Özönlik a kínai áru Magyarországra

Több mint tíz százalékkal nőtt az utóbbi időben az unión kívülről Magyarországra érkező áruk értéke. Az emelkedés két ok miatt is kedvező: egyrészt az uniós vám húsz százaléka az ügyintéző tagállamnál marad, másfelől az itt vámkezelt termékek nem kerülhetnek később a magyarországi feketepiacra - mondta a Magyar Időknek Molnár Tamás, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára.
Domokos László, 2017. május 24. szerda, 07:47
Fotó: Reuters

A lap szerint versenyhelyzet alakult ki az Európai Unióban, hiszen az új közösségi vámkódex alapján érdemi összegekhez juthat egy-egy tagállam, ha olyan kereskedőket tud magához csábítani, amelyek az EU területén kívülről hoznak be árut a közösségbe.

A távol-keleti kereskedelem új útvonalán, a modern selyemúton már Magyarországra is közlekednek Kínából induló, több száz millió forintos értéket szállító tehervonatok. Az első április végén futott be, a 650 méter hosszú jármű negyvenegy konténert hozott, a termékek együttes értéke egymillió dollár körül mozgott.

A konténerek közül csupán egyet szántak Magyarországra, a többit más uniós államokba. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei percek alatt elvégezték a vámkezelést, a rakomány gyorsan továbbindulhatott.

A helyettes államtitkár szerint a kínai szereplőknek a gyorsaság és a szakszerűség számít a legtöbbet, és úgy véli a kínai kereskedők egyre inkább megbíznak Magyarországban és a hazai hatóság munkájában, amit jelez az is, hogy időközben újabb tehervonat érkezett Budapestre, s már a harmadik szerelvény is útnak indult.

HOZZÁSZÓLÁSOK