Már ásnák Paks 2 gödrét

A kormány a Paks 2-es blokkok engedélyezése előtti gödörásást kifejezetten tiltó rendelet módosításával gyorsítaná a munkálatokat. Ennek uniós vizsgálata csak nemrég indult.
Rácz Gergő, 2020. január 4. szombat, 09:59
Fotó: Napi.hu

A nukleáris biztonsági szabályzat jelenleg kifejezetten tiltja, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az új paksi blokkok engedélyezése előtt hozzájáruljon a munkagödör kiásásához - derül ki a hatóság a Népszava kérdéseire adott válaszaiból.

A kormány ugyanakkor jelenleg is dolgozik a tilalom feloldásán - erősítették meg. Más szakértők szerint ezt csak azért tehetik meg, mert bár az engedélyezés főbb szabályait az Atomtörvény rendezi, a kiadás sorrendjét csak a Nukleáris Biztonsági Szabályzatokat tartalmazó kormányrendelet határozza meg. Vagyis ez esetben kikerülhető a parlamenti "macera". Bár az ügyről már tavalyelőtt élénk megbeszélések zajlottak, információink szerint a magyar kormány csak nemrég kezdeményezte ennek három hónapig tartó hivatalos uniós vizsgálatát.

A rendelet nem véletlenül szabályozza szigorúan a hatósági hozzájárulások lehetséges sorrendjét. Semmi sem biztosítja ugyanis, hogy egy később engedélyezett erőmű pontosan "illeszkedjen" egy korábban már jóváhagyott gödörre. Süli János Paks 2 beruházásért felelős tárca nélküli miniszter december közepén lapunknak a probléma élét azzal igyekezett elvenni, hogy a gödörásási papírokat az erőmű létesítési engedélykérelmének benyújtása után három hónappal adnák be az OAH-hoz. A munkagödörre vonatkozó kérelmet a hatóság a létesítési engedélynél jóval rövidebb idő, három hónap alatt bírálhatja el.

A miniszter szerint tehát az OAH ennyi ideig párhuzamosan vizsgálhatja - így akár összefésülve - a gödör és a majdan fölé építendő erőmű terveit.

Támpontul szolgálhatnak a hatóság számára az akkorra már elkészülő, Paks 2-höz hasonló orosz atomerőművek is - vélekedett. Szakértők ennek kapcsán felvetik, felmerül-e felelősség vagy akár kártérítés kérdése, ha az OAH egy, a gödörre kiadott engedély után mégse engedélyezi az atomerőművet, vagy ha mégis, az nem követi a gödör körvonalait.

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója már tavaly év elején beavatta az ötletet elsőként megszellőztető Direkt36-ot az ügyben lefolytatott 2018-os egyeztetéseik részleteibe. Bár már akkor hajlott a gödörtervek előzetes vizsgálatára, rögzítette: a létesítési engedély kiadása előtt megszerzett más hozzájárulások alapján a munkálatokat a megrendelő, vagyis a Paks II. Zrt. saját felelősségére és kockázatára kezdheti meg.

A létesítési kérelem teljes ismerete híján a gödör engedélyét nem lehet teljes mértékben az új erőműhöz szabni - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.01.04 21:41

Hova ez a sietség. Egy atomerőművet úgyis legalább 10 évig építenek. Vagy Lőrinc barátnak idén kevesebb bevételre van kilátása? Vagy most építenek egyet, ami nem lesz esetleg jó, akkor Lőrinc barát bonthat majd építhet még 1-et.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.01.04 13:35

Április 1 még odébb van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html