznak az emberek - derül ki egy neves amerikai kutatóintézet felméréséből.
Szabó Dániel, 2017. augusztus 3. csütörtök, 15:09
Fotó: AFP

A magyarok fele úgy látja, hogy általánosságban rossz irányba tartanak a dolgok Magyarország, csak 38 százalék véli úgy, hogy jó felé haladunk. Az emberek szerint ráadásul ez nem is nagyon változik a jövőben: csak 26 százalék szerint vannak jó kilátásai a mostani fiataloknak, míg 74 százalék szerint nem lesz javulás - szemlézi az Index a John McCain amerikai republikánus szenátor elnökölte International Republican Institute (IRI) márciusban a hazai közgondolkodásról készített kutatását.

Ráadásul a kormányban találták meg a felelőst a legtöbben: az emberek fele szerint változtatni kellene a kormányon. Közülük 39 százalék leváltaná a kormányt, 23 százalék csak a Fideszen belül cserélné le a vezetést, és új arcokat hozna be. De 38 százalék szerint alkotmányos, rendszerszintű változásra van szükség. Főként a fiatalok kritikusak, mert 45 százalék akarná a rendszert átalakítani, a nyugdíjasok (60 évnél idősebbeknél) 28 százalék kukázná csak a jelenlegi rendszert.

Nem a migránsokat utáljuk

Az Orbán Viktor vezette kormány bár saját politikájának középpontjába a migrációt helyezte, bevándorlásellenes programját egy bukott népszavazással és két nemzeti konzultációval is megtámogatta, az emberek szerint az országban mégsem ez jelenti a legnagyobb problémát. Mert 28 százalék szerint a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek a legnagyobb nehézség, majd a korrupció (15 százalék) és a munkanélküliség (13 százalék) problémáját vetették fel az emberek.

Az emberek 12 százaléka szerint mégis az egészségügy állapota a legnagyobb probléma az országban. Fontos kihangsúlyozni, hogy a kutatók nem adtak válaszlehetőségeket az embereknek, a résztvevők saját szavaikkal beszélhettek a gondokról.

De a magyarok az életüket sem féltik annyira a bevándorlástól, mint az elszegényedéstől. Arra a kérdésre ugyanis, hogy mitől tartanak a legjobban, az emberek nagyobbik része (34 százalék) a gazdasági csődöt, illetve az egészségügyi-társadalombiztosítási rendszer megszűnését mondta, a terrorizmust és a politikai erőszakot csak 28 százalék valószínűsíti.

Inkább Európa, semmint Putyin

A kutatásban azt is mérték, hogy a magyarok inkább Nyugat-Európához vagy Oroszországhoz tartoznának: mindezt úgy vizsgálták, hogy az emberek egy ötfokú skálán osztályozhatták, egyes szegmensek melyikhez állnak közelebb. Így jött ki, hogy az egészségügyet csak az emberek 3 százaléka egyezőnek a nyugati színvonallal, 16 százalék szerint nagyjából hasonló, ehhez képest kétszer többen azt mondják, hogy az orosszal egy a hazai nívó.

Ugyanilyen arányban (19 százalék) gondolják a magyarok, hogy az általános életszínvonaluk hasonló lenne a nyugatihoz, 37 százalék szerint viszont olyan színvonalon élünk, mint az oroszok - írja a portál.

Az emberek nem hisznek Putyinnak sem: 49 százalék szerint cinizmus az, hogy Oroszország az európai értékeket akarja megvédeni, úgy vélik, hogy Moszkva a saját érdekeit érvényesíti. Csak 18 százalék találta helytállónak ezt az állítást. Más kutatások is azt mutatják, hogy növekszik az unióba vetett bizalom.

Az emberek nem is kérnek a szorosabb együttműködésből: a megkérdezettek jelentős többsége inkább az EU-hoz, Németországhoz, Nagy-Britanniához és Egyesült Államokhoz közeledne. Oroszország és Kína elutasítottsága háromszor akkora, mint a nyugati országoké. Az emberek 52 százaléka ráadásul úgy látja, hogy a határzár nem valódi megoldás, helyette az EU-val és a NATO-val kellene rendezni a migrációs krízist, csak 48 százalék véli úgy, hogy a határkerítés a tökéletes kezelése a problémának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.08.04 02:28

Ostoba, hülye, birka népünk még mindig azt mekegi, bégeti, visítja, az utcán nyájakba verődve, hogy: "EEEEE, UUUUU! EEEEE, UUUUU! BEEEEE az EEEEE, UUUUU-ba!", miután kifosztották, századszor is rászedték ezeket a féleszű szerencsétleneket, földönfutóvá tették, koldusbotra juttatták, nos, mindezek után azt hiszik ezek a féleszű birkák hogy ha engedelmesen a nyájban maradnak, akkor talán nem kopasztják meg és vágják le őket, pedig már hallják az ollók és kések köszörülését, de azért csak bégetnek, mekegnek, nyájakba verődve, a szerencsétlen hülye birkák: EEEEE, UUUUU! EEEEE, UUUUU! BEEEEE az EEEEE, UUUUU-ba, a vágóhídra is boldogan mekegve megyünk! EEEEE, UUUUU!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.08.04 02:09

@Winter:
tudtommal mccain egy igen kemeny republikanus csoka. az, hogy lelibsiyed pont azt mutatja, hogy mar az sem szamit nektek, hogy ki mondja, hanem csak arra ugrotok, hogy mit mondott. ha nem szepet, akkor libsi cimke mehet ra. en azert ha megengeded kirohoglek, ahogy kinlodsz valamit kihozni ebbol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.08.03 16:39

@Winter:
Szerintem ezen OV. nem röhög!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.08.03 16:34

Hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

A libsi Mccain "intézete". :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html