Óriási dolog készül a Balatonon

Hamarosan megjelenhet a balatoni fejlesztésekről szóló új kormányhatározat, amely a korábbinál 15-20 százalékkal több forrást, 367 milliárdot biztosít - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén.
MTI-Eco, 2016. december 9. péntek, 19:05
Fotó: Napi.hu

Dányi Gábor, az európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkár elmondta: "a változás nem érdemi és nem koncepcionális, a tervezet a BFT korábbi stratégiáját veszi alapul" - tette hozzá. Az uniós programokat illetően érdemi változás nincs, a turizmus területén a várkastély-programot alakították át kicsit. Nőtt a déli vasút forrásigénye, ahol már konkrét összegekkel számolhattak. Csökken a szociális üdültetésre szánt keret, mert abból kikerül a zánkai program jelentős része. A vízminőség védelmét szolgáló projekt az uniós támogatottságú fejlesztések közül a hazaiba kerül át.

A július elején visszavont kormány-előterjesztésben 24 milliárd forint Balatonra szánt hazai fejlesztési forrás szerepelt, három évre elosztva. Ennek a jövő évre tervezett része épült be a jövő évi költségvetésbe. Hazai forrásból további, mintegy 80 milliárd forintnyi összeget szánnak balatoni fejlesztésekre az új kormányhatározat-tervezetben. Még zajlik az egyeztetés arról, miként építsék ezt be a következő évek költségvetéseibe - mondta a helyettes államtitkár.

Wildner Domonkos, a Nemzeti Turisztikai Tanácsadó Testület titkára elmondta, a 2016 tavaszától megszületett, turizmust érintő kormányhatározatoknak köszönhetően kialakult egy egységes, átlátható rendszer, az állami turisztikai feladatok egy kézbe kerültek.

A balatoni fejlesztési programról szólva hangsúlyozta: a kormányhatározatot a kormány visszavonta, viszont a pénzt nem vette el, azt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezébe adta, hogy vizsgálja felül, a tervezett célok beilleszthetőek-e az egységes turisztikai stratégiába.

Az MTÜ koordinációjával és a szakmai szervezetek bevonásával tekintették és vizsgálták át a balatoni turisztikai koncepciókat. A korábbi balatoni fejlesztési kormányhatározatban szereplő konstrukciók közül van ami változatlan maradt, van amely címe, keretösszege, vagy tartalma módosult, és számos új fejlesztési konstrukcióval bővült a csomag. A felülvizsgált program teljes támogatási igénye 367 milliárd forint, ebből 264 milliárd forint uniós és 103 milliárd forint hazai forrás - tette hozzá.

Bóka István, a BFT elnöke emlékeztetett arra, hogy a Balaton-program egy részét még a visszavonás előtt elindították. Hangsúlyozta, a korábbi kormányhatározat visszavonásával formálisan a Balaton koncepcióját és stratégiáját is visszavonták, ezért fontos, hogy az új, elfogadásra kerülő változat minden téren pontosan fogalmazzon.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

feketeluk, 2016.12.10 09:31

@foldnyuzo: Jesszusom! Szörnyű víziót vetítesz. Amit Te szeretnél, ahhoz építs egy mesterséges tavat egy volt bánya helyén és tedd tele színesen villogó diszkófényekkel.
A Balatonban pont az a szép, hogy emberi léptékű, emberi arcú hely. Még ma is, pedig az elmúlt 50 évben sokat romlott. Például eltűnt sok nádas. Az utóbbi 20 év fejleménye, hogy tele lett tájidegen, tengeri vitorlásokkal. Én vitorlázok tengeren is, Balatonon is, de nem ugyanazzal a hajóval. A tengeren >30láb motorral felszerelt hajóval érdemes vitorlázni, a Balatonon meg kalóztól az 50-sig *vitorlással*. (Lehetőleg fából készült, uszonyos hajóval.) A Balatonon Tihany, Badacsony, Szigliget bájos szépsége a vonzó. Ami eltűnik, ha kaszinók épülnek, ha szögletes luxusvillák épülnek, ha kivágják a szőlőt és panziót építenek a helyére.
Régen a Balatonon sétált az ember a szerelmével a kövekből épített mólón, horgászott és nézte a vitorlásokat. Ma iszonyatos méretű, biztonsági őrökkel védett ezer hajós, zsúfolt marinák vannak beton védőgáttal. A dugóforma tengerre kitalált vitorlások max. évente egyszer vonják fel a vitorlát, különben kimotoroznak, az úri közönség megissza a pezsgőt és visszamotoroznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.12.10 09:25

tartok attól, hogy most maga a tó hazavágása (kinyírása) van soron
ne legyen igazam, de ami eddig történt, nem jó előjel
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.12.10 08:59

@foldnyuzo: Sokmindenben igazad van. A Balaton nekem is a szivem csücske, de tényleg látni kell, hogy kinyílt a világ, rengeteg szebbnél szebb hely van a környezetünkben amik nagy konkurenciát jelentenek, pl. Adria. Mindenesetre jó a jobbító szándék, remélem sokminden valóban megvalósul. Jó lenne, ha a parti rendszereket megerősítenék, és megemelnék a vízszintet (hál' Istennek már emelték 10cm-t), mert a Balaton igazán akkor szép, és a vízminőség akkor jó, ha magas a vízállás. Van még teendő bőven, korai lenne még hátradőlni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2016.12.10 06:27

@Cefre-POTUS: "Mellesleg egész nyáron itt ugattál az egérlyukadból, nem mozdultál ki sehova, mert rettegsz az utca emberétől is, meg nem volt egy filléred se hogy akár a bányatóhoz menj nyaralni... szánalmas, ruppótlan, tönkrement szegény ördög... "

Olyan szep, amikor a sajat szanalmas eletedet kivetited masokra... ezekbol lehet igazan megtudni, hogy milyen is vagy, milyen korulmenyek kozott elsz.
Neha azert megsajnallak, aztan eszembe jut, hogy csak egy ruszki seggnyalo, reszeges aljamunkas vagy, aki a szegenysegere meg ratett egy lapattal a dohanyzassal is.

Ertelmi kepessegeidrol sokat elarul az is, hogy ruszkiberenc letedre az egyesult allamok elnokenek hivod magad... oriasi :DDDD
Ezeket utan az sem csoda, hogy minden hozzaszolasod vegen kirohogod sajat magad :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.12.10 00:21

@POTUS:
Részeg vagy mint a csap Pegazus, a borbarát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html