Örülhetnek a nyugdíjasok - egyre biztosabb a kiegészítés

Két hónap átlagában 2,25 százalékkal emelkedett egy év alatt a nyugdíjas kosár szerint számolt infláció, vagyis eddig ráfizetnek a nyugdíjasok, mivel év elején 1,6 százalékkal emelkedett csak a járandóságuk. Novemberben azonban jöhet a pótlólagos kiegészítés - kalkulált az mfor.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. március 9. csütörtök, 12:05
Fotó: Unsplash

A legfrissebb statisztikai jelentés szerint februárban 2,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest az idősek kosara szerint számolt infláció. Januárban 2 százalékot mért a Központi Statisztikai Hivatal. Ennél magasabb ütemet, januárban 2,3, februárban 2,9 százalékot mutatott ki a KSH a nemzetgazdaság egészében, de ez nyilván nem vigasztalja a nyugdíjak reálértékének elvesztése miatt aggodalmaskodó időseket - hívja fel a figyelmet a portál.

A hivatal jelentéséből, kiderül, hogy azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak az inflációja ugrott meg jobban februárban, amelyek nagyobb tételt tesznek ki a nyugdíjasok fogyasztásában. Ilyen elsősorban az élelmiszer, de az egyéb cikkek - ide tartozik a gyógyszer - is átlag felett, 8,7 százalékkal drágultak egy év alatt. Tegyük hozzá, hogy utóbbi termékkörben a meghatározó áremelkedés az üzemanyagoknál jelentkezett.

De például a tartós fogyasztási cikkek kevesebbe kerültek - 0,4 százalékkal - mint tavaly ilyenkor, ám ezeket ritkábban vásárolják a nyugdíjasok, így az ő pénztárcájukat nem kíméli túlságosan, hogy olcsóbbak lettek a híradástechnikai eszközök.

A nyugdíjakat eredetileg még kisebb mértékben, 0,9 százalékkal tervezte emelni januártól a kormány, de tavaly ősszel világossá vált, hogy felfelé mutató inflációs kockázatok jelentek meg a gazdaságban, így például a legkisebb bérek emelése.

A 2,4 százalékos előrejelzés valóra válása azt jelentené, hogy idén novemberben pótlólagos nyugdíjemelésben kellene részesíteni az időseket, hiszen a járandóságuk csak 1,6 százalékkal emelkedett. Erre a választások előtt fél évvel kerülne sor, ezért vannak olyan kritikus hangok, amelyek szerint a kormány direkt nem emelte év elején 2 százalékkal, vagy még nagyobb mértékben a nyugdíjakat, hogy majd év végén tudjon osztogatni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.03.09 12:48

@George Lukacs: Tévedsz, nem örülök semminek, nem is a kedvencem a mostani kormány(sohasem szavaztam a Fideszre és nem is fogok!), de el kell ismerni, hogy nyugdíjügyben ügyesen taktikáznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.03.09 12:41

@laci_52:

Éheztesd, azt adj alamizsnát - örülsz a jó "technikának", ugye, lackó?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.03.09 12:33

"a kormány direkt nem emelte év elején 2 százalékkal, vagy még nagyobb mértékben a nyugdíjakat, hogy majd év végén tudjon osztogatni"

Ez így igaz! Minél közelebb van az osztogatás a választáshoz, annál több szavazatot hoz. Egy tisztességes mértékű - legalább 5 százalékos - év végi emelés rengeteg nyugdíjast vehet rá arra, hogy a Fideszre szavazzon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html